Beindult a zsírbiznisz!

Pénzcentrum
2009. június 12. 08:47

A piackutatók felmérése szerint a hagyományos termékek újra előtérbe kerülhetnek - a drágább, korszerű termékek rovására. A kereskedők máris ráhajtottak a zsírra. Egy közepes méretű boltban is féltucatnyi közül lehet válogatni, van saját márkás is, de az Auchanban már megjelent az olcsó osztrák konkurencia is.

Régen a zsír a szegény ember eledele volt, mára azonban már jóval drágább az étolajnál, és többféleképpen is hasznosítható a növényi olajoknál.

A piac elemzői szerint a sertészsír iránt az olajok áremelkedése miatt nőtt meg a kereslet, és bár még nincs belőle hiány, de hatalmas raktárkészletek sem, mivel viszonylag kevés a zsíros disznó.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) titkára szerint az egy év alatti 35 százalékos drágulás másik oka, hogy mostanában már soványabb, húsosabb sertéseket vágnak itthon és azokban az országokban is, ahonnan a hazai feldolgozók húst importálnak. Következésképp a zsír, szalonna alapjául szolgáló fehér áruból is kevesebb van.

A zsírt ráadásul ipari szalonnaként a készítménygyártás során a kolbászokba, szalámikba, pástétomokba dolgozzák be, de sokféle szalonnát és töpörtyűt is forgalomba hoznak. Csak a készítménygyártáskor nem hasznosítható zsiradékból és a laza szerkezetű hájból készül étkezési zsír.

Kovács László, szegedi Pick Zrt. vezérigazgatója szerint egyre többen keresik a zsírt, nincs az a mennyiség, amit a kereskedelem fel ne szívna. Jankó Ferenc, a Hússzövetség korábbi elnöke, a Ringa nyugalmazott vezérigazgatója szerint felértékelődik a zsírolvasztás egyik mellékterméke, a töpörtyű szerepe is, amiből nem győznek eleget gyártani.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?