Így próbálja kiszórni a bedőlt hitelesek lakásait az OTP

2012. február 28. 14:19

Megkezdte működését az OTP Csoport új, piaci alapon működő ingatlanközvetítő társasága; a társaság nevével fémjelzett "Ingatlanpont". Bár a társaság nem titkolt célja, hogy Magyarország egyik legjelentősebb piaci szereplőjévé váljon, ennek ellenére a legnagyobb hazai szereplők nem tartanak a piacvesztéstől. Mint mondják az OTP elsődleges célja ugyanis a saját ingatlanállományának kezelése - ez azonban több szempontból sem szerencsés.

Magyarország egyik legjelentősebb piaci szereplőjévé kíván válni az OTP Csoport piaci alapon működő ingatlanközvetítő társasága, az OTP Ingatlanpont, amely a közelmúltban kezdte meg működését. A társaság közleménye szerint a kínálatban a piaci megbízású ingatlanajánlatok mellett a bank saját fejlesztésű ingatlanjai, valamint a különböző szolgáltatásai kapcsán - életjáradék, lízing stb. - tulajdonába került ingatlanok is megtalálhatóak lesznek.

A társaság további célja a szolgáltatás elindításával, hogy kézzelfogható segítséget nyújtson a bajba jutott adósoknak, és elkerülhetővé tegye az értékvesztést és az árveréssel járó kellemetlenségeket. Mint azt a közleményükben kifejtik; ennek megfelelően az adósok szükség esetén az élethelyzetükhöz jobban illeszkedő, a finanszírozási képességüknek jobban megfelelő ingatlanba tudnak költözni, következésképpen adósságuk átalakításával a törlesztő részlet olyan szintre mérsékelhető, amelyet már ki tudnak fizetni.

A devizaadósok nem fizető rétege elég tetemes (~144 ezer a PSZÁF statisztikái szerint), amelyből az OTP-nek nagy szelet jut, amit természetesen kezelnie kell - mondja Rutai Gábor. A Duna House elemzési vezetője szerint a pénzintézet döntése tehát bizonyos szempontból érthető, hiszen feltételezhetően náluk a legtöbb (több tízezres nagyságrendű) a nem fizető adós. Mint mondja az adóssal történő közös, piaci értékesítés pedig célravezető megoldás lehet, mert így tudják a piaci árakhoz leginkább igazítani az árakat.

Nehéz lesz a piacszerzés
Ahhoz, hogy releváns képet kapjunk a piaci szereplők pozíciójáról, érdekes lehet összehasonlítani a nemrég indult OTP Ingatlanpont adatbázisát a hazai piacon régóta tevékenykedő legnagyobb konkurensek által kezelt állománnyal is. A két legnagyobb hazai ingatlaközvetítő hálózat, az Otthon Centrum és a Duna House adatbázisában jelenleg országos szinten egyaránt több mint 20 ezer ingatlan található. Ehhez képest igen csekélynek tűnik a legnagyobb hazai pénzintézet nemrég indult oldalán megtalálható, alig félezer eladó ingatlanból álló lista.


Bár van rá másik hazai példa (hasonló sikerrel!), hogy egy bank foglalkozik ingatlanközvetítéssel is, ugyanakkor a nemzetközi, és hazai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a pénzintézetek többnyire az országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózatokkal alakítanak ki különböző konstrukciókat az ingatlanállomány kezelésre. Rutai Gábor szerint több érv is e mellett szól. Egyrészt egy ingatlanközvetítéssel is foglalkozó bank hajlamos lehet előtérbe helyezni saját ingatlanjait - mivel a fő cél a saját állományának értékesítése. Másrészt pedig vevői szempontból sem szerencsés, hiszen nem lesz teljes körű a hitelkínálat. Bár az OTP közleménye szerint a Csoport bankfiókjaiban elérhetőnél kedvezőbb hitelkonstrukciókkal várja az ügyfeleket az Ingatlanpont, ugyanakkor egy piaci alapon működő közvetítőtársaságnál a hitelügyintézés során a teljes szektor termékei versenyeznek.

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója szerint azt most még nehéz megítélni, hogy mekkora részesedést tud elérni az új piaci szereplő. Mint mondja tény, hogy nem nulláról kell indulniuk a megbízások terén, sok ingatlan van ugyanis "házon belül". Véleménye szerint a kérdés ugyanakkor az, hogy ezeken felül mennyi megbízást tudnak szerezni. A banki hátszél ugyanis egyszerre előny és hátrány egyben. Előny a biztos háttér, az országos ismertség. Hátrány, hogy az OTP nevéhez főleg a banki tevékenység kapcsolódik. Előny azoknál, akiknek az OTP név és az OTP pénzügyi termékek vonzóak, hátrány azoknál, akik másban gondolkoznak. Az ingatlanvásárláshoz szorosan kapcsolódik a finanszírozás is, így az OTP-t ilyen szempontból nem lehet egy független közvetítőnek tekinteni, szemben például a piac többi szereplőjével - mondja az ügyvezető igazgató. Kühne Kata prognózisa szerint bár egy újabb nagy hálózat megjelenése valószínűleg a piac további tisztulását hozná. Véleménye szerint nem szabad ugyanakkor arról sem megfeledkezni, hogy hiába az erős márka, a biztos háttér, az OTP eddig számára ismeretlen piacra lép be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rutai Gábor szerint elképzelhető tehát, hogy az össztranzakció számában értékelhető mennyiséget tud elérni az OTP, de a "szabadpiacon" nem lesz kimutatható a jelenlétük. "Az ingatlanközvetítés egy (főleg ekkora) banknak aprópénz, nem jelent komoly bevételt. Az OTP esetén tehát látszik, hogy a saját állományának a kezelése a kiemelt feladat. Ezt a szabadpiaci ügyfelek is átlátják, így nem tartunk tőle, hogy károsultjai leszünk a színrelépésüknek" - mondta az elemzési vezető, aki hozzátette: "Bízunk benne, hogy nemcsak a bank, de a sok bajba jutott adós is így jár a legjobban. Az ingatlanpiacnak mindenképp jót tenne, ha volnának ismét "életképes" hiteltermékek, de ehhez az kell, hogy a bankok megszabaduljanak a terheiktől és ismét lehessen hitelezni. A tranzakciók közel 90 százaléka most készpénzes adás-vétel, így ebből is látszik, hogy nincs hitelezés."

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem