13 °C Budapest

Szembemegy a kormány a játékszabályokkal: kidobott pénz a vége?

2011. december 14. 16:35

Áthágja a nagy beruházások esetében jól bevett tervezési előírásokat a kormány, hogy egyszerűsítse, illetve felgyorsítsa az ócsai devizahiteles-telep megépülését. Egy friss kormányrendelet szerint ugyanis nem kell ellenőrzésen átesniük a kiviteli terveknek. A döntés jókora bonyodalmakhoz, s még több ablakon kidobott pénzhez vezethet.

A Szociális Családiház-építési Program keretében az Ócsa területén megvalósuló építési beruházás esetében a projekt kivitelezési tervdokumentációját a tervellenőrnek nem kell ellenőriznie - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletben. Mint az a rendeletből kiderül a kormány nem titkolt célja, hogy ezzel egyszerűsítse, illetve gyorsítsa fel a beruházás megvalósítását.

Mint ahogy arra korábban a Pénzcentrum.hu is felhívta a figyelmet, a szűkös határidőt csak nehezen tudja tartani a kormányzat. Korábban a Belügyminisztérium reményei szerint már a jövő év elején megkezdődött volna az építés, s 2012 márciusára már el is készült volna az első blokk. A legfrissebb hírek szerint azonban csak a jövő év elején írják ki a közbeszerzési pályázatot, melynek lezárulta után tovább nehezíti a határidők betartását a hivatalos ügymenet (engedélyeztetés, hatósági ügyintézés) lassú tempója is.

Bár kétségtelen, hogy a friss döntéssel időt spórol meg a kormány, viszont ezzel kilőttek egy kivitelezési szempontból igen fontos kontroll kört. A Kivitelezési kódex szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képező építmények esetében (ne feledjük az ócsai devizahiteles-telep ilyen - a szerk.) egyébként kötelezően tervellenőrnek kell ellenőriznie a kiviteli tervdokumentációt. Nos, a Magyar Közlönyben megjelentek szerint ezt az előírást most egy huszárvágással semmissé tették.

A nagy beruházások esetében nem véletlenül van szükség a tervellenőr munkájára - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak egy, a neve elhallgatását kérő építészmérnök. A tervellenőr feladata és felelőssége a kiviteli tervdokumentáció műszaki tartalmának, szakszerűségének, illetve a jogszabályok, szabályzatok, építési előírások, szabványok és egyéb szakmai szabályok betartásának szakszerű ellenőrzése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember elmondása szerint az ellenőr munkája biztosítékot jelent a beruházónak, hiszen a tervek ellenőrzése során felszínre kerülhetnek olyan részletek, melyek később, a kivitelezés során jókora bonyodalmakhoz (és még több kidobott pénzhez - a szerk.) vezethetnek. Arról nem is beszélve, hogy az ellenőr ajánlást is tehet költségkímélő megoldásokra is. Mindezek fényében tehát nagy kérdés, hogy a tervezett beruházás végeredménye valóban mintaértékű lakóegyüttes lesz-e, mint ahogy azt a kormányzat hirdeti.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem