12 °C Budapest

Beindult a zsírbiznisz!

Pénzcentrum
2009. június 12. 08:47

A piackutatók felmérése szerint a hagyományos termékek újra előtérbe kerülhetnek - a drágább, korszerű termékek rovására. A kereskedők máris ráhajtottak a zsírra. Egy közepes méretű boltban is féltucatnyi közül lehet válogatni, van saját márkás is, de az Auchanban már megjelent az olcsó osztrák konkurencia is.

Régen a zsír a szegény ember eledele volt, mára azonban már jóval drágább az étolajnál, és többféleképpen is hasznosítható a növényi olajoknál.

A piac elemzői szerint a sertészsír iránt az olajok áremelkedése miatt nőtt meg a kereslet, és bár még nincs belőle hiány, de hatalmas raktárkészletek sem, mivel viszonylag kevés a zsíros disznó.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) titkára szerint az egy év alatti 35 százalékos drágulás másik oka, hogy mostanában már soványabb, húsosabb sertéseket vágnak itthon és azokban az országokban is, ahonnan a hazai feldolgozók húst importálnak. Következésképp a zsír, szalonna alapjául szolgáló fehér áruból is kevesebb van.

A zsírt ráadásul ipari szalonnaként a készítménygyártás során a kolbászokba, szalámikba, pástétomokba dolgozzák be, de sokféle szalonnát és töpörtyűt is forgalomba hoznak. Csak a készítménygyártáskor nem hasznosítható zsiradékból és a laza szerkezetű hájból készül étkezési zsír.

Kovács László, szegedi Pick Zrt. vezérigazgatója szerint egyre többen keresik a zsírt, nincs az a mennyiség, amit a kereskedelem fel ne szívna. Jankó Ferenc, a Hússzövetség korábbi elnöke, a Ringa nyugalmazott vezérigazgatója szerint felértékelődik a zsírolvasztás egyik mellékterméke, a töpörtyű szerepe is, amiből nem győznek eleget gyártani.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?