3 °C Budapest

Tovább zuhannak a lakásárak

Pénzcentrum
2012. január 10. 12:33

A végtörlesztőknek és a különleges lakáspiaci helyzetet kihasználóknak köszönhetően 2011-ben rekord mennyiségű lakás cserélt gazdát az év utolsó hónapjában. Amint arra számítani lehetett, a jelenlegi értékesítési szintekhez képest hatalmasat dobott a végtörlesztési időszak a hazai lakáspiac forgalmán. Míg az év elején alig több mint 4-5 ezer lakás tulajdonosa változott havonta, addig az év végére 8-9 ezer közé, vagyis közel a duplájára emelkedtek a számok. A Duna House legfrissebb lakáspiaci közleményéből továbbá kiderül, hogy az árak rövid ideig tartó stagnálásának vége, és újabb áresés tapasztalható a lakáspiacon.

Az év utolsó hónapjának 8740 darabos ingatlan adás-vételi száma 2011 csúcshónapja lett és ez egyértelműen a végtörlesztésnek tudható be. A 2011-es teljes évre vonatkozó országos adás-vételi tranzakciók darabszámát a Duna House becslése alapján 80 500-ra lehet tenni.


A viszonylag hosszas stagnálást követően 2011 második felében elindult árcsökkenés tovább folytatódott az utolsó negyedévben is. Az aktuális, egy százalékpontos csökkenés nem tűnik drámainak, de a teljes utolsó negyedévet tartalmazza, amin belül folyamatos csökkenés volt tapasztalható, vagyis a december hónap ennél mélyebben állt. A területi bontás alapján súlyozva kialakított típusindexek közül országosan a panellakások ára mutatja a nagyobb esést, míg a téglalakások ára csak egyetlen százalékpontot csökkent. A vidéki indexek a végtörlesztés hatására prognosztizált 4-5 százalékpontos esést mutatnak. A budapesti panelek ára újabb mélységi rekordot döntött, nominál értéken 77, reálértéken 64 ponton áll. A téglalakások indexe felfelé görbül (91/76 pont), de 2011 első félévét megnézve ez nem trendforduló, csak az átmeneti mélyvölgyből való visszapattanás. Ezzel mindenesetre továbbra is a legértékállóbb ingatlantípus.

Rendkívül változatos képet mutat a 2011 második felében értékesített lakások minőségi preferenciája. Nagy eltérések voltak megyénként abban, hogy a vevők milyen állapotú lakást vásároltak. Felújítandó lakást leginkább Fejér megyében vettek. Közepes állagú ingatlan Borsodban fogyott legjobban, meghaladva a 40%-ot az összes adás-vétel közül. A "jó" minőség Somogyban fogyott, míg a "nagyon jó" Bács és Hajdú-Bihar megyékben, ahol ezek közel a felét tették ki a teljes volumennek.


A végtörlesztéssel várható volt, hogy megnövekszik az alku mértéke. Ez többnyire be is következett. Az eladók rugalmasabbak az árak kezelésében a túlkínálati piacon, így jobban hajlanak az árcsökkentésre. A leglátványosabb értékek a budapesti házeladóknál mutatkoztak, itt 10%-os árengedmény után további 9%-os alkuval tudtak csak értékesíteni. Országosan Nógrád megyében mutatkozott a legnagyobb teljes árváltozás 2011 második felében, ahol 13%-os irányár csökkentést követően a vevők további 5%-ot alkudtak. Budapesten az összesített árváltozás átlaga 11% volt.

A fővárosi vásárlók kb. 60%-a még nem érte el 40. életévét. Közülük a legjelentősebb réteg, a harmincas korosztály, akik átlagban 14 milliót költöttek decemberben a 60 nm körüli lakásukra. A végtörlesztéssel 10%-ot erősödött a befektetők aránya szeptemberhez képest, most 28%-ban közülük kerülnek ki a vevők. Vidéken hasonlóan alakult a korosztálybeli megoszlás, mint Budapesten, de itt, érthető okok miatt, mintegy 1 millióval kevesebbet költenek a harmincasok, ráadásul ezért nagyobb, 80 nm-es lakást tudnak venni. Nagyobb lakásra (átlag 107 nm) a vásárlók 22%-a vágyott decemberben, ők 19 milliónál többet költöttek átlagosan.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A Duna House tanulmánya kitér egyéb csoportok vizsgálatára is. Mint írják, Budapesten 32%-ra nőtt az elő- ill. végtörlesztők aránya a novemberi 22 %-ról, így jelenleg ez a réteg teszi ki a legnagyobb eladói csoportot. Az eladók átlagban 13,2 milliós, 59 négyzetméteres lakásuktól váltak meg decemberben, míg az eladók harmada vállalkozó volt, akik közel 17 milliós, átlag 65 nm-es ingatlanjukat adták el. Vidéken szintén az elő- ill. végtörlesztők teszik ki az eladók legnagyobb, mintegy 34%-os részét. Ők drágább, nagyobb lakásoktól válnak meg, mint a budapestiek, ugyanis átlagban 14,5 milliós, 88 négyzetméteres ingatlanok találtak új gazdára.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?