28 °C Budapest

Eldőlt: így drágul a távhő Budapesten

2010. április 28. 11:30

A földgázárak emelkedésének hatására 2010. július 1-től átlagosan 6,7%-kal növekedik a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltsége. Egy átlagos lakás esetén - a kedvezmények figyelembe vételével - az éves távhőköltség így 200.000 Ft lesz. A díjemelkedés ellenére a távfűtés a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten, a FŐTÁV Zrt. pedig már idén olyan fejlesztésekbe kezd, amelyek révén közép- és hosszútávon csökkenhetnek a fogyasztói költségek -áll a FŐTÁV közleményében.

A távfűtés továbbra is a legolcsóbb fűtési mód marad Budapesten, mivel a gázfűtéses lakásban élők számára 2010. január 1-én és 2010. április 1-én már két alkalommal növekedtek az energiadíjak, ráadásul nagyobb mértékben, mint a távhőszolgáltatás esetén. FŐTÁV Zrt. az energiaárak növekedését május 1. helyett július 1-től érvényesíti, így a távhőszolgáltatás hődíja, és költsége is csak 2010. július 1-étől változik.

A díjnövekedés a távfűtési díj kétharmadát kitevő hődíjat érinti, míg az alapdíj - amelyre a vállalat a hatékonyságnövelés révén hatással tud lenni - változatlan marad. A hődíj bruttó 2921 Ft-ról 3222 Ft-ra növekedik GJ-onként.Egy átlagos lakást (135 lm3; 43,1 GJ/év) figyelembe véve így a hődíj évi bruttó 126 ezer Ft-ról 139 ezer Ft-ra változik a díjnövekedés hatására.

Az alapdíjat és a hődíjat is magába foglaló éves távhőköltség a növekedéssel együtt bruttó 207 ezer Ft lenne, ezt az összeget viszont átlagosan évi 7 ezer forinttal csökkenti a FŐTÁV Zrt. és a Budapesti Erőmű Zrt. közötti sikeres tárgyalások eredményeként a lakosság részére biztosított hőár-kedvezmény. Így az éves távhőköltség egy átlagos lakás esetén várhatóan bruttó 200 ezer Ft körül alakul. Az ÖKOPlusz programban résztvevő, fűtéskorszerűsített lakások esetében azonban az átlagos éves távhőköltség nem haladja meg a 180 ezer Ft-ot.

"A budapesti távhőellátásban jelenleg 96%-ot tesznek ki a földgázalapú technológiák. Terveink szerint ez 2020-ra 77,9%-ra csökkenhet, mivel már idén olyan fejlesztéseket indítunk el, amelyek révén a megújuló energiaforrások aránya 2020-ra 20%-ra növekedhet majd. A gázfüggőség csökkenése így nemcsak az ellátás biztonságát növeli, de a fogyasztóink költségei is csökkenthetőek." - mondta Kovács Lajos, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A FŐTÁV Zrt. 2010 áprilisában írt ki pályázatot egy geotermikus kútpár megépítésére, melynek kivitelezéséhez jelenleg szakmai partnert keres. A 2011 év végére megépülő kútpár a rákoskeresztúri hőkörzetet látja majd el a megújuló energiából nyert hővel.

A tervek szerint 2012-ig megépülhet az a biomassza fűtőmű is, amely tervezetten évi 15,7 millió köbméter földgáz kiváltását teszi majd lehetővé. Ezen túlmenően a vállalat 2017-ig egy 42,3 km hosszú, a hét legnagyobb budapesti hőkörzetet összekapcsoló körvezeték kiépítését is tervezi. A fejlesztésektől a vállalat nemcsak a gázfüggőség csökkenését és az ellátás biztonságának növekedését várja, de a versenyhelyzetbe kerülő erőművek és új fogyasztók bekapcsolásával a lakossági fogyasztók költségei is csökkennek majd.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?