5 °C Budapest

Fagyaszd be a fűtésszámlát: itt a tél; jönnek a mínuszok

Pénzcentrum
2012. január 13. 05:37

A hétvégén Magyarországot is eléri az igazi téli időjárás, az előrejelzések szerint vasárnap már napközben is csak fagypontig emelkedik a csúcshőmérséklet, a jövő hét első napjaiban pedig még hidegebb lesz. A Pénzcentrum.hu ezúttal az igazi télre készíti fel olvasóit: praktikus tanácsokat adunk a spórolós fűtéshez, a takarékos téli energiahasználathoz - így akár több ezer forintot is megspórolhatsz a fűtésszámlán.

Péntek éjszaka markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely mögött napközben több fokkal hidegebb, nagyrészt száraz léghullámok érkeznek fölénk - tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a szombati +2, -3 fokról -4, -10 fokig csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 2, 6, később 0, -4 fok között alakul. Hétfőig nagyobb mennyiségű csapadék nem várható, keddre virradóra viszont havazás kezdődhet.

Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát épületeinkben használjuk el, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőcélú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Ugyanakkor a mintegy 4,3 millió lakást kitevő állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek.


Sokatmondó adat például, hogy ma még egy azonos alapterületű budapesti lakás fűtési energia-felhasználása duplája egy hasonló bécsi lakásénak. Éppen ezért, és természetesen az egyre növekvő gáz-, villany- és vízdíjak miatt előbb utóbb mindenkinek be kell látnia, hogy elkerülhetetlen az otthonok energiatakarékossá tétele, vagyis mélyfelújítása. Addig azonban apróbb trükkökkel is sokat tehetünk, hogy minél többet megspóroljunk - különösen az előttünk álló igen hideg időszak alatt.

Cikkünk a témában: Jobb befektetés a családi ház felújítása, mint egy bankbetét

KEZDŐDIK A FÛTÉSI CSÚCS - SEGÍTÜNK SPÓROLNI!

A Pénzcentrum.hu ezúttal 6+1 tippet mutat, amelyek segítségével optimalizálhatjuk otthonunk téli hőmérsékletét, ráadásul úgy, hogy közben akár több ezer forintot is megspórolhatunk a havi fűtésszámlán.

1. Tekerd lejjebb a fűtést!
Ha csak 1 fokkal csökkented otthonod hőmérsékletét, azzal 5-10 százalékos megtakarítást érhetsz el a fűtésszámlán, ráadásul így évente akár 300 kg-mal kevesebb széndioxidot bocsát ki a háztartásod. Érdemes beruházni egy elektronikusan szabályozható termosztátra a régi szabályozó helyett. Ezek a készülékek már programozhatóak, segítségükkel a fűtési időket és hőmérsékleteket automatikusan az életmódodhoz igazíthatod.

2. Határozd meg otthonod optimális hőigényét
A kazán névleges teljesítménye ne legyen nagyobb otthonod hőigényénél! Családi házak esetén az erre vonatkozó irányadó érték 0,10 kW teljesítmény egy fűtött négyzetméterre. Tehát egy 100 nm-es otthon optimális fűtéséhez kb. 10 kW hőteljesítményű kazán elegendő. Olajkályháknál a minimális teljesítmény 17 kW-tól indul, ami majdnem duplája annak, amennyire a példában szereplő családi ház fűtéséhez szükség van, azon túl, hogy üzemeltetése rendkívül drága.

3. Ha túl nagy a kazán, állítsd alacsonyabb teljesítményre

A kazán csúcsteljesítményére csak az év néhány napján van szükség, az idő nagy részében elég takaréklángon üzemeltetni. A kazán gyakori, ám rövid időtartamú felfűtése nagy energiafelhasználást, egyben nagy energiaveszteséget von maga után. Különösen az épület hőszigetelését követően fordulhat elő, hogy a fűtési rendszer túlméretezettnek bizonyul. Amennyiben a kazán típusa megengedi, érdemes alacsonyabb teljesítményre állítani és kisebb fúvókát beépíteni. Ezen keresztül kevesebb gáz vagy olaj áramlik át.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Állítsd a szobához a hőfokot
Minden helyiségben olyan hőmérsékletet állíts be, ami az adott szobában folytatott tevékenységhez és a kellemes közérzethez szükséges. Míg a fürdőszobában, nappaliban és gyerekszobában szükség lehet 20-22 fok is, a hálószobában és a ritkán használt szobákban 18 fok is elegendő.

5. Éjszaka a takaró is fűt

Éjszaka nyugodtan vedd lejjebb a fűtést, hiszen túlzott melegben aludni egyrészt nem is egészséges, másrészt felesleges energiapazarlás. Ha éjszakára, illetve távolléted idejére 5-8 fokkal csökkented a helyiségek hőmérsékletét, 5-10% energiát is megtakaríthatsz, szemben a folyamatos fűtéssel. Válassz az évszaknak megfelelő takarót!

6. Szellőztess okosan
Reggel szellőztesd át a lakást alaposan, 10-30 perc erejéig, évszaktól függően. Télen rövidebb, nyáron nyugodtan hosszabb ideig. A fűtést csak a szellőztetést követően kapcsold be, vagy tekerd magasabb fokozatra. A nap folyamán szellőztess három-négy alkalommal, 3-5 perc erejéig, teljesen kitárt ajtókkal és ablakokkal. Így a friss levegő megfelelően tud áramlani, anélkül, hogy a falak kihűlnének. Miközben szellőztetsz, a fűtést csavard alacsonyabb fokozatra.

6+1. Ne az utcát fűtsd
Természetesen csak a hőszigetelés és az ablakcsere jelenti a végső megoldást, azonban néhány praktikával is bent tarthatjuk a meleget otthonunkban.Olyan, házilag is könnyen kivitelezhető módszerekkel is spórolhatsz, mint az ablak, ajtó köré ragasztható öntapadós szigetelőcsík vagy a radiátor hátuljára tehető hővisszaverő fólia. Maximum néhány ezer forintos kiadás a huzatfogó párna, amit az ablakpárkányra, vagy a teraszajtó alá tehetsz: alkalmazásával csökken a huzat és érezhetően melegebb lesz a lakásban. A behúzott függöny, a lehúzott redőny és a bezárt spaletta is segíthet a meleg szobában tartásában.

 

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem