Így drágul az áram Magyarországon

Pénzcentrum
2011. február 1. 10:46

Váratlanul jelent meg a magyar közlöny mai számában az a villamos energia egyetemes szolgáltatói árszabályzását tárgyaló rendelet, miszerint a mai naptól drágul az áram valamennyi hazai háztartásban. Az országos összehasonlító ár, amely alapvetően az árambeszerzés elismert költségeire vonatkozik 15,97-ről 17,17 forintra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a szolgáltatói árrés szolgáltatóként differenciálttá változik, sehol sem emelkedett a korábbi inflációkövetéssel megegyező mértékben. Az egyetemes szolgáltatásban érvényesülő áram kb. 6-7%-kal emelkedik ezzel.

A kihirdetett rendelet értelmében minden hazai háztartásban - egyetemes szolgáltatásban - vételező számára drágul mától az áram. A jogszabályból kiolvashatók szerint a drágulás meghatározó része az országos összehasonlító ár növekedéséből ered, amely 15,97-ről 17,17 forintra (7%-kal) emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyetemes szolgáltatók is ennyivel drágábban vásárolhatják az áramot. Ismerve a magyar piaci helyzetet, ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az MVM-től (annak erőműveitől) ennyivel drágábban vásárolhatják az áramot a szolgáltatók.

A jogszabály rendelkezik a szolgáltatók elismert árréséről is, amely a korábban egységes és inflációkövető volt. A most kihirdetett rendelet szerint ez megváltozik, a tavaly elismert 1,98 forintos kilowattóránkénti árrés egyik szolgáltató esetében sem emelkedik az infláció mértékével. Az EDF Démász 1,79, az E.ON 1,99, az Elmű 1,9, az Émász 2,02 forint/kWh árréssel dolgozhat ezt követően. Az árszabályozás felülvizsgálatát a korábbi negyedév helyett ezt követően félévente kezdeményezhetik a szolgáltatók

Átlagosan a ma kihirdetett rendelet értelmében az áram ára 1,2-1,4 forint között emelkedik kilowattóránként, amely az áramdíj tekintetében 6-7%-os emelkedést jelent.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?