Eldőlt: így drágul a távhő Budapesten

2010. április 28. 11:30

A földgázárak emelkedésének hatására 2010. július 1-től átlagosan 6,7%-kal növekedik a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltsége. Egy átlagos lakás esetén - a kedvezmények figyelembe vételével - az éves távhőköltség így 200.000 Ft lesz. A díjemelkedés ellenére a távfűtés a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten, a FŐTÁV Zrt. pedig már idén olyan fejlesztésekbe kezd, amelyek révén közép- és hosszútávon csökkenhetnek a fogyasztói költségek -áll a FŐTÁV közleményében.

A távfűtés továbbra is a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten, mivel a gázfűtéses lakásban élők számára 2010. január 1-én és 2010. április 1-én már két alkalommal növekedtek az energiadíjak, ráadásul nagyobb mértékben, mint a távhőszolgáltatás esetén. FŐTÁV Zrt. az energiaárak növekedését május 1. helyett július 1-től érvényesíti, így a távhőszolgáltatás hődíja, és költsége is csak 2010. július 1-étől változik.

A díjnövekedés a távfűtési díj kétharmadát kitevő hődíjat érinti, míg az alapdíj - amelyre a vállalat a hatékonyságnövelés révén hatással tud lenni - változatlan marad. A hődíj bruttó 2921 Ft-ról 3222 Ft-ra növekedik GJ-onként.Egy átlagos lakást (135 lm3; 43,1 GJ/év) figyelembe véve így a hődíj évi bruttó 126 ezer Ft-ról 139 ezer Ft-ra változik a díjnövekedés hatására.

Az alapdíjat és a hődíjat is magába foglaló éves távhőköltség a növekedéssel együtt bruttó 207 ezer Ft lenne, ezt az összeget viszont átlagosan évi 7 ezer forinttal csökkenti a FŐTÁV Zrt. és a Budapesti Erőmű Zrt. közötti sikeres tárgyalások eredményeként a lakosság részére biztosított hőár-kedvezmény. Így az éves távhőköltség egy átlagos lakás esetén várhatóan bruttó 200 ezer Ft körül alakul. Az ÖKOPlusz programban résztvevő, fűtéskorszerűsített lakások esetében azonban az átlagos éves távhőköltség nem haladja meg a 180 ezer Ft-ot.

"A budapesti távhőellátásban jelenleg 96%-ot tesznek ki a földgázalapú technológiák. Terveink szerint ez 2020-ra 77,9%-ra csökkenhet, mivel már idén olyan fejlesztéseket indítunk el, amelyek révén a megújuló energiaforrások aránya 2020-ra 20%-ra növekedhet majd. A gázfüggőség csökkenése így nemcsak az ellátás biztonságát növeli, de a fogyasztóink költségei is csökkenthetőek." - mondta Kovács Lajos, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A FŐTÁV Zrt. 2010 áprilisában írt ki pályázatot egy geotermikus kútpár megépítésére, melynek kivitelezéséhez jelenleg szakmai partnert keres. A 2011 év végére megépülő kútpár a rákoskeresztúri hőkörzetet látja majd el a megújuló energiából nyert hővel.

A tervek szerint 2012-ig megépülhet az a biomassza fűtőmű is, amely tervezetten évi 15,7 millió köbméter földgáz kiváltását teszi majd lehetővé. Ezen túlmenően a vállalat 2017-ig egy 42,3 km hosszú, a hét legnagyobb budapesti hőkörzetet összekapcsoló körvezeték kiépítését is tervezi. A fejlesztésektől a vállalat nemcsak a gázfüggőség csökkenését és az ellátás biztonságának növekedését várja, de a versenyhelyzetbe kerülő erőművek és új fogyasztók bekapcsolásával a lakossági fogyasztók költségei is csökkennek majd.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?