6 °C Budapest

Döntött a Főváros: a távhődíjak sem emelkednek

2010. augusztus 26. 12:21

Mégsem emelkednek a távfűtési díjak szeptemberben Budapesten, az árak befagyasztásáról csütörtöki ülésén határozott a Fővárosi Közgyűlés. A javaslat ellen egyedül Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szavazott -tudósít az MTI.

A Főtáv Zrt. a múlt héten közleményben jelezte: az energiabeszerzési költségek 2010 második negyedévi növekedése következtében szeptemberben éves szinten 10,5 százalékkal emelkednek a lakossági hődíjak. A közlemény szerint a növekedés csak a hődíjat érinti, az alapdíj változatlan marad.

A közgyűlésnek Élő Norbert (MSZP) azt javasolta, a testület fogadjon el egy olyan határozatot, amelyben felhatalmazza a Főtáv Zrt. igazgatóságát, hogy szeptember 1-től ne emelje a hődíjat. Hasonló tartalmú előterjesztést tett több fideszes képviselő is, amikor azt javasolták, a Főtáv szeptember 1-jétől a július 1-jétől alkalmazott hődíj-tételeket érvényesítse.

A napirend előterjesztőjeként Élő Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a távfűtés környezetbarát fűtési mód, és a távhődíj emelése azt eredményezhetné, hogy nőne a rendszerről leválók száma. Jelezte: két év alatt az érintett 240 ezer háztartásból 40 ezren jelezték, hogy le akarnak válni a távfűtésről. Mint mondta, a távhődíj-emelés elhalasztása körülbelül 3 milliárd forint bevételkiesést jelentene a cégnek.

György István (Fidesz) közölte: a frakcióvezetők reggeli egyeztetésén megállapodtak abban, hogy az ülést mentessé teszik a kampányeseményektől, és nem versenyeznek abban, melyik pártnak volt az "ötlete" a távhődíj befagyasztása. Mint mondta, a kérdést közgazdasági szempontból is megvizsgálták, és arra jutottak, hogy a díjak befagyasztása összhangba hozható a cég gazdasági érdekeivel, és nem okoz "olyan múlhatatlan károkat, amelyeket a tulajdonos ne tudna felvállalni".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közgyűlés 55 igen szavazattal, Ikvai-Szabó Imre nem szavazatával fogadta el a javaslatokat.

  

Mint ismeretes, a kormány még július előtt döntött arról, hogy befagyasztja a lakossági villany- és gázárakat, azonban a távhőszolgáltatókig már nem ért el a keze, így a többnyire földgázt hasznosító hőszolgáltatókra a gáz piaci árának emelkedése miatt komoly nyomás nehezedett. A Főtávnál egy korábbi közgyűlési döntés értelmében a hődíjak egy képlet alapján kalkulálódtak, amely értelemszerűen az emelkedő beszerzési árak miatt a hődíj emelését indokolta volna. A szeptembertől esedékes emelést gátolta most meg a Fővárosi Közgyűlés, aminek következtében a budapesti távhőfogyasztók egyelőre megnyugodhatnak. Mint arról az imént szó volt, az emelést indokló hődíjak költségalapon vannak meghatározva, vagyis az áremelés elmaradása mindenképpen kárt okoz a Főváros tulajdonában lévő Főtávnál, ami előbb-utóbb adófizetői pénzekből, vagy egy későbbi emelésből fedezni kell majd. A Főtáv korábbi közleményei szerint egyébként a korábbi "lecsatlakozási" tendencia a múlt évben megfordult, igaz ebben sokat segített a cég által támogatott korszerűsítési program, valamint korántsem utolsó sorban a távhő áfájának 5%-ra csökkentése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem