Mikor érdemes lakást venni?

2011. március 21. 13:32

Az Országgyűlés szerdán, július 1-ig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot a lakáshitel-tartozások adósai védelmében. A döntés éppen a lakásvásárlási szezon kezdete előtt történt, így a vevők elbizonytalanodhattak, vajon érdemes-e még tovább halogatni a vásárlást.

Az elmúlt hónapokra jellemző volt, hogy a többségében készpénzes, nem befektetői vevőréteg kivárt, a most esedékes kilakoltatási moratórium feloldásának esetleges árcsökkentő hatására. Bár több szakértői elemzés is szólt arról korábban, hogy nem érdemes a csodára várni, hiszen egyik szereplőnek sem érdeke áron alul a piacra szabadítani nagy tömegben az eladósodottak ingatlanjait, a vásárlók egy része mégis úgy gondolta, megvárja a tavaszi eseményeket.

A mostani döntés azonban bizonytalanságot eredményez: érdemes-e további 2,5 hónapot várni? A Duna House szakmai véleménye határozottan az, hogy nem. A lakásvásárlási szezon elkezdődött, amelynek gyakran áremelkedés a következménye.

Akik még idén szeretnének lakhatási céllal ingatlant venni, ne számítsanak a moratórium feloldásának vélt hatásaira. A júliusi esetleges feloldást követően ugyanis nem kezdődnek meg a tömeges árverések, értékesítések. A bankoknak először is köteles eljárási rendjük van a lefolytatásra, vagyis legalább 2 alkalommal kell felszólítást küldeni, amely újabb heteket jelent, illetve saját érdekük a megegyezés erőltetése is, ami további hónapokat vesz igénybe. Ha csak ezt vesszük figyelembe, könnyen bekövetkezhet, hogy csupán az adminisztráció lomha volta miatt is az ügymenetek nagy része belecsúszik a következő téli időszakba, vagyis a következő kilakoltatási moratórium periódusába. A most érintett ingatlanok nagy része tehát legkorábban 2012 tavaszán jelenhetnek meg a piacon.

Ha egyáltalán megjelennek a várt mennyiségben. A kormány ugyanis igyekszik elkerülni a szociális katasztrófát és láthatóan próbál minden eszközt megragadni ahhoz, hogy az eladósodott családok az ingatlanjaikban maradhassanak. Tavaly szeptember óta szó van egy Eszközkezelő felállításáról, amely például lehetőséget biztosítana a rászorulóknak a saját lakásukat visszabérelni az államtól. Ezen felül jelenleg is folyik a kormány és a Bankszövetség között a tárgyalás arról, hogy júliusig megteremtsék közös teherviselés formájában a hátralékfizetést. Jelenlegi információk szerint ezek a tárgyalások is előrehaladott állapotban vannak és még határidő előtt megszülethet a megállapodás.

Korábban szó volt a kilakoltatási moratóriumot felváltó kvótarendszerről is, amely elsősorban a fizetőképes, de mégsem törlesztő adósokat tenné érdekelté a bankokkal való együttműködésben, hiteleik átrendezésében. A kvótával a bankok azokat az adósokat ültetnék asztalhoz, akik tudnának törleszteni, de a moratórium védelme alatt és az állami megóvás reményében nem hajlandók rá. Mindezek tetejében továbbra sem kizárt, hogy megfelelő megoldások hiányában a kormány júliusban ismét határidőt hosszabbít. Nem tudni tehát egyelőre, hogy melyik megoldás mellett döntenek, de az biztosan kivehető, hogy minden eddigi irány a szabályozott keretek között történő, az eredeti tulajdonost segítő megoldást mutatja kibontakozni, nem pedig a tömeges kilakoltatásét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érdemes néhány gondolatot szentelni továbbá az árverésekre is, mint legeslegutolsó fázisára a lehetséges kifutásnak. Talán kevesen tudják, hogy a bankok az elmúlt években is árvereztek, hiszen amennyiben jogerős bírósági ítélet született a bank javára, úgy az ingatlant értékesíthette a benne élők feje fölül is. A tapasztalatok azonban azok, hogy rendkívül csekély volt az érdeklődés, ugyanis egyrészt az ingatlant nincs lehetőség előzetesen szemügyre venni, másrészt nem tudni, hogy a benne élőket hogyan, s mikor lehet kilakoltatni, illetve milyen állapotban hagyják az ingatlant maguk után. Ezen felül kérdéses, hogy reális áron történik-e a kikiáltás, vagy egy akár évekkel korábbi értékbecslés alapján. Azt sem tudni pontosan, hogy milyen és mennyi követelést hagyott hátra a korábbi tulajdonos.

Bonyolult és kockázatos tehát így vásárolni. Nagy valószínűséggel befektetői vételek lesznek, akik viszont haszonnal, piaci értéken fogják később a lakást értékesíteni.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem