18 °C Budapest

Így kérheted hiteled könnyítését: csak októbertől jön a fix árfolyam

Pénzcentrum
2011. augusztus 9. 10:38

A frank árfolyama nemrég 270 forint feletti csúcsnál is járt, ezen a szinten egyre többen bizonytalanodnak el fizetőképességüket illetően. A biztonságos árfolyamrögzítésbe való menekülés viszont elhúzódhat, csak októbertől számíthatunk az alacsonyabb törlesztőkre. De hogyan igényelhető, mikor kezdhetünk neki a papírok benyújtásának?

A bankunknál írásban kell kezdeményezni az árfolyamrögzítést. Ezt követően a bank az igényeket megvizsgálja, és amennyiben a törvényi feltételeknek megfelel az ügylet, szerződéskötés következik, majd közjegyző előtt egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozatot kell tenni - mondta el a Budapest Bank, a Pénzcentrum.hu kérdésére.

A közjegyzői okiratba foglalt tartozáselismerő nyilatkozat banknak való átadását követően, legkorábban a második törlesztés számolható rögzített árfolyammal. Így az ügyfél, aki augusztus végén nyújtja be a nyilatkozatot, a második esedékesség napján, azaz csak októberben törleszthet fix árfolyamon.

A legtöbb banknak időigényes folyamat az informatikai rendszerek átállítása, kérdésünkre több bank elmondta, hogy pontos ügyintézési menetet nem tudnak összeállítani, amíg nem fejezték be ezek megtervezését. Az Erste Bank viszont kifejtette, hogy bár a nem tudnak még pontos ügyintézési menetet mondani, de a törvényi kötelezettségüknek eleget tesznek és határidőre készen állnak majd a kérelmek fogadására.

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged az árfolyamrögzítéshez:

• Személyazonosító dokumentum, mely lehet személyi igazolvány, útlevél vagy plasztik jogosítvány (amennyiben a lakcím adatok nem a személyi igazolványban vannak nyilvántartva, lakcímkártya is szükséges)
• Igénylőlap (eredetiben) az ügylet valamennyi szereplője által aláírva
• Ha az adós és a fedezetül szolgáló ingatlan tulajdonosa különböző személy, úgy szükséges az ingatlan tulajdonosának írásbeli hozzájárulása a rögzített árfolyamon való törlesztési programba történő belépéshez (az igénylőlap vonatkozó pontjának aláírásával)
• Amennyiben az eredeti devizakölcsön fedezetéül szolgáló lakóingatlant több pénzügyi intézmény által alapított jelzálogjog is terheli, úgy minden pénzügyi intézménytől igazolás szükséges arra vonatkozóan, hogy az e zálogjog által biztosított valamennyi követelés egyikének tekintetében sem áll fenn 90 napot meghaladó késedelem

Az elmúlt időszakban némi növekedést tapasztaltunk az Otthonvédelmi program iránt érdeklődők számában, de a változás nem jelentős a korábbi időszakhoz képest. Várakozásaink szerint kb. ügyfeleink 10%-a érdeklődik majd a lehetőség iránt - mondta el a Budapest Bank.

Költségek:

A közjegyzői okirat díja várhatóan 10 és 20 ezer forint közötti összeg lesz elérheti a hitelösszeg 10 százalékát is, olcsóbb lesz ha a közjegyző irodájában, és drágább, ha a szerződés bankban készül. A bank külön díjat nem számolhat ezért fel.

Ki nem kéreti az árfolyamrögzítést:

A rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt a hiteladós nem állhat fizetéskönnyítő program hatálya alatt - áll a beadott törvényjavaslatban. Így azok, akik valamilyen banki könnyítést kaptak és az a következő 3 évben is fenn áll, nem kérhetik az árfolyamrögzítést. Ahogy, mi is beszámoltunk májusban a jelzáloghiteleken belül 10,4 százalék az átstrukturált hitelek aránya, ennek 40 százaléka lakáscélú. Ez több tízezres nagyságot jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem kérhetik még az árfolyamrögzítést, a válság előtt 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlant vásárlók, a 90 napnál nagyobb késedelemmel rendelkezők és a fizetéskönnyítéssel rendelkezők. A válság előtti vonatkozásban értelmezett 30 milliós értékhatár, mára jócskán lejjebb tolódhatott. Olyan ingatlanokat tulajdonosai is bajba kerülhetnek, akik ma 20 millió forint körül tudják csak eladni ingatlanjukat. Az akár 20-30 százalékos értékvesztést elszenvedett ingatlanok többsége vidéken található. A budapesti, főleg budai frekventált helyen lévő lakások jóval kisebb mértékben veszthettek értékükből - válaszolta a Pénzcentrum.hu kérdésére a Portfolio.hu elemzője.

A moratórium utáni kvótarendszer védelme is csak azokat fogja érinteni, akik lakáscélra vették fel a jelzáloghitelüket. Akik, akár az egyszerűbb ügyintézés miatt szabad felhasználású hitelt választották, nagyobb arányban veszíthetik el az otthonaikat július 1. után.

A gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés megkötését a hiteladós 2011. év december hónap 31. napjáig írásban kezdeményezheti devizakölcsönt nyújtó pénzügyi intézménynél - áll a törvényjavaslatban. Így eddig az időpontig gondolkodhatnak a bajba került hitelesek a lehetőségeikről

Mi lesz az árfolyamrögzítés után?

Amennyiben a rögzített árfolyam mellett döntünk, ne felejtsük el mérlegelni annak jövőbeni költségeit. Egy magas szinten beragadó frank nagy tartozást növekedést okozhat számunkra, az alábbi táblázat a THM-ek és hátralévő futamidők függvényében mutatjuk be, miként alakulnak a havi összegek és az elkülönített számlán felhalmozott tartozás 270-es feltételezett árfolyam mellett.


A 270-es árfolyammal kalkulált változásokból kiderül, hogy a 3 év után bőven 15 százalék fölé nőhet a havi törlesztőrlészlet változás a maihoz viszonyítva. Keveset tudunk ugyan a mentőcsomag ezen részéről, de ekkora változásnál már számíthatunk banki segítségre, hitelátstrukturálásra, viszont ebben ez esetben is évekkel megnövekedhet a hitelünk futamideje.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?