3 °C Budapest

Ilyen feltételek mellett lehet igényelni a szocpolt januártól

2011. december 7. 17:34

A Magyar Közlönyben megjelent lakásépítési támogatásról szóló kormányrendelet sorai között olvasva kiderül; nemcsak, hogy kimaradnak a leginkább rászorulók a szociálpolitikai támogatásból, de vásárlás esetén akadnak olyan területek szép számmal - például Budapest - ahol igénybe sem lehet majd venni a szocpolt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Új lakás építéséhez, illetve új lakás vásárlásához (2010. január 1-jét követően kiadott építési- , illetve használatbavételi engedély esetén) vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben. A támogatás csak abban az esetben jár, amennyiben építés esetén az egy négyzetméterre eső bekerülési érték, illetve vásárlás esetén a négyzetméterár (telekár nélkül) nem haladja meg a 300 ezer - alacsony energiafogyasztású (passzív ház) lakás esetén pedig a 350 ezer forintot.

A maximalizált árakra a korábbi hírek szerint elvileg azért volt szükség, hogy luxuslakások építésére, vagy vásárlására ne lehessen igénybe venni a szocpolt. Ugyanakkor az átlagos négyzetméterárak új építésű lakások esetében ennél jóval magasabban helyezkednek el - legalábbis a fővárosban biztosan. Így vásárlás esetén a legtöbb budapesti kerületben például aligha tudják majd igénybe venni a támogatást a fiatalok.

 


A vásárolt lakás hasznos alapterületére vonatkozóan is egyértelmű elvárást fogalmaznak meg, mely nagyjából így összegezhető: minél nagyobb ingatlant tud valaki venni, annál több támogatást ad hozzá az állam. Két gyermek esetén minimum 60 négyzetméteres lakást kellene vásárolni ahhoz, hogy szocpolt lehessen hozzá igényelni. Három gyermeknél már 70, négy- vagy több gyermek esetén pedig már minimum 80 négyzetméter az elvárás.

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINT A KÉPRE


Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a 20-as éveikben járó fiatalok - akik első lakásukat veszik - Budapesten általában a 45 négyzetméteres, míg vidéken az 50 négyzetméteres kategóriában keresgélnek. Így a legtöbb fiatal aligha fog 10-15 négyzetméterrel nagyobb ingatlant vásárolni, csak azért, hogy megkapják a támogatást. Hiszen gondoljunk csak bele, a két méretszegmens között jelentős áreltérés mutatkozik a piacon, többszöröse annak, mint amennyit a szocpol fedezni tudna.

A támogatást a legalább B energiakategóriájú ingatlan vásárlásához lehet igénybe venni. Tovább lehet növelni a bezsebelhető állami támogatás összegét, ha valaki A energiakategóriájú ingatlant épít. Ez esetben 1,1-szeres szorzót kell alkalmazni, vagyis 10 százalékkal nő a támogatás összege. Az A+ energiaosztálynál 1,2-szeres, passzív ház építésekor pedig 1,3-szoros a szorzó. Alacsony energiafogyasztású lakás, vagyis passzív ház esetén egyértelműen megfogalmazott elvárás, hogy a lakás fűtésre fordított fajlagos primer energiafelhasználása évente legfeljebb négyzetméterenként 25 kWh legyen.

A Magyar Közlönyben megjelent törvény hosszasan részletezi, milyen feltételek mellett lehet igénybe venni a lakásépítési támogatást. Ezek közül - a korábban említetteken túl - a legfontosabbak a következők:

- magyar állampolgárok, emellett a bevándorolt, vagy letelepedett, valamint a hontalan, vagy menekült státuszúak is igénybe vehetik
- az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjának együttesen legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba; illetve a tulajdonukban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte
- adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók
- minimum 2 vállalt, vagy meglévő gyermek esetén, akik az adott háztartásban élnek
- vállalt gyermekek esetén az elsőnek 4, a másodiknak 8 éven belül kell megszületnie
- házastársak és élettársak esetén legalább az egyik félnek minimum 180 napja fennálló bejelentett jogviszonnyal kell rendelkeznie.
- 10 évig köteles az igénylő abban a lakásban lakni, melyre felvette a támogatást, különben a Magyar államérvényesíti jelzálog jogát, és a támogatott személynek vissza kell fizetni a kiutalt összeget
- az építési/vásárlási költségeket számlával kell igazolni

A később született gyermek esetén alkalmazandó szabályok között szerepel az, hogy a lakásépítési támogatást lakáshitel-tartozás törlesztésére is igénybe lehet venni. A támogatás a használatbavételt megelőzően nyújtott és folyósított, fennálló hiteltartozás csökkentésére használható fel, kivétel ez alól a munkáltatói és önkormányzati kölcsön.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?