13 °C Budapest

Beindult a zsírbiznisz!

Pénzcentrum
2009. június 12. 08:47

A piackutatók felmérése szerint a hagyományos termékek újra előtérbe kerülhetnek - a drágább, korszerű termékek rovására. A kereskedők máris ráhajtottak a zsírra. Egy közepes méretű boltban is féltucatnyi közül lehet válogatni, van saját márkás is, de az Auchanban már megjelent az olcsó osztrák konkurencia is.

Régen a zsír a szegény ember eledele volt, mára azonban már jóval drágább az étolajnál, és többféleképpen is hasznosítható a növényi olajoknál.

A piac elemzői szerint a sertészsír iránt az olajok áremelkedése miatt nőtt meg a kereslet, és bár még nincs belőle hiány, de hatalmas raktárkészletek sem, mivel viszonylag kevés a zsíros disznó.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) titkára szerint az egy év alatti 35 százalékos drágulás másik oka, hogy mostanában már soványabb, húsosabb sertéseket vágnak itthon és azokban az országokban is, ahonnan a hazai feldolgozók húst importálnak. Következésképp a zsír, szalonna alapjául szolgáló fehér áruból is kevesebb van.

A zsírt ráadásul ipari szalonnaként a készítménygyártás során a kolbászokba, szalámikba, pástétomokba dolgozzák be, de sokféle szalonnát és töpörtyűt is forgalomba hoznak. Csak a készítménygyártáskor nem hasznosítható zsiradékból és a laza szerkezetű hájból készül étkezési zsír.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kovács László, szegedi Pick Zrt. vezérigazgatója szerint egyre többen keresik a zsírt, nincs az a mennyiség, amit a kereskedelem fel ne szívna. Jankó Ferenc, a Hússzövetség korábbi elnöke, a Ringa nyugalmazott vezérigazgatója szerint felértékelődik a zsírolvasztás egyik mellékterméke, a töpörtyű szerepe is, amiből nem győznek eleget gyártani.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem