15 °C Budapest

A melegvíz 10 százalékát állítják elő megújuló energiából egy budapesti lakóparkban

2010. augusztus 23. 18:02

Magyarországon a lakossági szektor egyik legnagyobb és legkorszerűbb napkollektor-parkját építette fel, és üzemelteti immár egy éve panaszmentesen a Dalkia Energia Zrt. a budapesti Szilas Park lakóparkban. Az összességében mintegy 100 négyzetméternyi napkollektorral 455 lakás használati melegvíz ellátását oldották meg környezetbarát módon - olvasható az energiavállalat közleményében.

Az uniós törekvésekkel párhuzamosan a XV. kerületi önkormányzat olyan hőszolgáltatási pályázatot írt ki 2009-ben, amely a megújuló energiaforrások igénybe vételét helyezte előtérbe a Szilas Park fűtéskorszerűsítési projektjében. "Magyarországon tavaly a napsütéses órák száma csaknem elérte a 2600-at, így kézenfekvőnek tűnt egy nagykiterjedésű napkollektor, és hőszivattyú rendszer kiépítése" - mondja Antal Sándor, a Dalkia Energia Zrt. energetikai szolgáltatások üzletág igazgatója. "Ráadásul egy 'látványos' projekt mindig felkelti az emberek kíváncsiságát. Élő és üzemelő példákkal könnyebb bizonyítani a környezettudatos gondolkodásmód létjogosultságát."

A környezettudatosság formálására szükség is van: bár az EU 27 tagállamában az átlagos napsütéses órák száma nem haladja meg lényegesen a Magyarországit, mégis az ilyen típusú beruházások többszörösei a magyarországi fejlesztéseknek. A 2008-as uniós adatok szerint- a primer energia előállítást tekintve - napenergiából csupán négyezer tonna kőolajegyenértékű energiát állított elő Magyarország, szemben a 27 tagállam egymillió tonnát is meghaladó energiamennyiségével. (De az újonnan csatlakozott országok teljes termelése is 66 ezer tonna volt 2008-ban.)

Néhány ország napenergia (hő) felhasználása (2004-2008) (ezer tonna kőolajegyenérték) Forrás:EurostatA nyertes pályázat, is alapvetően hagyományos, fosszilis energiaforrásra, földgázra alapozta a projektet. A beépített napkollektorokkal, valamint a 65 kilowatt teljesítményű hőszivattyúval a nyári időszakban a Szilas Park használati melegvíz ellátásának 10 százaléka állítható elő Fenntartható módon

A francia hátterű cég e mellett olyan frekvenciaváltós hajtásszabályozással látta el a Park kazánházat, amivel sikerült mérsékelni a villamos energia felhasználást is, valamint a rendszer főbb berendezéseit bekötötték a cég távfelügyeleti rendszerébe, ami által gyorsabban elháríthatók az esetleges üzemzavarok.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?