12 °C Budapest

Dubajban végre emelkednek az ingatlanárak

2010. május 10. 13:02

A Colliers International legfrissebb jelentése szerint az idei első negyedévben átlagosan 2%-kal emelkedtek az ingatlanárak Dubajban az előző év hasonló időszakához képest. Éves alapon ez az első regisztrált áremelkedés, mióta 2008 végén kidurrant az emirátusokban fújt ingatlan-lufi.

2009 utolsó negyedévéhez képest átlagosan 4%-os az emelkedés, ez volt a harmadik egymást követő negyedév, amikor az előzőhöz képest nőttek az árak. Az apartmanok árai 6%-kal, a villáké 2%-kal emelkedett, ugyanakkor a városi lakások 4%-ot veszítettek az értékükből.

Ian Albert, a Colliers International regionális igazgatója elmondta, hogy az árak most a 2007 elején mért szinten vannak. 2008 első negyedévében - az elemzések szerint a spekulatív adásvételek és a tervezőasztalról történő eladások következtében - 43%-kal ugrottak meg az árak, amit a pénzügyi válság kiteljesedésekor 42%-os zuhanás követett.

Tavaly az első és a második negyedév között 9%-ra csökkent a visszaesés, majd következett a máig tartó szolid áremelkedés időszaka. A stabilizálódni látszó piacon azonban további ingadozásra lehet számítani - figyelmeztet a szakértő, mivel az emirátusokban továbbra is óriási a túlkínálat.

A piac likviditása meg sem közelíti a korábbi szintet, ráadásul a társaság becslései szerint idén újabb 41 ezer új lakóingatlan kerül átadásra.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?