10 °C Budapest

Eldőlt: így drágul a távhő Budapesten

2010. április 28. 11:30

A földgázárak emelkedésének hatására 2010. július 1-től átlagosan 6,7%-kal növekedik a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltsége. Egy átlagos lakás esetén - a kedvezmények figyelembe vételével - az éves távhőköltség így 200.000 Ft lesz. A díjemelkedés ellenére a távfűtés a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten, a FŐTÁV Zrt. pedig már idén olyan fejlesztésekbe kezd, amelyek révén közép- és hosszútávon csökkenhetnek a fogyasztói költségek -áll a FŐTÁV közleményében.

A távfűtés továbbra is a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten, mivel a gázfűtéses lakásban élők számára 2010. január 1-én és 2010. április 1-én már két alkalommal növekedtek az energiadíjak, ráadásul nagyobb mértékben, mint a távhőszolgáltatás esetén. FŐTÁV Zrt. az energiaárak növekedését május 1. helyett július 1-től érvényesíti, így a távhőszolgáltatás hődíja, és költsége is csak 2010. július 1-étől változik.

A díjnövekedés a távfűtési díj kétharmadát kitevő hődíjat érinti, míg az alapdíj - amelyre a vállalat a hatékonyságnövelés révén hatással tud lenni - változatlan marad. A hődíj bruttó 2921 Ft-ról 3222 Ft-ra növekedik GJ-onként.Egy átlagos lakást (135 lm3; 43,1 GJ/év) figyelembe véve így a hődíj évi bruttó 126 ezer Ft-ról 139 ezer Ft-ra változik a díjnövekedés hatására.

Az alapdíjat és a hődíjat is magába foglaló éves távhőköltség a növekedéssel együtt bruttó 207 ezer Ft lenne, ezt az összeget viszont átlagosan évi 7 ezer forinttal csökkenti a FŐTÁV Zrt. és a Budapesti Erőmű Zrt. közötti sikeres tárgyalások eredményeként a lakosság részére biztosított hőár-kedvezmény. Így az éves távhőköltség egy átlagos lakás esetén várhatóan bruttó 200 ezer Ft körül alakul. Az ÖKOPlusz programban résztvevő, fűtéskorszerűsített lakások esetében azonban az átlagos éves távhőköltség nem haladja meg a 180 ezer Ft-ot.

"A budapesti távhőellátásban jelenleg 96%-ot tesznek ki a földgázalapú technológiák. Terveink szerint ez 2020-ra 77,9%-ra csökkenhet, mivel már idén olyan fejlesztéseket indítunk el, amelyek révén a megújuló energiaforrások aránya 2020-ra 20%-ra növekedhet majd. A gázfüggőség csökkenése így nemcsak az ellátás biztonságát növeli, de a fogyasztóink költségei is csökkenthetőek." - mondta Kovács Lajos, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A FŐTÁV Zrt. 2010 áprilisában írt ki pályázatot egy geotermikus kútpár megépítésére, melynek kivitelezéséhez jelenleg szakmai partnert keres. A 2011 év végére megépülő kútpár a rákoskeresztúri hőkörzetet látja majd el a megújuló energiából nyert hővel.

A tervek szerint 2012-ig megépülhet az a biomassza fűtőmű is, amely tervezetten évi 15,7 millió köbméter földgáz kiváltását teszi majd lehetővé. Ezen túlmenően a vállalat 2017-ig egy 42,3 km hosszú, a hét legnagyobb budapesti hőkörzetet összekapcsoló körvezeték kiépítését is tervezi. A fejlesztésektől a vállalat nemcsak a gázfüggőség csökkenését és az ellátás biztonságának növekedését várja, de a versenyhelyzetbe kerülő erőművek és új fogyasztók bekapcsolásával a lakossági fogyasztók költségei is csökkennek majd.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem