26 °C Budapest

Munkahely nélkül nehéz lesz az élet az ócsai bedőlthiteles telepen

2011. augusztus 26. 17:07

Szeptember végéig elkészülnek az ócsai szociális lakóteleppel összefüggő szakértői anyagok és a területrendezési tervek, így a jövő tavasszal átadhatják az első ütem nyolcvan házát. Ócsa alprgármestere szerint a beköltöző devizahitelesek a térségbe irányított hazai és külföldi cégeknél kaphatnak munkát. A város két jelentősebb munkahelye azonban nem tud felvenni egyetlen embert sem.

Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere elmondta, hogy a lakótelep építése, illetve a település lélekszámának növekedése miatt szükséges beruházások, fejlesztések egy részét önerőből meg tudja oldani az önkormányzat, de a költségek zömét az állam finanszírozza majd.

Egyelőre az első ütem - nyolcvan ház - kivitelezésével összefüggő tennivalók körvonalazódtak: állami pénzből építik meg például az Alsópakonytól a vasútállomásig vezető hat kilométeres kerékpárutat, míg a telep ivóvízellátását Ócsa meglévő vízműve biztosítaná - magyarázta Horváth Tamás. Hozzátette: szennyvíztisztítójuk tárolókapacitása is bírná a többletterhelést, de a tisztítóberendezések korszerűsítésre szorulnak.

Korábban: "Ennyibe kerülne az adófizetőknek az ócsai bedőlthiteles-telep"

A helyi általános iskolában "gond nélkül" el tudnak helyezni 60-70 beköltöző gyermeket, az óvoda azonban már most telt házzal működik, bölcsődét pedig mindenképpen építeni kell, ezt már korábban elhatározta az önkormányzat, a tervek is elkészültek - húzta alá az alpolgármester. Ócsa EU-s forrásból finanszírozná az építkezést, de mivel az önrészre - ami 10 százalékkal számolva körülbelül 25 millió forint lenne - sincs pénzük, kérték a Belügyminisztérium támogatását.

Az iskolásokat az alsópakonyi városrészből a központba szállító napi két buszjáratot sűríteni kell - mondta Horváth Tamás. Az új házakba költöző középiskolások lehetőségeivel kapcsolatban azt mondta, hogy a közeli Dabason, illetve Örkényben gimnáziumi, szakközépiskolai és szakmunkásképzés is folyik, tehát vagy ezekre a településekre, vagy Budapestre kell majd utazniuk a fiataloknak.

Korábban: "Pénzkidobás az ócsai telep? Milliárdokat buknak az adófizetők"

Nagy kérdés azonban, hogy a köztudottan munkahelyínségben szenvedő Ócsán hol helyezkedhetnek majd el a betelepülők. "Bízzunk benne, hogy a hamarosan tökéletes infrastruktúrával rendelkező és kedvező fekvésű Ócsára több hazai és külföldi beruházó érkezik majd, illetve hogy az állam ide irányít olyan vállalkozásokat, amelyek munkát adnak a növekvő lélekszámú településen állást keresőknek" - jelentette ki Horváth Tamás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A város két jelentősebb munkahelye, a tavasszal bezárt, majd augusztus 15-én új menedzsmenttel újraindult FÉG konvektorgyártó üzem, illetve a június elején felavatott Nagév tűzihorganyzó üzem azonban nem tud felvenni egyetlen embert sem.

A FÉG-et jelenleg működtető MPF Holding tulajdonosa, Felcsuti Zsolt azt mondta: elsősorban a régi FÉG-eseket alkalmazzák. Egyrészt azért, mert az évtizedek óta ott dolgozók tapasztalata, speciális szakértelme nem pótolható egy gyors átképzéssel, másrészt azért, mert eleve kisebb létszámmal indultak újra (az MPF Holding a felszámolás alatt álló FÉG legnagyobb hitelezője).

Az ócsai tűzihorganyzó üzemet működtető Nagév Cink Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Nagy Antal János is határozott nemmel válaszolt a devizahitelesek esetleges felvételét firtató kérdésre. Most 100 fős a létszámuk, s noha hamarosan harmadik műszakot is indítanak - 2015-re 150-en dolgoznak majd az üzemben -, az újakat a hétszeres túljelentkezésnek köszönhetően az írásos jelentkezést már beadók közül választják ki - mondta.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?