1 °C Budapest

Szembemegy a kormány a játékszabályokkal: kidobott pénz a vége?

2011. december 14. 16:35

Áthágja a nagy beruházások esetében jól bevett tervezési előírásokat a kormány, hogy egyszerűsítse, illetve felgyorsítsa az ócsai devizahiteles-telep megépülését. Egy friss kormányrendelet szerint ugyanis nem kell ellenőrzésen átesniük a kiviteli terveknek. A döntés jókora bonyodalmakhoz, s még több ablakon kidobott pénzhez vezethet.

A Szociális Családiház-építési Program keretében az Ócsa területén megvalósuló építési beruházás esetében a projekt kivitelezési tervdokumentációját a tervellenőrnek nem kell ellenőriznie - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletben. Mint az a rendeletből kiderül a kormány nem titkolt célja, hogy ezzel egyszerűsítse, illetve gyorsítsa fel a beruházás megvalósítását.

Mint ahogy arra korábban a Pénzcentrum.hu is felhívta a figyelmet, a szűkös határidőt csak nehezen tudja tartani a kormányzat. Korábban a Belügyminisztérium reményei szerint már a jövő év elején megkezdődött volna az építés, s 2012 márciusára már el is készült volna az első blokk. A legfrissebb hírek szerint azonban csak a jövő év elején írják ki a közbeszerzési pályázatot, melynek lezárulta után tovább nehezíti a határidők betartását a hivatalos ügymenet (engedélyeztetés, hatósági ügyintézés) lassú tempója is.

Bár kétségtelen, hogy a friss döntéssel időt spórol meg a kormány, viszont ezzel kilőttek egy kivitelezési szempontból igen fontos kontroll kört. A Kivitelezési kódex szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képező építmények esetében (ne feledjük az ócsai devizahiteles-telep ilyen - a szerk.) egyébként kötelezően tervellenőrnek kell ellenőriznie a kiviteli tervdokumentációt. Nos, a Magyar Közlönyben megjelentek szerint ezt az előírást most egy huszárvágással semmissé tették.

A nagy beruházások esetében nem véletlenül van szükség a tervellenőr munkájára - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak egy, a neve elhallgatását kérő építészmérnök. A tervellenőr feladata és felelőssége a kiviteli tervdokumentáció műszaki tartalmának, szakszerűségének, illetve a jogszabályok, szabályzatok, építési előírások, szabványok és egyéb szakmai szabályok betartásának szakszerű ellenőrzése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakember elmondása szerint az ellenőr munkája biztosítékot jelent a beruházónak, hiszen a tervek ellenőrzése során felszínre kerülhetnek olyan részletek, melyek később, a kivitelezés során jókora bonyodalmakhoz (és még több kidobott pénzhez - a szerk.) vezethetnek. Arról nem is beszélve, hogy az ellenőr ajánlást is tehet költségkímélő megoldásokra is. Mindezek fényében tehát nagy kérdés, hogy a tervezett beruházás végeredménye valóban mintaértékű lakóegyüttes lesz-e, mint ahogy azt a kormányzat hirdeti.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?