13 °C Budapest

Mintha 240 forint lenne a 95-ös: így tankolunk a jövőben?

MTI
2011. október 27. 12:47

Átadták a Fővárosi Gázművek első nyilvános sűrített földgáztöltő (CNG: Compressed Natural Gas) kútját Budapesten a Mol Kőbányai úti üzemanyagtöltő állomáson. Egy gázüzemű autó egy feltöltéssel 320-330 kilométert tud megtenni, lényegesen kevesbé szennyezi a környezetét, mint hagyományos üze,anyaggal guruló társai.

Budapest számára nagy jelentőségű ez a beruházás, a főváros úttörő szerepet kíván betölteni a környezetkímélő CNG üzemanyag kutak elterjesztésében, hiszen az üzemanyagárak alakulása, a környezetvédelmi vállalások teljesítése új technológiák bevezetésére ösztönöz - hangsúlyozta György István főpolgármester-helyettes az átadó ünnepségen.

Koncz László, a Fővárosi Gázművek vezérigazgatója kiemelte a sűrített földgáz környezetkímélő hatását, és szólt arról, tárgyalásokat folytatnak budapesti nagyvállalatokkal, hogy gépjárműflottájukat CNG üzemi autókra cseréljék, a Főgáz pedig fokozatosan megkezdi teljes autóállományának CNG járművekkel történő kiváltását.

Számos érdeklődés mutatkozott a most átadott sűrített földgáz üzemanyagtöltő kút iránt, és egyre nagyobb szükség lesz az innovációra a jövőben - mondta el Horváth Dori Jenő, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

A Kőbányai úti sűrített földgáz üzemanyagtöltő kutat 80 millió forintos beruházással valósították meg. Az október 17-i próbaüzem óta napi 100-120 kilogramm sűrített földgázt értékesítettek lakossági és üzleti ügyfeleknek. Számításuk szerint a 339 forint kilogrammonkénti sűrített földgáz ára adott járműtípusra vetítve literenkénti 240 forint 95-ös benzinnel és 304 forintos dízelolajjal egyenértékű.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fővárosi Gázművek közlése szerint egy gázüzemű autó egy feltöltéssel 320-330 kilométert tud megtenni, amelynek során homogén égésfolyamatának köszönhetően égéskor lényegesen kevesbé szennyezi a környezetét.

 

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?