2 °C Budapest

Fagyaszd be a fűtésszámlát: itt a tél; jönnek a mínuszok

Pénzcentrum
2012. január 13. 05:37

A hétvégén Magyarországot is eléri az igazi téli időjárás, az előrejelzések szerint vasárnap már napközben is csak fagypontig emelkedik a csúcshőmérséklet, a jövő hét első napjaiban pedig még hidegebb lesz. A Pénzcentrum.hu ezúttal az igazi télre készíti fel olvasóit: praktikus tanácsokat adunk a spórolós fűtéshez, a takarékos téli energiahasználathoz - így akár több ezer forintot is megspórolhatsz a fűtésszámlán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Péntek éjszaka markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely mögött napközben több fokkal hidegebb, nagyrészt száraz léghullámok érkeznek fölénk - tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a szombati +2, -3 fokról -4, -10 fokig csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 2, 6, később 0, -4 fok között alakul. Hétfőig nagyobb mennyiségű csapadék nem várható, keddre virradóra viszont havazás kezdődhet.

Ma a Magyarországon felhasznált összes energia 40 százalékát épületeinkben használjuk el, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőcélú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Ugyanakkor a mintegy 4,3 millió lakást kitevő állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek.


Sokatmondó adat például, hogy ma még egy azonos alapterületű budapesti lakás fűtési energia-felhasználása duplája egy hasonló bécsi lakásénak. Éppen ezért, és természetesen az egyre növekvő gáz-, villany- és vízdíjak miatt előbb utóbb mindenkinek be kell látnia, hogy elkerülhetetlen az otthonok energiatakarékossá tétele, vagyis mélyfelújítása. Addig azonban apróbb trükkökkel is sokat tehetünk, hogy minél többet megspóroljunk - különösen az előttünk álló igen hideg időszak alatt.

Cikkünk a témában: Jobb befektetés a családi ház felújítása, mint egy bankbetét

KEZDŐDIK A FÛTÉSI CSÚCS - SEGÍTÜNK SPÓROLNI!

A Pénzcentrum.hu ezúttal 6+1 tippet mutat, amelyek segítségével optimalizálhatjuk otthonunk téli hőmérsékletét, ráadásul úgy, hogy közben akár több ezer forintot is megspórolhatunk a havi fűtésszámlán.

1. Tekerd lejjebb a fűtést!
Ha csak 1 fokkal csökkented otthonod hőmérsékletét, azzal 5-10 százalékos megtakarítást érhetsz el a fűtésszámlán, ráadásul így évente akár 300 kg-mal kevesebb széndioxidot bocsát ki a háztartásod. Érdemes beruházni egy elektronikusan szabályozható termosztátra a régi szabályozó helyett. Ezek a készülékek már programozhatóak, segítségükkel a fűtési időket és hőmérsékleteket automatikusan az életmódodhoz igazíthatod.

2. Határozd meg otthonod optimális hőigényét
A kazán névleges teljesítménye ne legyen nagyobb otthonod hőigényénél! Családi házak esetén az erre vonatkozó irányadó érték 0,10 kW teljesítmény egy fűtött négyzetméterre. Tehát egy 100 nm-es otthon optimális fűtéséhez kb. 10 kW hőteljesítményű kazán elegendő. Olajkályháknál a minimális teljesítmény 17 kW-tól indul, ami majdnem duplája annak, amennyire a példában szereplő családi ház fűtéséhez szükség van, azon túl, hogy üzemeltetése rendkívül drága.

3. Ha túl nagy a kazán, állítsd alacsonyabb teljesítményre

A kazán csúcsteljesítményére csak az év néhány napján van szükség, az idő nagy részében elég takaréklángon üzemeltetni. A kazán gyakori, ám rövid időtartamú felfűtése nagy energiafelhasználást, egyben nagy energiaveszteséget von maga után. Különösen az épület hőszigetelését követően fordulhat elő, hogy a fűtési rendszer túlméretezettnek bizonyul. Amennyiben a kazán típusa megengedi, érdemes alacsonyabb teljesítményre állítani és kisebb fúvókát beépíteni. Ezen keresztül kevesebb gáz vagy olaj áramlik át.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Állítsd a szobához a hőfokot
Minden helyiségben olyan hőmérsékletet állíts be, ami az adott szobában folytatott tevékenységhez és a kellemes közérzethez szükséges. Míg a fürdőszobában, nappaliban és gyerekszobában szükség lehet 20-22 fok is, a hálószobában és a ritkán használt szobákban 18 fok is elegendő.

5. Éjszaka a takaró is fűt

Éjszaka nyugodtan vedd lejjebb a fűtést, hiszen túlzott melegben aludni egyrészt nem is egészséges, másrészt felesleges energiapazarlás. Ha éjszakára, illetve távolléted idejére 5-8 fokkal csökkented a helyiségek hőmérsékletét, 5-10% energiát is megtakaríthatsz, szemben a folyamatos fűtéssel. Válassz az évszaknak megfelelő takarót!

6. Szellőztess okosan
Reggel szellőztesd át a lakást alaposan, 10-30 perc erejéig, évszaktól függően. Télen rövidebb, nyáron nyugodtan hosszabb ideig. A fűtést csak a szellőztetést követően kapcsold be, vagy tekerd magasabb fokozatra. A nap folyamán szellőztess három-négy alkalommal, 3-5 perc erejéig, teljesen kitárt ajtókkal és ablakokkal. Így a friss levegő megfelelően tud áramlani, anélkül, hogy a falak kihűlnének. Miközben szellőztetsz, a fűtést csavard alacsonyabb fokozatra.

6+1. Ne az utcát fűtsd
Természetesen csak a hőszigetelés és az ablakcsere jelenti a végső megoldást, azonban néhány praktikával is bent tarthatjuk a meleget otthonunkban.Olyan, házilag is könnyen kivitelezhető módszerekkel is spórolhatsz, mint az ablak, ajtó köré ragasztható öntapadós szigetelőcsík vagy a radiátor hátuljára tehető hővisszaverő fólia. Maximum néhány ezer forintos kiadás a huzatfogó párna, amit az ablakpárkányra, vagy a teraszajtó alá tehetsz: alkalmazásával csökken a huzat és érezhetően melegebb lesz a lakásban. A behúzott függöny, a lehúzott redőny és a bezárt spaletta is segíthet a meleg szobában tartásában.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20