13 °C Budapest

Döntött a Főváros: a távhődíjak sem emelkednek

2010. augusztus 26. 12:21

Mégsem emelkednek a távfűtési díjak szeptemberben Budapesten, az árak befagyasztásáról csütörtöki ülésén határozott a Fővárosi Közgyűlés. A javaslat ellen egyedül Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szavazott -tudósít az MTI.

A Főtáv Zrt. a múlt héten közleményben jelezte: az energiabeszerzési költségek 2010 második negyedévi növekedése következtében szeptemberben éves szinten 10,5 százalékkal emelkednek a lakossági hődíjak. A közlemény szerint a növekedés csak a hődíjat érinti, az alapdíj változatlan marad.

A közgyűlésnek Élő Norbert (MSZP) azt javasolta, a testület fogadjon el egy olyan határozatot, amelyben felhatalmazza a Főtáv Zrt. igazgatóságát, hogy szeptember 1-től ne emelje a hődíjat. Hasonló tartalmú előterjesztést tett több fideszes képviselő is, amikor azt javasolták, a Főtáv szeptember 1-jétől a július 1-jétől alkalmazott hődíj-tételeket érvényesítse.

A napirend előterjesztőjeként Élő Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a távfűtés környezetbarát fűtési mód, és a távhődíj emelése azt eredményezhetné, hogy nőne a rendszerről leválók száma. Jelezte: két év alatt az érintett 240 ezer háztartásból 40 ezren jelezték, hogy le akarnak válni a távfűtésről. Mint mondta, a távhődíj-emelés elhalasztása körülbelül 3 milliárd forint bevételkiesést jelentene a cégnek.

György István (Fidesz) közölte: a frakcióvezetők reggeli egyeztetésén megállapodtak abban, hogy az ülést mentessé teszik a kampányeseményektől, és nem versenyeznek abban, melyik pártnak volt az "ötlete" a távhődíj befagyasztása. Mint mondta, a kérdést közgazdasági szempontból is megvizsgálták, és arra jutottak, hogy a díjak befagyasztása összhangba hozható a cég gazdasági érdekeivel, és nem okoz "olyan múlhatatlan károkat, amelyeket a tulajdonos ne tudna felvállalni".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közgyűlés 55 igen szavazattal, Ikvai-Szabó Imre nem szavazatával fogadta el a javaslatokat.

  

Mint ismeretes, a kormány még július előtt döntött arról, hogy befagyasztja a lakossági villany- és gázárakat, azonban a távhőszolgáltatókig már nem ért el a keze, így a többnyire földgázt hasznosító hőszolgáltatókra a gáz piaci árának emelkedése miatt komoly nyomás nehezedett. A Főtávnál egy korábbi közgyűlési döntés értelmében a hődíjak egy képlet alapján kalkulálódtak, amely értelemszerűen az emelkedő beszerzési árak miatt a hődíj emelését indokolta volna. A szeptembertől esedékes emelést gátolta most meg a Fővárosi Közgyűlés, aminek következtében a budapesti távhőfogyasztók egyelőre megnyugodhatnak. Mint arról az imént szó volt, az emelést indokló hődíjak költségalapon vannak meghatározva, vagyis az áremelés elmaradása mindenképpen kárt okoz a Főváros tulajdonában lévő Főtávnál, ami előbb-utóbb adófizetői pénzekből, vagy egy későbbi emelésből fedezni kell majd. A Főtáv korábbi közleményei szerint egyébként a korábbi "lecsatlakozási" tendencia a múlt évben megfordult, igaz ebben sokat segített a cég által támogatott korszerűsítési program, valamint korántsem utolsó sorban a távhő áfájának 5%-ra csökkentése.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?