Fűtési balesetek: erre is figyelj!

2010. november 4. 16:58

Az, hogy a vezetékes földgázról működő kazánokat, konvektorokat egy-két évente szakemberrel kell ellenőriztetni, már mindenki számára ismert. Szakértők szerint azonban a PB-gázpalackról működtetett eszközöket nem ugyanígy ellenőrizteti a lakosság.

A törvény 5 évben szabja meg a gázkészülékek ellenőrzésének ritmusát, a gázszolgáltatók és készülékgyártók azonban az évenkénti, vagy legfeljebb kétévenkénti ellenőrzést javasolják − mondta el a legnagyobb hazai PB-gázforgalmazó Prímagáz Hungária Zrt. üzemeltetési igazgatója.

Kirilly Tamás azonban nem tudta megmondani az okát, a felhasználók jelentős részénél miért nem egyértelmű, hogy a palackos gázról működő készülékeket ugyanolyan ciklusonként kell átvizsgáltatni, mint a földgázzal működtetetteket.

A gyártók nem készítenek külön "palackos" gázkazánt, vagy konvektort, a PB-üzemhez mindössze a fúvókákat kell kicserélni, amit többnyire a gyártó a vásárláskor mellékel. Tehát nem kétféle készülékről van szó, és a PB-gáz esetleg nem megfelelően távozó égésterméke vagy szivárgása éppolyan veszélyes, mint a vezetékes gázé.

Egy néhány ezer forintos vizsgálatról van szó, ami bár sokaknak jelentős kiadás, létfontosságú lehet. Ha egy készülék 2-3 évnél régebbi és szakember még nem vizsgálta át, akkor haladéktalanul nézessük meg − figyelmeztet a szakértő.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?