6 °C Budapest

25 ezer magyar család jövője múlhat ezen a döntésen

2011. december 23. 11:03

Egy hete került bejelentésre a kormány és a Bankszövetség legújabb akcióterve, melyben többek között megállapodtak arról, hogy a Nemzeti Eszközkezelő a korábban kommunikált 5 ezer helyett, mintegy 25 ezer adós ingatlanát vásárolja majd fel az előttünk álló 3 évben. A döntés várható ingatlanpiaci hatásairól Déry Attilát, az Otthon Centrum vezető elemzőjét; valamint Rutai Gábort, a Duna House elemzési vezetőjét kérdeztük.

A kormány és a Bankszövetség megállapodása értelmében a Nemzeti Eszközkezelő (NET) a korábban vázolt 5 ezer ingatlan helyett jóval többet, 25 ezer lakóingatlant vásárol majd meg, három lépcsőben 2014 végéig. Az első ütemben, 2012 év végéig 8 ezer darabot, a másodikban, 2013 végéig 7 ezer darabot, míg a harmadik ütemben a maradék 10 ezer darabot. A megállapodás értelmében tehát mintegy ötszörösére nő az ingatlanok volumene, melyekkel növelik a szociális bérlakás állományt. Mindez természetesen némileg befolyásolhatja a hazai ingatlanpiac helyzetét, arról nem is beszélve, hogy az Eszközkezelő által megvásárolt ingatlanokat nem kell a kényszerértékesítési kvótában figyelembe venni.

Korábban: "Fontos levelet hoz a postás a lakáshiteleseknek januárban"

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu is megírta, október 1-jével úgynevezett kényszerértékesítési kvóta lépett életbe Magyarországon: a bankok 2011-ben összes fedezeti ingatlanuk 2 százalékát, 2012-ben 3, 2013-ban 4, 2014-ben pedig 5 százalékát adhatják át kényszerértékesítésre. A megyékben és a fővárosban azonos kvóta érvényesül majd. Ugyanakkor a kormány és a Bankszövetség döntése értelmében a kvótarendszerben nem kell figyelembe venni az Eszközkezelő által megvásárolt ingatlanokat. Természetesen nagy kérdés, hogy valójában mennyi ingatlan kerül be végül a programba - az Eszközkezelő tényleg meg tudja-e vásárolni a megállapodásban szereplő mennyiségű ingatlant.

A Nemzeti Eszközkezelőbe bevonható ingatlanok számának növelése két ponton hathat közvetve az ingatlanpiacra - mondja Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. Véleménye szerint az egyik aspektus az árak kérdése. "A NET piacon kívüli művelet keretében vásárolja meg az adós ingatlanát. Mivel ez az ingatlan nem jelenik meg a piacon, így annak nyomott ára nem fog árcsökkentő hatást jelenti. Ezzel a NET csökkenti a kényszerértékesítésekből eredő nyomást az árakra. Minél több ingatlan kerül be a NET programba, annál kevesebb, rossz hitel mögött lévő ingatlantól kell a bankoknak kényszerértékesítésen keresztül megszabadulni" - fejti ki az elemző.


Az elemző ugyanakkor hozzáteszi, hogy a program ezen hatása már ismert volt korábban is, az újdonság, hogy a korábban tervezett ötezer ingatlannál most jóval többről van szó, ami mindenképpen üdvözlendő. Ezzel a banki hitelportfoliók is hatékonyabban tudnak tisztulni, anélkül, hogy nyomást helyeznének az ingatlanpiaci árakra. Ezzel a kvóta rendszerbe is kevesebb ingatlant kell bevonni, hamarabb lezárulhat a portfólió tisztítás.

A másik aspektus a bérleti piacon várható hatás - mondja Déry Attila. Mivel a korábban tervezettnél jóval több család kerülhet be a programba, ezzel csökkeni fog azok száma, akik a kényszerértékesítések miatt a bérleti piacon kényszerülnek megoldani lakhatásukat. A kényszerértékesítések élénkülést hozhatnak a bérleti piacon, amit a NET kibővítése tompíthat. "Véleményem szerint már 2012-től várható kereslet élénkülés a bérleti piacon, de ez a korábban gondoltnál visszafogottabb lehet" - osztotta meg prognózisát a vezető elemző.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


"Az Eszközkezelő olyanokon igyekszik segíteni, akik e nélkül kénytelenek volnának megválni ingatlanjuktól" - mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Elmondása szerint az Eszközkezelő nélkül a bankok ingatlanállománya nőne csak, akik viszont igyekeznének veszteségeiket csökkenteni és piaci áron értékesíteni a lakásokat. Így az árakra se így, se úgy nem volna hatással. A bankoknak ugyanis nem érdeke az elárverezés, mert ebben a műfajban jóval piaci ár alatt lehet értékesíteni. Ez vonatkozik a kvótarendszerre is, láthatóan nincs tömeges árverezés most sem. "Az ingatlanárak további letörése senkinek sem érdeke, ezért ennek önmagában nem lesz látványos hatása" - mondja az elemzési vezető.

Ugyanakkor Rutai a megállapodás egy másik részére is felhívta a figyelmet. Véleménye szerint az, hogy lerövidítették - január végére tették - a végtörlesztési határidőt aligha kedvez azoknak, akik ingatlaneladásból szerettek volna végtörleszteni. Mint elmondta: "Az eredeti 60 nap még rendben lett volna a dec. 30-ig bejelentőknek, hiszen jelenleg mintegy 40 nap alatt lepörögnek a végtörlesztős ingatlaneladások. Az új határidővel azonban nagyon megnehezült az érintettek dolga." - mondta el lapunknak Rutai Gábor.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm