17 °C Budapest

Eldőlt: így drágul az élet Budapesten

2010. december 15. 12:32

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén meghozta a 2011-ben várható szemétszállítás díjára, az ivóvíz és csatorna díjakra, a kéményseprő-ipari díjakra, valamint az önkormányzat tulajdonában álló lakásokra vonatkozó lakbérek emelésének mértékét.

György István, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azt javasolta a közgyűlésnek, hogy az év elejétől 5,27 százalékkal nőjön a hulladékkezelés díja Budapesten.

Az előterjesztés szerint 2011-ben így a 110 literes tartály egyszeri ürítése 579 forintba, a 120 literesé 632, a 240 literesé 1264, a 360 literesé 1,896, a 770 literesé 4,053, a 1,100 literesé pedig 5.790 forintba kerül majd januártól. Az előterjesztés szerint egy négytagú család esetén, családi házas övezetben a havi kiadás 126 forinttal fog növekedni.

Előterjesztésében a főpolgármester-helyettes emlékeztetett: a közgyűlés az idei évre nem fogadott el hulladékkezelési díjemelést, azonban a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem színvonalának fenntartása 2011-ben csak az inflációt kismértékben meghaladó díjemelés mellett valósítható meg. György István szerint mindenképp szükséges a díjemelés, hogy a cég működőképes legyen. Fontos fejlesztések szükségesek a cégnél, a lakosság érdekében - mondta a főpolgármester helyettes.

Háromszázalékos lakbéremelést is megszavazott a Fővárosi Közgyűlés az önkormányzat tulajdonában álló lakásokra szerdai ülésén. Az előterjesztés emlékeztet arra, hogy a főváros tulajdonában álló ingatlanok, szemben a kerületi tulajdonúakkal, "speciális funkciójú és igen eltérő sajátosságú" lakások.

Az ingatlanok között 392 nyugdíjasházi, 230 közüzemi társaságok által működtetett, 94 intézményi kezelésben lévő lakás szerepel, továbbá 330 "egyéb" kategóriába tartozó és 586 úgynevezett "átmeneti lakás".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ivóvíz csaknem 3, míg a csatornadíj 19,5 százalékkal nő januártól a közgyűlés szerdai döntése értelmében. A lakossági és nem lakossági fogyasztók számára eltérő mértékben nő az ivóvíz fogyasztási díja; előbbieknek 2,7 százalékos, utóbbiaknak 6,4 százalékos emeléssel kell számolniuk. A csatornadíj magasan infláció feletti díjemelését a csepeli központi szennyvíztisztító üzemeltetése indokolja.

Bár tavaly nem emelkedtek a kéményseprő-ipari díjak azonban az előterjesztés szerint 2011-ben súlyozottan 3,8 százalékos emelés várható.  Emlékeztetnek arra, hogy a kéményseprő-ipari szolgáltatás kézi jellegű, bérigényes tevékenység, a személyi jellegű költségek az összes költség 70 százalékát teszik ki, azonban a 16 százalékos adókulcs bevezetése a dolgozók felének nem kedvező.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm