Nem segít a rezsi befagyasztása: ezért mondott le az államtitkár?

2011. december 28. 11:04

A Pénzcentrum.hu, "Elszállt a rezsi Magyarországon: tippek a spóroláshoz" című cikke nyomán megszólalt Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium leköszönő, klíma- és energiaügyért felelős államtitkára. Véleménye szerint a rezsistop koránt sem a legjobb válasz az energiaárak kezelésére.

"Az utóbbi tíz esztendőben háromszorosára emelkedett a rezsiköltség. A mögöttünk hagyott másfél esztendőben ugyan nem emelkedtek tovább az energiaszámlák, de radikálisan romlott a magyar lakosság többségének fizetőképessége, mely tovább rontotta a számlák kiegyenlítésére tett erőfeszítések sikerességét." - írja Bencsik János Facebook-bejegyzésében.

(Forrás: Facebook)


Ugyanakkor véleménye szerint miután a hazai háztartások egynegyede képtelen arra, hogy saját maga birkózzon meg a kötelezettségek teljesítésével, számukra a rezsi befagyasztása se jelent könnyítést. "Csak egy szűk társadalmi csoport számára ad védettséget, míg a tehetősebbek mesterségesen "befagyasztott" áron jutnak hozzá az energiához, holott ez a csoport minden további nélkül képes lenne a piaci árak kifizetésére" - fogalmazta meg a búcsúzó államtitkár.


A szakember nézete szerint egy lehetséges megoldás lenne a közüzemi díjakba beépített szolidaritási tényező, melyet mindenki fizetne, s az abból képződő bevétel fedezetet nyújtana egy valóban érdemi segítséget nyújtó lakásfenntartási alap létrehozására, és a ténylegesen nehéz helyzetben lévők fizetőképességének helyreállítására.

Mint írja a tehetősebb fogyasztók pedig mindeközben érdekeltté válnának a takarékoskodásban és az energiahatékonysági beruházások megvalósításában. Mindezt az üvegházgáz-kvóták értékesítéséből származó bevételek felhasználásával állami részről is lehet ösztönözni. A felújítási piac pezsdülése pedig legalább a gazdaság egy részterületén valóban belső növekedést eredményezne.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Bár az államtitkár korábban hangsúlyozta, hogy lemondása nincs közvetlen összefüggésben legutolsó, a személyeskedést sem kerülő Lázár Jánossal folytatott vitájával, vélhetően ez az eset nagyban hozzájárulhatott a szakállamtitkár döntéséhez. A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint Bencsik János távozásával a józan gondolkodás, a korábbi "ütköző" szerep tűnhet el az államigazgatásból.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25