16 °C Budapest

Gyalázat? Krematórium fűti a wellness vizét

2011. február 9. 15:48

Nem mindenkit nyűgözött le az egyik angol önkormányzat döntése, melynek értelmében jóváhagyták, hogy a szomszédos krematóriumtól vételezzen hőt egy szabadidőközpont a fűtésre és a medencék vizének melegítésére.

A számos európai országban - különösen a Skandináv térségben - már bevett gyakorlatnak számító módszer Angliában is zöld utat kapott a hatóságoktól. Az engedélyezési eljárás során próbaüzemet rendeltek el, melynek során megállapították, hogy a technológia megbízható és biztonságos.

Az ötletet az adta, hogy a számítások szerint a krematóriumban keletkező hő úgy távozik a kéményen át, hogy a nagy részét még hasznosítani lehetne. A szomszédban kialakított szabadidő központnak ez pont kapóra jött, mivel így két legyet ütnek egy csapásra. Amellett, hogy megoldódik az intézmény fűtése, még a medencék vizének melegítésére is marad elég energia.

"A hamvasztás egy sokakat rendkívül érzékenyen érintő folyamat. A döntés meghozatala előtt meg kívántunk győződni az emberek véleményéről is. A válaszadók 80-90%-át nem zavarta, hogy a krematórium hője fűti a szomszédos ingatlant. Az önkormányzat számos ingatlan szigetelését és fűtés-korszerűsítését támogatta már, ez egy új módja az energia hasznosításának" - mondta az engedélyezési hatóság elnöke.

"Gyalázat, ami történt! Maga az elképzelés is beteges, ráadásul a gyászoló hozzátartozókat és a jóérzésű embereket egyaránt sérti" - fejtette ki véleményét a döntés ellen tiltakozó csoport vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?