Nem akarsz bukni a lakásvásárláson? Itt érdemes keresgélned

2011. szeptember 14. 11:05

A tavalyi évhez képest mintegy 40 százalékkal kevesebb új társasházi lakást adhatnak át idén Budapesten. Öt év után viszont újra meghaladhatja az átadott lakások számát az eladott volumen - derül ki az OTP Jelzálogbank fővárosi újlakás-piacot vizsgáló elemzéséből. Az értékesítési statisztikák szerint a budai piac válságállóbbnak bizonyul, s ezen belül továbbra is a XI. kerület a favorit.

A 2010-es 37 százalékos visszaesést is valamivel meghaladhatja az értékesítési céllal épített (társasházi) lakások számának csökkenése idén a fővárosban. A pénzintézet elemzése 2011-re mintegy 3000 lakás átadásával számol. Az előző évtized közepén ez a szám még 10 ezer felett volt, majd a 2004-ben bevezetett hitelszigorítások és telek-áfa miatti keresletcsökkenés hatására 2006-ra 6600-ra csökkent. Kis emelkedés után 2010-ben következett be jelentősebb visszaesés, amit idén újabb zuhanás követ.

Az új lakást keresők jelenleg mintegy 405, értékesítés alatt álló projekt lakásaiból válogathatnak Budapesten, amibe a kis sorházi és tetőtéri beruházások is bele értendőek. Az adatbázisban 2004-2005-ben átadott társasházak is szerepelnek, ahol még mindig vannak el nem adott lakások. Idén 169 projekt valósulhat meg; a legtöbb, 26 a XI. kerületben, ezt a II. kerület követi 22-vel, majd Zugló hússzal. "A beruházók kockázatkerülését mutatja, hogy drasztikusan csökkent a megépülő beruházások mérete: míg a válság előtti években rendre 30-40 lakás között alakult az átlagos projektméret, addig a 2011-es átadásúaknál 17 lakásos a tipikus volumen." - ismerteti az adatokat Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője. Ez persze nagy szélsőségeket takar; a IX. kerületben átlagosan 80 lakásos házakat adnak át idén, a XXII. kerületben megépülő beruházások viszont 2-5 lakás közöttiek.

 

(Forrás: OTP Jelzálogbank, beruházói és értékesítői adatközlések alapján)


Néhány év óta látványos tendencia, hogy a vásárlók a már átadott, vagy beköltözéshez közeli stádiumú épületeket keresik. Emellett, a nagyobb kaliberű döntés miatt egyre magasabb elvárásokat támasztanak a lakás mellett a beruházóval és a projekt egészével kapcsolatban is, amit Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója is megerősít. "Az átlagosnál és az elmúlt években megszokottakhoz képest tágasabb lakásokat tartalmazó sasadi Bereg Lakókert projektünk iránt a nyári műszaki átadás óta növekvő érdeklődést tapasztalunk. Annak, hogy a lakáskeresők a fontos, és hosszú távra szóló döntésük meghozatala előtt már teljes egészében bejárhatják az épületet, és meggyőződhetnek róla, hogy milyen minőségben valósult meg a fejlesztés, mindenképpen szerepe van abban, hogy könnyebben és megalapozottabban határozzanak a vásárlásról. Ráadásul, mivel a nyugalmukat esetleg zavaró új építési ütem nem lesz, a lakókörnyezetet is végleges állapotában láthatják" - teszi hozzá.

Az hitelintézet adatbázisa alapján különben, 2011. augusztusi állapot szerint mintegy 3400, azonnal költözhető lakás vár tulajdonosra a fővárosban. A legtöbb a XIII. kerületben (600 felett), melyet 400 feletti volumennel a XI. és III. kerület követ. Mindemellett 1700 ingatlan áll építés alatt; a legtöbb, 400 felett Zuglóban. Még ha ezek egy része nem is fog végül megépülni, mivel évről-évre több megkezdett beruházás áll le menet közben, vagy halasztódik tulajdonoscsere miatt, így is ötezer feletti az új lakások száma, melyekből most válogatni lehet.

Az idei év első felében (egészen pontosan a július végéig vizsgált időszakban) élénkülni látszik a kereslet; 1500 feletti új lakás eladását mérték, ami egész évre előrevetítve meghaladhatja az újonnan piacra kerülő mennyiséget; ez 2006 óta nem látott jelenség. Ebből az 1500-ból 200 feletti volumennel részesedik a XI. és közel 300-zal a XIV. kerület. A sokáig a dobogó élén álló XIII. kerületet emellett, a kutatás szerint a II. kerület is megelőzi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A budai oldal újlakás-piaca a számok szerint eleve jobban állja a válságot. Míg az itteni hat kerület a válság előtti években rendre 20-25 százalékát adta a piaci felszívásnak, az idei első félévben az eladások 32 százaléka budai ingatlan volt. Ennek magyarázata részben a kevéssé költségérzékeny vevői kör, másrészt a már említett, talán a legváltozatosabb lakókörnyezetű XI. kerület elmúlt években látványos előretörése a szélesebb rétegeket célzó, nagyobb társasházi fejlesztések építésében.

A tranzakciószám - remélhetőleg tendenciaszerű - növekedése, karöltve az építési engedélyek számának drasztikus, az első félévben kétharmados csökkenésével egyre több beruházót késztethet arra, hogy régóta halasztott projektjükkel piacra lépjenek. Nagyon elméleti számítással élve, a jelenlegi keresleti volument feltételezve a következő időszakban, és nem számolva új kínálattal, a mostanra felhalmozott átadott és jelenleg épülő eladatlan újlakás-készlet szűk két év alatt nullázódhatna le a fővárosban.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25