Meghosszabbítják a gáz- és távhő-támogatást

2011. január 6. 15:32

A Kormány döntött arról, hogy 2011. április 30-ig, azaz a fűtési szezon végéig a jelenlegi támogatási mértékekkel és feltételekkel meghosszabbítják a szociális alapú gáz- és távhő-támogatást. A rendelet módosítása nélkül a támogatás egyébként 2011. január 1-jén megszűnt volna. Az intézkedés biztosítja, hogy az arra rászorulók a leghidegebb téli hónapokban is ki tudják fizetni a fűtésszámlájukat. A meghosszabbítás automatikus, az érintetteknek nem kell külön kérelmet benyújtaniuk - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A döntéssel párhuzamosan a szociális törvény módosításával 2011-ben átalakul a lakásfenntartási támogatás rendszere is. Bővül az ellátásra jogosultak köre, amely a jövedelmi határ módosításával, és a tényleges jövedelmi küszöb eltörlésével valósul meg. Az ellátásra való jogosultságot továbbra is az önkormányzatok állapítják meg. Lakásfenntartási támogatásra az lesz jogosult, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250%-át, és a háztartás tagjainak nincs a Szociális törvényben meghatározottak szerint vagyona. (Nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, illetve nem minősül vagyonnak a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.)

A jövedelmi határ módosításával elérhető, hogy akik jelenleg energiatámogatásban részesültek, azok szeptembertől közel teljes körben jogosultak legyenek a lakásfenntartási támogatásra. Ez mintegy 906 ezer háztartást jelent.  A támogatás célzottsága érdekében a természetbeni támogatási formák kerülnek majd előtérbe.

A közlemény szerint a költségvetési keret szűkös volta miatt a gáz-, és távhőtámogatás megszűnése, valamint az átalakított lakásfenntartási támogatás bevezetése szükségszerűen időbeni eltolással valósítható meg. Így a két ellátás nem párhuzamosan él majd, az energiatámogatás fennmarad a téli hónapokban (2011. április 30-áig), a kibővített körű lakásfenntartási támogatás pedig 2011. szeptember 1-jén, vagyis még az újabb fűtési időszak beköszönte előtt lép hatályba. Új igénylést szeptember 1-től lehet beadni az illetékes önkormányzatnál. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?