Kiknek jár kedvezményes lakáshitel az OTP-nél?

2012. március 2. 14:27

Az új otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően kismértékben bővülő ingatlanhitelezésre számít 2012-ben az OTP Bank - hangzott el a társaság mai napon tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen a bank szakemberei rámutattak: a lakossági öngondoskodás alacsony szintje miatt az otthonteremtés lehetőségét továbbra is nagymértékben befolyásolják a piacon elérhető hitellehetőségek. A pénzintézet sajtótájékoztatóján bemutatták továbbá az OTP Csoport nemrég indult ingatlanközvetítő társaságát is, mely a közelmúltban kezdte meg működését.

Az ingatlanpiaci válság ötödik évébe léptünk - mondta el Valkó Dávid. Az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években mintegy 12-13 százalékos árcsökkenéssel kényszerült farkasszemet nézni a piac, mely jelentős, mintegy 40 százalékos forgalomcsökkenésbe gyűrűzött át. Valkó Dávid ugyanakkor elmondta, hogy ezen tendenciák csökkenő ütemre váltottak, s prognózisa szerint a bizonytalan makrokörnyezet ellenére is hamarosan növekvő pályára állhat a piac. Az elemző véleménye szerint pozitív változás esetén nagyjából másfél év alatt lenullázódhat az eladatlan lakásmennyiség. A piaci tendenciák kapcsán érdekességekre is felhívta a figyelmet Valkó, mint mondta akadnak területek az országban, ahol az egy négyzetméterre jutó átlagárak között akár nyolcszoros eltérés is lehet. A bodrogközi kistérségben például átlagosan 40 600 forintért mérnek egy négyzetméternyi ingatlant, míg a balatonföldvári kistérségben már 328 600 forint az átlagos négyzetméterár.

Bár a hitelezés gyakorlatilag minimálisra redukálódott az elmúlt időszakban - jelenleg az ingatlanpiaci adás-vételek mintegy 90 százaléka készpénzes tranzakció -, ugyanakkor az OTP szakértői szerint az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően idén a lakáshitelezés kismértékű bővülésére lehet számítani. Arról nem is beszélve, hogy a lakossági öngondoskodás alacsony szintje miatt sokan fordulnak majd a különböző állami konstrukciókhoz. Az OTP például február 18-tól az elsők között tette elérhetővé a lakásépítési támogatást (szocpol), melyben március elejétől széleskörű kedvezményrendszert biztosít a hiteligénylőknek. Az előrejelzések szerint egyébként nagyjából 4 ezer család igényelhet majd szocpolt.

Korábban: "Ilyen feltételek mellett lehet igényelni a szocpolt januártól"

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a lakosság 47 százaléka nem gondoskodik a jövőjéről semmilyen pénzügyi megtakarítási formával sem. Az öngondoskodásban a váratlan kiadásokra és a nyugdíjas évekre való megtakarításoknak jut a fő szerep, háttérbe sodorva a különböző lakáscélú megtakarítási formákat. Kovács Antal elmondta: az öngondoskodási hajlandóság növelésére lehet megoldás a bank március 1-től életbe lépett akciója, melyben a pénzintézet ügyfelei 50 százalékos számlanyitási kedvezménnyel nyithatnak lakás takarékpénztári megtakarítást, s március 4-től különböző lakás- és jelzáloghitel díjkedvezményes akciókkal is várják az ügyfeleket.

A pénzintézet sajtótájékoztatóján bemutatták az OTP Csoport nemrég indult ingatlanközvetítő társaságát is, mely a közelmúltban kezdte meg működését. Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója szerint a társaság egyedi , máshol nem elérhető ingatlanokat is kínál. Véleménye szerint a szolgáltatás különlegessége, hogy a bankfiókban elérhető hitelkonstrukcióknál kedvezőbb finanszírozási megoldást tudnak ajánlani a bank portfóliójából választó ügyfeleknek. Az ügyvezető elmondása szerint, az az ügyfél, aki a pénzintézet ingatlanközvetítő hálózatát választja akár 3x25 bázispontos kedvezményt is elérhet az általános kondíciókhoz képest. Az ügyvezető ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy azok is igénybe tudják venni az Ingatlanpont szolgáltatásait, akik nem az OTP ügyfelei - természetesen nem ugyanazokkal a feltételekkel.

Kosztolánczy elmondása szerint egyébként a portfólióban jelenleg mintegy 1300 ingatlan található, melyben az OTP Ingatlan Zrt. által fejlesztett projekteken túl szabadpiaci ingatlanok is helyet kaptak. A partnerhálózat kiépítése is folyamatban van - osztotta meg az ügyvezető - jelenleg mintegy 100 irodával állnak kapcsolatban, de nyitottak az együttműködésre piac legnagyobb hazai szereplőivel is (Otthon Centrum, Duna House). Az ingatlanpont szolgáltatásait mindazonáltal jelenleg 20 irodában lehet igénybe venni. Bár Kosztolánczy számít a fiókhálózat együttműködésére is, ugyanakkor elmondása szerint a bankfiókokban nem zajlik majd ingatlanközvetítés. 2012-es terveiket illetően az ügyvezető annyit mondott, hogy idén a top 3 piaci szereplő között szeretnének lenni.

Így próbálja meg kiszórni a bedőlt hitelesek lakásait az OTP

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A devizaadósok nem fizető rétege elég tetemes (~144 ezer a PSZÁF statisztikái szerint), amelyből az OTP-nek nagy szelet jut, amit természetesen kezelnie kell - mondja Rutai Gábor. A Duna House elemzési vezetője szerint a pénzintézet döntése tehát bizonyos szempontból érthető, hiszen feltételezhetően náluk a legtöbb (több tízezres nagyságrendű) a nem fizető adós. Mint mondja az adóssal történő közös, piaci értékesítés pedig célravezető megoldás lehet, mert így tudják a piaci árakhoz leginkább igazítani az árakat.

Bár van rá másik hazai példa (hasonló sikerrel!), hogy egy bank foglalkozik ingatlanközvetítéssel is, ugyanakkor a nemzetközi, és hazai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a pénzintézetek többnyire az országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózatokkal alakítanak ki különböző konstrukciókat az ingatlanállomány kezelésre. Rutai Gábor szerint több érv is e mellett szól. Egyrészt egy ingatlanközvetítéssel is foglalkozó bank hajlamos lehet előtérbe helyezni saját ingatlanjait - mivel a fő cél a saját állományának értékesítése. Másrészt pedig vevői szempontból sem szerencsés, hiszen nem lesz teljes körű a hitelkínálat. Bár az OTP közleménye szerint a Csoport bankfiókjaiban elérhetőnél kedvezőbb hitelkonstrukciókkal várja az ügyfeleket az Ingatlanpont, ugyanakkor egy piaci alapon működő közvetítőtársaságnál a hitelügyintézés során a teljes szektor termékei versenyeznek.

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója szerint azt most még nehéz megítélni, hogy mekkora részesedést tud elérni az új piaci szereplő. Mint mondja tény, hogy nem nulláról kell indulniuk a megbízások terén, sok ingatlan van ugyanis "házon belül". Véleménye szerint a kérdés ugyanakkor az, hogy ezeken felül mennyi megbízást tudnak szerezni. A banki hátszél ugyanis egyszerre előny és hátrány egyben. Előny a biztos háttér, az országos ismertség. Hátrány, hogy az OTP nevéhez főleg a banki tevékenység kapcsolódik. Előny azoknál, akiknek az OTP név és az OTP pénzügyi termékek vonzóak, hátrány azoknál, akik másban gondolkoznak. Az ingatlanvásárláshoz szorosan kapcsolódik a finanszírozás is, így az OTP-t ilyen szempontból nem lehet egy független közvetítőnek tekinteni, szemben például a piac többi szereplőjével - mondja az ügyvezető igazgató. Kühne Kata prognózisa szerint bár egy újabb nagy hálózat megjelenése valószínűleg a piac további tisztulását hozná. Véleménye szerint nem szabad ugyanakkor arról sem megfeledkezni, hogy hiába az erős márka, a biztos háttér, az OTP eddig számára ismeretlen piacra lép be.

Rutai Gábor szerint elképzelhető tehát, hogy az össztranzakció számában értékelhető mennyiséget tud elérni az OTP, de a "szabadpiacon" nem lesz kimutatható a jelenlétük. "Az ingatlanközvetítés egy (főleg ekkora) banknak aprópénz, nem jelent komoly bevételt. Az OTP esetén tehát látszik, hogy a saját állományának a kezelése a kiemelt feladat. Ezt a szabadpiaci ügyfelek is átlátják, így nem tartunk tőle, hogy károsultjai leszünk a színrelépésüknek" - mondta az elemzési vezető, aki hozzátette: "Bízunk benne, hogy nemcsak a bank, de a sok bajba jutott adós is így jár a legjobban. Az ingatlanpiacnak mindenképp jót tenne, ha volnának ismét "életképes" hiteltermékek, de ehhez az kell, hogy a bankok megszabaduljanak a terheiktől és ismét lehessen hitelezni. A tranzakciók közel 90 százaléka most készpénzes adás-vétel, így ebből is látszik, hogy nincs hitelezés."

 

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm