20 °C Budapest

Fővárosiak figyelem! Vasárnaptól kihűlnek a radiátorok

Pénzcentrum
2010. május 13. 10:32

A fűtési időszak május 15-éig tart, a FŐTÁV Zrt. a rendeletben rögzítetteknek megfelelően leállítja abban a mintegy 5 ezer lakásban is a fűtést, ahol még ezt nem kérték a tulajdonosok. Május közepét követően külön megrendeléssel lehet kérni a fűtés beindítását - például rendkívüli hideg időjárás esetén.

Fontos tudnivaló, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés teljes leállítását követően a lakástulajdonosok teljesen kinyissák (5-ös állás). Ugyanis a zárt szelepek a nyári meleg napokban beszorulhatnak és beragadhatnak. Ez ősszel, a fűtés indításánál okozhat gondot, ezt a szelepek teljes kinyitásával lehet megelőzni.

A FŐTÁV Zrt. a nyári időszakban saját tulajdonú rendszerein karbantartási munkákat végez. A fűtési idény tapasztalatai alapján az épületek azon részének fűtési hálózata, amely a fogyasztók tulajdonában van, az elmaradt felújítások miatt elöregedett állapotban van.
A fogyasztói rendszerek felújítása, és a fűtés korszerűsítése - akár a 2010. szeptember 30-ig meghosszabbított ÖKO-program segítségével - az üzembiztos és takarékos fűtést biztosítja a következő télen.

Az elmúlt főtési szezon eseményei

A 2009/2010-es fűtési időszak tavaly szeptember 15-én magas, 20°C körüli külső hőmérséklettel indult, ennek megfelelően a fűtésszolgáltatás tömeges beindítása nem történt meg. A kedvező időjárás október második hetéig tartott, amikor is a külső hőmérséklet gyorsan csökkent. A hőmérsékletcsökkenés következtében a fűtésszolgáltatás beindítása öt nap alatt gyakorlatilag teljes körűen megtörtént.

A fűtési időszak október 15-e és április 15-e közötti részének átlaghőmérséklete 4,2°C volt. A december havi átlaghőmérséklet igen jelentős mértékben, 6,83°C-kal meghaladta a sokéves átlagot. A többi téli hónap hőmérséklete átlagosan alakult.

Április 15-ét követően a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek közüzemi szerződésében rögzített hőmérsékleti értékekhez igazodva állítja le, vagy indítja újra. A május 15-e előtti héten még mintegy 5 ezer lakásban működött a fűtés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztói bejelentések száma az utóbbi évek átlagát meghaladta, azonban az előző fűtési szezonhoz képest némileg csökkent.

A növekedés oka, hogy a fogyasztók tulajdonában lévő, ún. szekunder oldali rendszerek általános állapota nem kielégítő, a gépészeti rendszerek 30-40 éve működnek felújítás nélkül. A fogyasztói tulajdonú rendszerekre vonatkozó bejelentések száma (22.795 db) az idei szezonban meghaladta a tavalyelőtti tél összes bejelentésének számát.

A FŐTÁV Zrt. vezetékhálózatán 2009. október 15-e és 2010. április 15-e között összesen 44 db meghibásodás következett be a FŐTÁV Zrt. vezetékhálózatán. Ebből 38 esetben a hiba elhárítása 8 órán belül megtörtént, a fennmaradó esetekben pedig 8 óránál több időt vett igénybe - derült ki a távhőszolgáltató közleményéből.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18