Eleged van a brutál számlákból? Kerüld ki az áramszolgáltatót

2011. május 8. 09:02

Saját telephelyen, például a házunk tetőszerkezetébe építve is megtermelhetjük az éves szükségletünket kielégítő villamos energiát napenergiából. A beruházással jó esetben akár az is előfordulhat, hogy nekünk fizet a szolgáltató a megtermelt áramért.

A megújuló energia használata egyre vonzóbb a lakosság számára, azonban az ehhez kapcsolódó beruházások költsége nehezen megfizethető. A fűtés mellett a legnagyobb kiadást otthonunk rezsijénél a villamos energia teszi ki, mely jelentősen csökkenthető háztartási méretű kiserőmű alkalmazásával. Egy normál háztartás számára a kisfeszültségű áram-előállítás beruházása még megfizethető kategóriába esik, ugyanakkor jelentősen csökkenthető vele az energiafelhasználás. Sőt, jó esetben valóban nekünk fizet a szolgáltató a megtermelt áramért!

"Egy átlagos éves lakossági fogyasztás 2500 kWh körüli, melyet 15-20 négyzetméter felületű napelemtábla már fedezni tud. Ennek bekerülési költsége 2-3 millió forint, de jó esetben pályázat is igénybe vehető hozzá, mellyel akár a beruházás 30-35%-a is megspórolható. Tapasztalataink szerint a beruházásokat inkább a fogyasztásnál kisebb termelésre tervezik, de bizonyos esetben előáll az a nem mindennapi helyzet, hogy nem a felhasználó fizet a villamosenergia-kereskedőnek, hanem még ő fizet a felhasználónak a megtermelt energiáért." - mondta Pénzes László, a MEE-VET szakembere.

A helyzet valóban nem mindennapi, de már vannak rá példák, és a törvényi szabályozása is megoldott. Az ELMÛ-ÉMÁSZ statisztikái alapján 250 fölötti a területükön a háztartási kiserőművek száma, becslésük alapján országos szinten 500-600 darab közé tehető az ilyen jellegű napenergia-hasznosítás, de folyamatosan nő az igények száma. A beépített összteljesítmény már bőven 1 MW felett jár.

"A kiserőmű telepítése mellett természetesen speciális mérőberendezésre is szükség van - mondja Pénzes László -, amely a megtermelt és leadott illetve szükség esetén mégis felhasznált energia mennyiségét méri." Az úgynevezett decentralizált energiatermelők és fogyasztók kiszolgálásához a jövőben intelligens mérő- illetve irányítórendszerek is szükségesek, amelyek kiváltják a meglévő technológiákat. A "smart grid" vagy "smart metering" néven ismert rendszerek önmagukban is energiát takarítanak meg, segítenek a fogyasztói szokások személyre szabott kiszolgálásában.

A smart grid technológiák alkalmazásával a háztartások energiafelhasználása akár 10-15 százalékkal is csökkenthető a Cisco adatai szerint, ezen kívül mérsékli az áramkimaradások hatását, de az ehhez kötődő beruházások gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő hatása sem elhanyagolható.

"A hagyományos mérőberendezések helyett ugyanis egyre nagyobb az igény, hogy a fogyasztók olyan intelligens mérő-szabályozó rendszereket alkalmazzanak, amelyek segítségével maguk irányíthatják az energiafelhasználásukat." - mondta Lutring Tünde, a RENEXPO projektvezetője.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A projektvezető elmondása szerint a smart metering a mai hagyományos villanyórákat váltaná fel, gyakorlatilag digitálissá tenné azokat. Az okos mérőeszközök segítségével a fogyasztó sokkal könnyebben tudná nyomon követni aktuális áramfelhasználást, ráadásul a szolgáltatók is folyamatos képet kaphatnának ügyfeleik fogyasztási szokásaikról.

Az okos rendszerek, azaz smart grid alkalmazásával az évszakonként, vagy napszakonként eltérő fogyasztói tarifák kialakítása is elképzelhető, ami hosszútávon a felesleges fogyasztás mérséklődéséhez vezethet. Egyes, merészebb üzleti modellek tudatosan ruháznák fel a fogyasztókat azzal a képességgel, hogy az összes lényeges, naprakész információ birtokában maguk irányíthassák az energiafelhasználásukat.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?