A szeméthegyen innen új ötlettel álltak elő

2009. június 18. 15:02

Brit kutatók szerint elérkezett az idő, hogy továbbfejlesszük a szelektív hulladékgyűjtést. Ha a műanyag flakonok után a joghurtos dobozokat és minden más műanyagból készült háztartási hulladékot külön gyűjtenénk, akkor még megbecsülni sem könnyű, hogy hány ezer tonna szeméttel tehermentesíthetnénk évente a nagy lerakókat.

A hulladékot szelektíven gyűjtők 88 %-a úgy válaszolt, hogy nem okozna számára nehézséget a háztartásában keletkező műanyag hulladék külön gyűjtése. A lakosság körében a szelektív hulladékgyűjtés az egyik leghatékonyabb környezetbarát tevékenység, ami kis odafigyeléssel és némi válogatással óriási mennyiségű szeméttől szabadítja meg a környezetünket.

Szakértők szerint az áttörést az jelentené, ha a flakongyártás és az egyéb - de nem számottevő - felhasználás mellett találnának egy olyan hasznosítási módot, ami az így összegyűjtött szeméttömeget maradéktalanul újrahasznosítaná. A gyűjtés, a szállítás és a tárolás technológiai feltételei már most rendelkezésre állnak, a hasznosítás azonban még nem teljes körű.

Mások úgy vélik, hogy a flakonok gyűjtésén túl az egyéb - legtöbbször piszkos, zsíros, kellemetlen szaggal járó - műanyagok kiválogatását nem minden fogyasztó tolerálná, sokan mumusként kezelnék. Ha a felmérés során pozitív választ adó megkérdezettek közül csak minden második tartaná be a szavát, az akkor is ezer tonnákban mérhető végeredményt jelentene.

A kutatók szerint a rendszer beindításának tőkeigénye jóval alacsonyabb, mint a környezetet érő károk pénzben kifejezett értéke. A rendszer egész országra történő kiterjesztése azonban hosszabb időbe is telhet. Az újrahasznosítási folyamatot jobban meg kell ismertetni az emberekkel, mivel a többségnek fogalma sincs, hogy valójában mi is történik a kukába kidobott dolgokkal.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?