29 °C Budapest

Meghosszabbítanák a kilakoltatási moratóriumot

2010. július 8. 12:32

A kilakoltatási moratórium 2011 március elsejéig történő meghosszabbítását kezdeményezte a kormány. A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításáról benyújtott előterjesztés szerint nem csak december elsejétől, hanem már a kilakoltatást elrendelő bírósági végzés kézhezvételét követő naptól - legkorábban így a törvény hatálybalépését követő naptól - el kellene halasztani a lakáskiürítést a következő év március elsejéig.

A kilakoltatási eljárást a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályozza, a kilakoltatás alóli ideiglenes mentesülést a törvény biztosítja a téli hónapokra.

A törvényben szabályozott kilakoltatási moratórium azokra a természetes személyekre vonatkozik, akiknek lakóingatlanukat kellene elhagyniuk a kilakoltatás miatt, és a lakásban való ideiglenes bennmaradásuk másoknak a lakhatáshoz való ugyanilyen jogát nem sérti.

A törvényjavaslat rendelkezéseit a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kellene, ha még nem történt meg a kilakoltatás. Ha a törvény hatálybalépésének időpontjára a bíróság már elrendelte a lakás rendőrség közreműködésével történő kiürítését és a megküldte a végrehajtó részére az erről szóló végzést, úgy a végrehajtónak haladéktalanul, a törvény hatálybalépését követő naptól el kell halasztania a kilakoltatást a következő év március 1-ig.

Az indoklás szerint a törvényjavaslat célja, hogy a ténylegesen kilakoltatással fenyegetett adósok, akik lakhatásukról nem tudnak gondoskodni, ideiglenes haladékot kapjanak a lakásuk kiürítésére.

Mint írják, a kilakoltatások nemcsak az adósok számára eredményeznek súlyos társadalmi problémákat, de az állam által fenntartott szociális intézmények kiadásait is jelentősen megnövelik; ezek megelőzése okán hirdette meg a kormány a kilakoltatási moratórium 2011. március elsejéig történő meghosszabbítását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiemelik azt is: a javasolt megoldás átmeneti jellegű szabályozás, ugyanis a kilakoltatási moratórium meghosszabbításának célja egy ideiglenes beavatkozás a követelések érvényesítésének rendjébe, melyet a pénzügyi-gazdasági válság - mint rendkívüli körülmény - tett szükségessé. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

A Fidesz-KDNP kormány június 10-én jelentette meg azon rendeletét, melyben 2010. december 31-ig hosszabbította meg a kilakoltatási moratóriumot. A Bajnai-kormány tavaly a téli időszakra szóló törvénymódosításban már a döntött a moratóriumról, melyet később április 15-éig meghosszabbított.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?