16 °C Budapest

Megértük! Vevőkért kuncsorognak a pénzes dubajiak

Pénzcentrum
2010. február 19. 13:02

Dubaj egykor - méltán - mesés ingatlanpiacán a sorra leállított és elhalasztott projektek miatt jelentősen megcsappant a vásárlók bizalma. A dátum szerint esedékes (de műszaki tartalommal nem alátámasztott) fizetési részleteket sokan visszatartják. A nem túl alapos jogi szabályozás és a dagadó adósságállomány miatt a fejlesztők egyedi tárgyalásokat kezdeményeznek a vevőjelöltekkel, hogy mielőbb rávegyék őket a fizetésre.

A vásárlók a rossz hírek hallatán attól tartanak, hogy a projektek - melyekbe rengeteg pénzt öltek - sosem fognak megvalósulni. Hiába érkeznek a számlák a fejlesztőktől, az átutalásokat egyre többen tartják vissza az elégtelen műszaki tartalomra hivatkozva.

A térség szakértői szerint a dubaji fejlesztők számára a kreatív, meggyőző tárgyalások lebonyolítása maradt az egyetlen lehetséges út a vevők meggyőzésére. A fizetési felszólítások nem igazán vezetnek eredményre, ezért - többek között - a Union Properties, a Nakheel és az Emaar is az egyenes párbeszédet választotta, hogy elkerülje a további veszteségeket.

Dubaj a 80-as években és napjainkban

A Property Wire szakértője hozzátette, hogy időbe telik, mire visszatér a vásárlók bizalma és a kereslet megközelíti a korábbi szintet. Bevallotta, hogy ő is hasonlóképpen járna el és addig nem engedné el az utalást, amíg nem biztosítják a projekt megvalósításáról.

A piac teljesen megváltozott, a tervezőasztalról már nem lehet ingatlanokat eladni. Az értékesítés áttevődött a már megvalósult és az átadás előtt álló projektekre. A fejlesztők egyre súlyosabb problémákkal küzdenek, az előértékesítés alig éri el a 10 %-ot. A már eladott lakásokra ugyan érkeznek befizetések, de ezek csak töredékét teszik ki a projekt megvalósítási költségének.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az árakkal kapcsolatos várakozások sem túl bíztatóak, 2010-ben stagnálásra számítanak +-5%-os kilengéssel, ugyanakkor a legnagyobb sugárút (Sheikh Zayed Road) környékén és a belvárosban további 15-20%-os mínusz sem kizárt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?