24 °C Budapest

Videó: élet egy 10 négyzetméteres minilakásban

2011. április 5. 16:58

Bár sok jó ember kis helyen is elfér - tartja a mondás, azonban igencsak össze kell húznia magát annak, aki egy alig 10 négyzetméteres minigarzonba tér haza nap, mint nap.

Felice Cohen new yorki bérlakása aligha nevezhető palotának. A minigarzon alapterülete alig 10 négyzetméter. A lakás apró mérete okán számos negatívummal "büszkélkedik": nincs benne konyha és a fürdőszoba is annyira kicsi, hogy igencsak nehéz dolga van a fiatal lánynak, amikor fiziológiai szükségleteit akarja elvégezni. További problémát jelent, hogy a galérián található ágy olyan közel van a plafonhoz, hogy amikor a lány hirtelen felriad álmából, könnyedén egy púppal a fején végezheti.


Öröm az ürömben, hogy a lakás bérleti díja csak töredéke a környéken található árakhoz. Összehasonlításképp a legolcsóbb szomszédos ingatlan bérleti díja 3000 dollár, míg a minigarzonért a tulajdonosok "csak" 700 dollárt kérnek el a lánytól havonta.

A személyes tárgyak és ruhaneműk tárolása is professzionális szervezőkészséget kíván meg a fiataltól, de a számos kompromisszum ellenére boldognak érzi magát otthonában Felice.

Mi újság a hazai albérletpiacon?

A válság kirobbanását követően, illetve a finanszírozási lehetőségek beszűkülésével sokan jósolták a bérleti piac felélénkülését és a bérleti díjak emelkedését. Ez a várt bővülés azonban igazán nem következett be, a bérleti díjak a válság kitörését követően tovább csökkentek - mondja Déry Attila az Otthon Centrum elemzője.

A szakértő elmondása szerint egyes területeken 2009-ről 2010-re már nem csökkentek a bérleti díjak. Főként az olcsóbb kategóriában tapasztalható, hogy a lakásvétel és hitelfelvétel elhalasztása miatti keresletnövekedés megfékezte az árak további esését.

Jól érzékelhető, hogy a fővárosi bérlakások piacát még mindig általános túlkínálat jellemzi - tudtuk meg a Duna House elemzőjétől. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy a különböző internetes bérlakás adatbázisokban állandó jelleggel több ezer kiadó lakás található.

A Duna House tapasztalatai szerint jelentős növekedés figyelhető meg idén a kiadó ingatlanok iránti keresletben. A társaság elemzőjének véleménye szerint ennek oka elsősorban az lehet, hogy a kormány lakáspolitikája és a kilakoltatási moratórium miatt kiszámíthatatlanok a lakásárak.

A magasabb presztízsű, budai kerületekben, főleg a magasabb értékű ingatlanok esetében az tapasztalható, hogy a tulajdonosok a romló kiadhatóság és csökkenő bérleti díjak miatt próbálnak szabadulni kiadási célra vásárolt ingatlanjaiktól - mondja Déry Attila. Tapasztalataink azt mutatják, hogy elsősorban a VI., VII., VIII., IX., XI., és a XIII. kerületi kiadó ingatlanok a keresettek - emeli ki az elemző, valamint hozzáteszi, hogy az elhelyezkedésnél kerületen belül is fontos az érdeklődőknek, hogy jó legyen a közlekedés.

A Duna House által készített alábbi grafikonon azt láthatjuk, hogy mely kerületek iránt és milyen mértékű kereslet mutatkozik az irodához beérkezett érdeklődések alapján. Az adatok tükrében jól látszik, hogy náluk a legtöbb érdeklődés a XIII. kerületi bérlakásokra futott be, de igen keresettek még a XI. valamint a II. kerületi ingatlanok is. Az adatokból jól kivehető, hogy a kevésbé frekventált fővárosi kerületek közé a metróvonalaktól messzebb eső és a külsőbb kerületek tartoznak.

A leginkább keresett budapesti kerületek

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Budapesten a tavalyi évben 2009-hez viszonyítva a panellakások esetében 7%-os, míg a tégla építésű lakások esetén (új és használt lakásokat egyaránt figyelembe véve) 2 %-os bérleti díj csökkenés volt tapasztalható, azonban a szórás a kerületek között igen jelentős - tudtuk meg Déry Atillától. Az elemző azt is elmondta, hogy ha csak a használt tégla lakásokat nézzük, akkor fővárosi szinten már a bérleti díjak stagnálásáról beszélhetünk, de kerületenként továbbra is jelentősen eltérő a kép. Az I., a II., valamint az V. kerületekben 2009-ről 2010 csökkentek a bérleti díjak, azonban a III., a IV., valamint a VI. kerületekben stagnálás volt jellemző.

Budapesten tavaly az Otthon Centrum elemzése alapján az átlagos bérleti díj, panellakások esetében 1000-1100 forint körül alakult négyzetméterenként. Használt, tégla építésű lakások esetében pedig 2010-ben 1500 forint volt az egy négyzetméterre jutó átlagos bérleti díj.

A Duna House elemzése szerint elsősorban az 50-60 ezer forintért kínált ingatlanok a legkeresettebbek. Érdekes, hogy a leginkább hanyagolt lakások a legolcsóbb árkategóriába esnek. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy ezért az árért már óriási kompromisszumokra vannak kényszerítve a bérlők, mind a jó közlekedés, mind a lakás mérete és minősége miatt.

A különböző árkategóriájú albérletek kereslete

Budapesten a bérlők számára a lélektani határ árak tekintetében 60-70 ezer forint - mondja Déry Attila. Elmondása szerint ennél alacsonyabb bérleti díjon a tulajdonos könnyen ki tud adni szinte bármilyen ingatlant.

A piac keresleti oldalát vizsgálva megfigyelhető, hogy elsősorban azok keresik az albérleteket, akiknek egyelőre nem telik saját ingatlan vásárlására a lakáshitel-felvétel leszűkült lehetőségei okán. Másrészről növekedett a belső kereslet is, mivel az árverseny hatására sokan a költözés mellett teszik le a voksukat. Az albérlet jó átmeneti megoldást nyújthat azoknak, akiknek most nincs lehtősége lakásvásárlásra, mivel viszonylag gyorsan felmondhatóak, ráadásul a bérleti feltételek is igen rugalmasak. Maximum két havi kaució az elfogadott, bár a bérlők többsége ezt sok esetben le tudja alkudni 1 havira is.

Az egyetemisták jelenléte továbbra is a legjellemzőbb a piacon.  A másik szegmens, akik inkább bérleményben gondolkodnak az az önálló életet kezdő, akár vidékről a fővárosba költöző, 30 év körüli, fiatal pályakezdők. A szobabérlet egyre inkább csak a felsőoktatási intézményekbe járóknak, valamint a szerényebb anyagi helyzetű bérlőknek nyújt megoldást, ugyanis Budapesten egy szobáért akár 30 ezer forintot és a rezsi megfelelő részét is elkérhetik.

Diákok körében a legkeresettebbek az egyetemekhez, főiskolákhoz közeli több szobás, téglalakások, amelyekért - két szobával és átlagos állapottal kalkulálva - Budapesten helyenként 70-80 ezer forintot is elkérhetnek. Azonban a felsőoktatási intézményekbe járók ezen lakásokat többed magukkal veszik ki, így több részre oszlik a rezsiköltség is.

A választást az áron kívül befolyásolja még, hogy milyen a lakás fűtési módja, milyen állapotban van és mennyire van felszerelve, így akár egy külvárosi panel lakás bérleti díja több tízezer forinttal kevesebbe kerülhet. Egy külön, jól lehatárolható csoportot képviselnek a külföldi diákok. Ők akár 20-30%-kal magasabb árakat is tolerálnak, így a legjobb minőségű lakásokat keresik - mondja Déry, valamint hozzáteszi, hogy az európai külföldiek ezen kívül jobban elfogadják a hirdetési árakat; ha megtetszik nekik a lakás, nem feltétlenül bonyolódnak alkuba.

Meglepő, de találhatóak a piacon a lélektani határ húsz szorosáért, vagyis akár 1-1,5 millió forintért kínált kiadó ingatlanok is. Megkérdeztük az elemzőket kik kereseik ezeket a luxusalbérleteket. A szakértők egyöntetű válasza alapján e kiadó albérleteket elsősorban néhány külképviselet, valamint azok a külföldi multinacionális cégvezetők, akik csak 1-2 évre érkeznek hazánkba. Az itt élő vállalatvezetők inkább megveszik az ingatlant.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?