FŐTÁV: szeptembertől átlagosan 10,5%-kal nő az éves távhőköltség

2010. augusztus 16. 13:02

Az energia-beszerzési költségek 2010. II. negyedévi növekedése következtében a lakossági hődíjak 2010. szeptember 1-jétől átlagosan 10,5%-kal növelik az éves távhőköltséget. A díjnövekedés a hődíjat érinti, míg az alapdíj változatlan marad.

A hődíjak emelkedése az átlagos méretű, átlagos fogyasztású (135 légm3; 43,1 GJ/év) lakás éves távhőköltségét 10,5%-kal növeli. A hődíj bruttó 3222 Ft-ról 3725 Ft-ra növekedik GJ-onként. Egy átlagos lakás éves hődíj-költsége így bruttó 139 ezer forintról 161 ezer forintra változik.

A 2010. II. negyedévében a távhőszolgáltatás hőenergia-költségei alapvetően két tényező együttes hatására növekedtek. Mintegy 10%-al drágította a beszerzéseket a forint/dollár árfolyamának romlása, és ebben az időszakban mintegy 9%-al drágult a földgáz. A két tényező együttes hatása a II. negyedévben 19,8%-kal növelte az erőművek költségeit.

A FŐTÁV Zrt. energiaköltségei - a korábban végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően - ennél alacsonyabb mértékben, 17,6%-kal emelkedtek. A bekövetkezett drágulás az év végéig több mint 2,3 milliárd forint többletköltséget okoz a FŐTÁV Zrt. számára, míg a jövő évben ennek hatása több mint 4,5 milliárd forint.

A lakóközösségek és közös képviseletek 2010. szeptember 30-ig még pályázhatnak a FŐTÁV Zrt. ÖKOPlusz - a távfűtött épületek fűtésrendszerének korszerűsítése irányuló - programjára. 2010. július 31-éig mindösszesen 197 épületben (15.322. lakás) fejeződtek be a kivitelezési munkálatok az ÖKOPlusz program keretein belül, így ezen lakástulajdonosok már a 2010/2011-es fűtési idény során élvezhetik a program nyújtotta előnyöket, és az eddigi adatok alapján prognosztizált átlagos 21%-os megtakarítást. A lakóközösségek az ÖKOPlusz program szolgáltatáscsomagjában 2008. január 1-ig visszamenőleg nyújtott 10%-os alapdíjkedvezményt ez év végéig tudják igénybe venni.

A budapesti távhőellátásban jelenleg 96%-ot tesznek ki a földgázalapú technológiák. A FŐTÁV Zrt. elkötelezett annak érdekében, hogy ez az arány 2020-ra 80%-alá csökkenjen. 2010-ben több olyan fejlesztés indult el, amelyek révén a megújuló energiaforrások aránya 2020-ra 20%-fölé növekedhet majd. A gázfüggőség csökkenése nemcsak az ellátás biztonságát növeli és a fenntartható fejlődést szolgálja, de a fogyasztók költségei is csökkenthetőek ezáltal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A FŐTÁV Zrt. még 2010 áprilisában írt ki pályázatot egy geotermikus kútpár megépítésére. A 2011 év végére megépülő kútpár a rákoskeresztúri hőkörzetet látja majd el a megújuló energiából nyert hővel. A pályázatok beérkeztek, a két pályázóval a társaság egyeztető megbeszélést kezdeményezett, amelynek tárgya az alkalmas telephely kijelölése.

A vállalat tervei szerint 2012-ig megépülhet az a két biomassza fűtőmű is, amely tervezetten évi 16 millió köbméter, majd 2015. után évi 30 millió köbméter földgáz kiváltását teszi majd lehetővé. Az észak-pesti telephelyre vonatkozó telepíthetőségi vizsgálat már elkészült, amely igazolta a telephely alkalmasságát a fűtőmű telepítésére. Ezen túlmenően a vállalat 2017-ig egy kb. 40 km hosszúságú, a hét legnagyobb budapesti hőkörzetet összekapcsoló vezetékpár kiépítését is tervezi.

A fejlesztésektől a vállalat nemcsak a gázfüggőség csökkenését és az ellátás biztonságának növekedését várja, de a versenyhelyzetbe kényszerülő erőművek várható piaci magatartásával és új fogyasztók bekapcsolásával a lakossági fogyasztók költségei is csökkenhetnek majd.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem