17 °C Budapest

FŐTÁV: szeptembertől átlagosan 10,5%-kal nő az éves távhőköltség

2010. augusztus 16. 13:02

Az energia-beszerzési költségek 2010. II. negyedévi növekedése következtében a lakossági hődíjak 2010. szeptember 1-jétől átlagosan 10,5%-kal növelik az éves távhőköltséget. A díjnövekedés a hődíjat érinti, míg az alapdíj változatlan marad.

A hődíjak emelkedése az átlagos méretű, átlagos fogyasztású (135 légm3; 43,1 GJ/év) lakás éves távhőköltségét 10,5%-kal növeli. A hődíj bruttó 3222 Ft-ról 3725 Ft-ra növekedik GJ-onként. Egy átlagos lakás éves hődíj-költsége így bruttó 139 ezer forintról 161 ezer forintra változik.

A 2010. II. negyedévében a távhőszolgáltatás hőenergia-költségei alapvetően két tényező együttes hatására növekedtek. Mintegy 10%-al drágította a beszerzéseket a forint/dollár árfolyamának romlása, és ebben az időszakban mintegy 9%-al drágult a földgáz. A két tényező együttes hatása a II. negyedévben 19,8%-kal növelte az erőművek költségeit.

A FŐTÁV Zrt. energiaköltségei - a korábban végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően - ennél alacsonyabb mértékben, 17,6%-kal emelkedtek. A bekövetkezett drágulás az év végéig több mint 2,3 milliárd forint többletköltséget okoz a FŐTÁV Zrt. számára, míg a jövő évben ennek hatása több mint 4,5 milliárd forint.

A lakóközösségek és közös képviseletek 2010. szeptember 30-ig még pályázhatnak a FŐTÁV Zrt. ÖKOPlusz - a távfűtött épületek fűtésrendszerének korszerűsítése irányuló - programjára. 2010. július 31-éig mindösszesen 197 épületben (15.322. lakás) fejeződtek be a kivitelezési munkálatok az ÖKOPlusz program keretein belül, így ezen lakástulajdonosok már a 2010/2011-es fűtési idény során élvezhetik a program nyújtotta előnyöket, és az eddigi adatok alapján prognosztizált átlagos 21%-os megtakarítást. A lakóközösségek az ÖKOPlusz program szolgáltatáscsomagjában 2008. január 1-ig visszamenőleg nyújtott 10%-os alapdíjkedvezményt ez év végéig tudják igénybe venni.

A budapesti távhőellátásban jelenleg 96%-ot tesznek ki a földgázalapú technológiák. A FŐTÁV Zrt. elkötelezett annak érdekében, hogy ez az arány 2020-ra 80%-alá csökkenjen. 2010-ben több olyan fejlesztés indult el, amelyek révén a megújuló energiaforrások aránya 2020-ra 20%-fölé növekedhet majd. A gázfüggőség csökkenése nemcsak az ellátás biztonságát növeli és a fenntartható fejlődést szolgálja, de a fogyasztók költségei is csökkenthetőek ezáltal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A FŐTÁV Zrt. még 2010 áprilisában írt ki pályázatot egy geotermikus kútpár megépítésére. A 2011 év végére megépülő kútpár a rákoskeresztúri hőkörzetet látja majd el a megújuló energiából nyert hővel. A pályázatok beérkeztek, a két pályázóval a társaság egyeztető megbeszélést kezdeményezett, amelynek tárgya az alkalmas telephely kijelölése.

A vállalat tervei szerint 2012-ig megépülhet az a két biomassza fűtőmű is, amely tervezetten évi 16 millió köbméter, majd 2015. után évi 30 millió köbméter földgáz kiváltását teszi majd lehetővé. Az észak-pesti telephelyre vonatkozó telepíthetőségi vizsgálat már elkészült, amely igazolta a telephely alkalmasságát a fűtőmű telepítésére. Ezen túlmenően a vállalat 2017-ig egy kb. 40 km hosszúságú, a hét legnagyobb budapesti hőkörzetet összekapcsoló vezetékpár kiépítését is tervezi.

A fejlesztésektől a vállalat nemcsak a gázfüggőség csökkenését és az ellátás biztonságának növekedését várja, de a versenyhelyzetbe kényszerülő erőművek várható piaci magatartásával és új fogyasztók bekapcsolásával a lakossági fogyasztók költségei is csökkenhetnek majd.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?