-1 °C Budapest

Fontos levelet hoz a postás a lakáshiteleseknek januárban

2011. december 9. 14:03

A kényszerértékesítésről szóló leveleket január 15-én kezdik el postázni a pénzintézetek azoknak a hiteladósoknak, akiknek a szerződését már korábban felmondta a bank - mondta Csillag Tamás egy a mai napon tartott sajtótájékoztatón. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója felhívta a figyelmet, hogy csak e levél birtokában tudják az ügyfelek elindítani azt az eljárást, mely során az Eszközkezelő megvásárolja az adott ingatlant, melyben az ügyfél bérlőként lakhat tovább.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A NET-program azokon a leginkább rászorult hiteladósokon segít, akiket a kilakoltaás fenyeget, mivel a hitelező már felmondta a szerződésüket, és ingatlanuk a kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok közé került. A kényszerértékesítésre való kijelölésről a hitelező pénzintézet törvényi kötelessége értesítenie a hiteladóst. A Nemzeti Eszközkezelő abban az esetben vásárolhatja meg a kijelölt ingatlant, ha a törvényben előírt feltételek mindegyike teljesül.

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


A hitelezőknek 2012. január 15-ig kell meghatározniuk, hogy 2012 első negyedévére vonatkozóan mely ingatlanokat jelölik a kényszerértékesítési kvótába, ezt követően vizsgálhatja a bank, hogy megfelel-e a törvényben szabályozott feltételeknek az adott ingatlan.

Az ingatlanra és a hitelre vonatkozó feltételek, melyekről a bank nyilatkozik:

- az ingatlan forgalmi értéke a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladta meg Budapesten és megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot;
- a hitelszerződés megkötésekor a banktól kapott kölcsön összege az ingatlan forgalmi értékének a 25 és 80 százaléka közé esett;
- a törvény hatályba lépésekor a hiteladós a lakáshitel-tartozását legalább 180 napja nem törleszti
- a hitelszerződést 2009. december 30. előtt kötötték;
- a lakóingatlan az ingatlan-nyivántartásban lakóházként, lakásként, vagy tanyaként szerepel;
- a jelzáloghitel mögött fedezetként csak a megvásárlásra felajánlott ingatlan szerepel.

A hiteladósra (vagy zálogkötelezettre) vonatkozó szociális feltételek, amiket a hiteladósnak kell igazolnia:

- a hiteladós vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa aktív korúak ellátásában részesül, amelynek formája rendszeres szociális segély vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatás;
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult;
- a hiteladós állandó lakhelye 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a fedezetül felajánlott lakóingatlan;
- a hiteladósnak a megvásárlásra felajánlott ingatlanon kívül nincs más lakóingatlanon használati joga.

A szociális feltételek meglétét a hiteladósnak a hitelező bank fiókjában (kizárólag a bank által kiküldött értesítőben meghatározott fiókban) kell igazolnia, amihez mindössze az alábbi 2 igazolást kell beszereznie. Az igazolások beszerzésére és benyújtására 30 nap áll rendelkezésre:

- A hiteladós (vagy a hiteladóssal egy háztartásban élő házastárs, illetve élettárs) rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesül. Ezt az önkormányzati jegyző igazolja.
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult. Ezt a Magyar Államkincstár igazolja.

Ugyanakkor az előbbieken túlmenően további feltétele a lakóingatlan állam általi megvásárlásának, hogy a hitelező pénzügyi intézmények hozzájáruljanak az adásvételhez, és elengedjék a hiteladós fennálló tartozását.

Az eljárás során az Eszközkezelő akkor veszi fel a kapcsolatot a hiteladóssal, amikor már minden jelzálogjoggal rendelkező pénzügyi intézmény:

- jóváhagyta azt, hogy a tulajdonjog a Magyar Államhoz kerüljön;
- elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő által fizetendő vételárat;
- lemond a hiteladóssal szembn fennálló minden további követeléséről.

A Nemzeti Eszközkezelőhöz az ügyet a hitelező továbbítja. Ezt követően az Eszközkezelő felveszi a kapcsolatot a hiteladóssal, időpontot egyeztet vele, hogy a lakóingatlant leltárba vegye, valamint, hogy megkössék az adásvételi szerződést és a bérleti szerződést. Ennek eredményeképp a hiteladós, mint bérlő továbbra is az otthonában maradhat, úgy, hogy az Eszközkezelőtől határozatlan időtartamra bérli az ingatlant havi bérleti díj megfizetése ellenében. Az eljárás hozzávetőlegesen 2 hónapot vesz igénybe, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez alatt az időtartam alatt védve van az ingatlan, és a benne lakók.


A várható bérleti díjakat rendeletben fogják majd meghatározni, de mivel szociális bérlakásokról van szó, ezért mindenképpen minimális összeg fog majd szerepleni a rendeletben - mondta el Hegmanné Nemes Sára. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára hozzátette, hogy a bérleti díjak nem fognak jelentős mértékben eltérni a jelenlegi szociális bérlakásrendszerben alkalmazott tarifáknál.

A törvény alapján a hiteladós a lakóingatlanra visszavásárlási jog illet meg, amelyet az adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap elteltével az adásvételi szerződés megkötését követő huszonnegyedik hónap utolsó napjáig gyakorolhat. Abban az esetben ugyanakkor, ha a kedvezményezett mégsem tud élni vételi opciójával, úgy az ingatlan bekerül a szociális bérlakás rendszerbe, melyet az adott önkormányzat fog kezelni. Természetesen az adott bérlőnek a határidő lejárta után is elővásárlási joga lesz az ingatlanra, ugyanakkor annak árát már nem védi a törvényben az első két évre vonatkozó maximált vételár.

 

A Magyar Bankszövetség üdvözli, hogy a Kormány korábbi programjának, valamint a május 30-án a Bankszövetséggel kötött 5 pontos megállapodásának megfelelően is, létrehozta a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot - olvasható a szövetség közleményében. Véleményük szerint a Nemzeti Eszközkezelő működési elvei helyesek, előkészítése kormányzati és banki szakértők egyeztetésének az eredménye. Mint írják, az Eszközkezelő megalapítását a banki közösség fontosnak tartja, működését támogatja. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az első, kezdeti időszak tapasztalatait elemezni, összegezni kell, hogy a szükséges korrekciókkal kialakulhasson majd egy optimális működés.


A NET programra első körben 2 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből 100 millió forint a Nemzeti Eszközkezelő jegyzett tőkéje. A tervek szerint az elő körben 5000 ingatlant vásárolna meg az Eszközkezelő. Ugyanakkor, mint azt Hegmanné Nemes Sára, valamint Csillag Tamás is megemlítettek mind a forrás, mind az érintettek körében lehet még változás, amint levonták az első következtetéseket a program elindulását követő fél év elteltével.

Friss! A kormány és a Bankszövetség megállapodása értelmében a Nemzeti Eszközkezelő a korábban vázolt 5 ezer ingatlan helyett jóval többet, 25 ezer lakóingatlant vásárol majd meg, három lépcsőben 2014 végéig. Az első ütemben, 2012 év végéig 8 ezer darabot, a másodikban, 2013 végéig 7 ezer darabot, míg a harmadik ütemben a maradék 10 ezer darabot.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?