Ennyi idő alatt szabadulhatsz meg leghamarabb a lakásodtól

Pénzcentrum
2012. február 27. 13:36

A válság évei alatt megfeleződött az adásvételek száma, tíz-tizenöt százalékkal csökkentek az árak, de nem csak ez jelezte, hogy baj van az ingatlanpiacon. Míg 2007-ben Budapesten a piacképes, használt, téglalakások átlagosan valamivel több, mint két hónap alatt gazdát cseréltek, 2011-ben ehhez már négy hónapra volt szükség.

A leghosszabb időt a családi házak értékesítésére kell szánni, átlagosan hat-hét hónapot, leggyorsabban pedig a panellakások kelnek el, átlagosan három hónap alatt, derül ki az Otthon Centrum (OC) felméréséből. Az ingatlanok értékesítéséhez szükséges idő hatalmas szórást mutat, találkozhatunk pár hét alatt értékesített lakásokkal is, és nem ritka hogy az értékesítés előtt akár egy évet is piacon tölt az ingatlan. Az átlagos értékesítési időket ezek ismeretében kell értékelnünk.

KATTINTS! "Szuperolcsó panelek Magyarországon: élet a vasbeton kalitkában"

Az értékesítéshez szükséges idő a téglaépítésű lakások és házak tekintetében szinte minden területen csaknem duplájára nőtt 2007-ről 2011-re, az OC tapasztalata szerint. A panellakások esetében az értékesítésre szükséges idő nem emelkedett ilyen drasztikusan, 2007-hez képest 2011-ben átlagosan egy hónappal többet vett igénybe az értékesítés. A panellakások, a többi ingatlantípushoz mért rövidebb értékesítési ideje már a válság előtt is megfigyelhető volt. Ennek hátterében az állhat, hogy téglaépítésű lakásokkal és házakkal szemben a panellakások homogénebb halmazt alkotnak, kevesebb paraméterben térnek el egymástól, ami az összehasonlításhoz és vásárlási döntéshez szükséges időt is lerövidíti.


Érdekesség, hogy a magasabb árszínvonal és nagyobb tranzakciószám ellenére az értékesítési idők terén Budapest nincs jelentős előnyben az ország nyugati, illetve keleti felével szemben. Az agglomerációs ingatlanpiac problémáit, fagyottságát viszont jól tükrözi, hogy Pest megyében van szükség a legtöbb időre az értékesítéshez. Az értékesítés idejében az idei év valószínűleg egyik szegmensben sem hoz változást, mivel a kereslet bővülése sem várható 2012-ben. Az eladáshoz szükséges idő a piac fellendülésével fog csökkeni, remélhetőleg már 2013-tól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Fontos tudni, hogy ezeket az értékesítési időket mind piacképes, tehát valóban eladott ingatlanok értékesítési tapasztalatai alapján számoltuk. Ezek a számok az Otthon Centrum eladások értékesítési idejét tükrözik." - mondta Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője. A sikeres eladás a jelenlegi piaci körülmények között azonban egyre nagyobb mértékben függ a piac ismeretétől, az értékesítési tapasztalatoktól, mint a válság előtti időkben.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?