15 °C Budapest

Megúszta a züllést a pesti belváros?

2011. augusztus 6. 12:02

Budapesten is megjelent az a réteg, aki visszaköltözik, vagy ki sem költözik az agglomerációba - mondta Kocsis János Balázs városszociológus. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy az új agglomerációs törvény segít összehangolni a főváros és az azt körülvevő települések életét. Jó irány például a közlekedési rendszer fölötti közös ernyő kialakítása.

Egyetlen szakértő sem várta, hogy egyre divatosabbá válik majd Budapest belvárosa, mind többen költöznek oda, illetve vissza az agglomerációból - ismerte el Kocsis János Balázs városszociológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója emlékeztetett: az 1990-es évek közepén az volt a városszociológia legfontosabb témája, hogy mit kezdjünk a gettósodó belvárossal. Mindenki meglepetésére azonban a gettósodás nem következett be.

Már abban az évtizedben beindult a belváros nagyon lassú felértékelődése, és kétezres évek elején már láthatóvá is vált, hogy a tendencia tartós.

Korábban: Filléres lakások a pesti belvárosban

A szakértő szerint ennek az okai nagyon sokrétűek, de a legfontosabb talán az, hogy megjelent egy olyan réteg, amelynek sok pénze van, de nincsen gyereke - vagyis nagy az elkölthető jövedelme, és nem igényel nagyon nagyméretű lakást. Ennek a rétegnek a tagjai ráadásul igencsak értékelik, hogy a közelükben "zajlik az élet" - tette hozzá, emlékeztetve, hogy a családalapítási életkor Magyarországon is jócskán kitolódott a korábbihoz képest.

A szakértő beszélt arról is, hogy új agglomerációs törvény segít összehangolni a főváros és az azt körülvevő települések életét, de a változások igazán akkor lesznek érzékelhetőek, ha a gyakorlatban is működnek majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szerinte a probléma az, hogy a főváros nagy lélekszámához viszonyítva az agglomerációs települések túl kicsik, tíz-húszezres lakosúak - vagyis teljesen más súlycsoportban vannak.

A közös pontok mindenképpen a közlekedés, az infrastrukturális, a kereskedelmi és ipari fejlesztések lehetnek, mert ezek mindegyike együttműködést igényel.

Ami a közlekedést illeti, Kocsis János Balázs szerint a Budapesti Közlekedési Szövetség létrehozása jó megoldás, amely Nyugat-Európában is bevált. Ez azt jelenti, hogy van egy nagy ernyőszervezet, ami megrendeli a különböző szolgáltatásokat, és egységes közlekedési hálót épít ki. Ehhez azonban sok idő kell, ráadásul nagyon nagy érdekellentéteket kell kiiktatni hozzá.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem