16 °C Budapest

Újabb teher a lakástulajoknak: most a kéményekre szállnak rá

Pénzcentrum
2012. május 8. 14:38

Egy friss rendeletmódosítás szerint a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat fizethetnek azok a budapesti ingatlantulajdonosok, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) munkatársait. Egy problémás kémény javítása, például bélelése ugyanakkor ennél jóval többe kerülhet.

Évről évre jelentős, és egyre növekszik azon kémények száma, amelyeket a szakemberek nem tudnak megvizsgálni, mivel nem jutnak be az ingatlanba - derül ki György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes indítványából. Mint írta, ez a szám 2006-ban több mint 86 ezer, 2010-ben több mint 153 ezer, 2011-ben pedig több mint 155 ezer volt - utóbbi a teljes kéményállomány 16 százaléka.

A városvezető szavai szerint csak úgy lehet megelőzni a füstmérgezéseket, végzetes kimenetelű baleseteket, ha az időszakos ellenőrzéseket és szükségszerű beavatkozásokat maradéktalanul el tudja végezni a FŐKÉTÜSZ. A rendelettervezet szerint a tulajdonosnak a közszolgáltatási tevékenység díjával megegyező összegű pótdíjat kell fizetni, ha neki felróható okból nem tudja elvégezni a munkát a szolgáltató. Ennek feltétele az is, hogy a társaság eleget tegyen az előírt értesítési kötelezettségének. Ha a munkálatok a szolgáltató mulasztásából maradnak el, akkor a FŐKÉTÜSZ-nek kell kötbért fizetnie.


A cég honlapja szerint a kémények ellenőrzésének díja többek között függ attól, hogy egyedi vagy nem egyedi kéményről van-e szó, illetve attól, milyen a fűtés típusa. Az éves kémény ellenőrzés során a FŐKÉTÜSZ munkatársai nem csak a lakásokban hagyják ott az adott lakásra vonatkozó sormunkakönyv-tanusítvány másolati példányát, hanem kitöltenek egy olyan lapot is, amely az egész épületre vonatkozóan közöl általános információkat az épület kéményeiről. Ezt a lapot az ellenőrzést végző szakemberek minden esetben a Közös Képviselőnek, vagy megbízottjának adják át.

Kapcsolódó cikkünk a témában: "Felújítod a lakást? Erre számíts, ha hozzányúlsz a gázhoz"

Ugyanakkor, ha az épületen olyan kémény problémát észlelnek, amely közvetlen életveszélyt jelenthet, úgy azt külön levélben hozzák a közös képviselő, az illetékes hatóságok, és a gázszolgáltató tudomására. Budapest egyébként köztudottan a rossz kémények világvárosa, s a kémények felújítása minden esetben költséges feladat. Éppen ezért a félreértések elkerülése érdekében még a felújítás előtt szakvéleményt kell kérni a területi kirendeltségtől, vagy a gáztervet készítő mérnöktől, mely tartalmazza a vizsgált kémények pontos állapotát, esetleges hibáit, s így meghatározza a gázterv benyújtásához elengedhetetlen, elvégzendő módosításokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban: "A gázszerelés buktatói: köti az ebet a karóhoz a Főgáz"

Csak olyan kéményt szabad újra használatba venni, amelyet a megfelelő jogosítványokkal rendelkező kivitelező javított. A kivitelezőnek nyilatkoznia kell a megfelelő technológia betartásáról, jogosultságairól, valamint a beépített anyagok minőségéről. A javítás utáni használatot engedélyező szakvéleményt csak a kivitelezői nyilatkozat benyújtása után adja ki a területi kirendeltség, célszerű tehát a fentieket a kivitelező kiválasztásánál figyelembe venni.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem