1 °C Budapest

A szeméthegyen innen új ötlettel álltak elő

2009. június 18. 15:02

Brit kutatók szerint elérkezett az idő, hogy továbbfejlesszük a szelektív hulladékgyűjtést. Ha a műanyag flakonok után a joghurtos dobozokat és minden más műanyagból készült háztartási hulladékot külön gyűjtenénk, akkor még megbecsülni sem könnyű, hogy hány ezer tonna szeméttel tehermentesíthetnénk évente a nagy lerakókat.

A hulladékot szelektíven gyűjtők 88 %-a úgy válaszolt, hogy nem okozna számára nehézséget a háztartásában keletkező műanyag hulladék külön gyűjtése. A lakosság körében a szelektív hulladékgyűjtés az egyik leghatékonyabb környezetbarát tevékenység, ami kis odafigyeléssel és némi válogatással óriási mennyiségű szeméttől szabadítja meg a környezetünket.

Szakértők szerint az áttörést az jelentené, ha a flakongyártás és az egyéb - de nem számottevő - felhasználás mellett találnának egy olyan hasznosítási módot, ami az így összegyűjtött szeméttömeget maradéktalanul újrahasznosítaná. A gyűjtés, a szállítás és a tárolás technológiai feltételei már most rendelkezésre állnak, a hasznosítás azonban még nem teljes körű.

Mások úgy vélik, hogy a flakonok gyűjtésén túl az egyéb - legtöbbször piszkos, zsíros, kellemetlen szaggal járó - műanyagok kiválogatását nem minden fogyasztó tolerálná, sokan mumusként kezelnék. Ha a felmérés során pozitív választ adó megkérdezettek közül csak minden második tartaná be a szavát, az akkor is ezer tonnákban mérhető végeredményt jelentene.

A kutatók szerint a rendszer beindításának tőkeigénye jóval alacsonyabb, mint a környezetet érő károk pénzben kifejezett értéke. A rendszer egész országra történő kiterjesztése azonban hosszabb időbe is telhet. Az újrahasznosítási folyamatot jobban meg kell ismertetni az emberekkel, mivel a többségnek fogalma sincs, hogy valójában mi is történik a kukába kidobott dolgokkal.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm