6 °C Budapest

Zsíros ételek: már a sütésük is életveszélyes

2010. március 28. 11:32

A zsíros ételek nem csak egészségtelenek, de a sütés közben rengeteg káros füstöt is kibocsátanak.

A dohányfüst káros hatásait nem győzik eleget hangsúlyozni a kutatók, akár aktív, akár passzív dohányzásról esik szó. Arról viszont már hallgat a tudomány, mennyire károsak a füst, ami sütés közben szabadul fel a serpenyőból.

Egy most közzétett tanulmány szerint a zsíros ételek nem csak az elfogyasztásukkal tudnak ölni: a gyorséttermek kéményei például olyan füstöt eregetnek, mely tele van aeroszol-részecskékkel és karcinogén, vagyis rákkeltő anyagokkal.

A Carleton College munkatársai megmérték, mennyi füst szabadul fel az egyes sütőmódszerek használata során, legyen szó sütőről, tepsiről vagy kerti grillrácsról. Az eredmények szerint a legtöbb füstöt a zsíros húsok sütése szabadítja fel, különösen, ha nyílt lángon sütik őket. Minden ezer font hamburgerhúsból 25 font káros anyag kerül a levegőbe, a mogyoróolajban sütött csirke ezer fontjára 45 font légszennyezés jut. A pizza ezzel szemben környezetbarátnak minősült, mindössze 0,3 százaléknyi károsanyag-kibocsátással.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 7. vasárnap
Ambrus
49. hét
December 7.
Advent (2.)
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. december 6. 19:19
Agrárszektor  |  2025. december 6. 19:31