30 °C Budapest

Naponta 1,3 millió műanyag zacskót használunk

Pénzcentrum
2010. március 19. 08:32

Egy műanyag táskát átlagosan csupán húsz percig használnak, a szatyor bevásárlás után legtöbbször a kukában landol, hogy a következő akár száz évet egy szeméttelepen töltse. Ezért is fontos a termékdíj bevezetése -írja a Napi Gazdaság.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakértői csak Magyarországon naponta 1,3 millió műanyag zacskó kerül forgalomba. A műanyag zacskók forgalmának visszaszorítását, a hulladékok hasznosításának ösztönzését segíti elő a 1995-től bevezetett termékdíj.

A műanyagszemét 25-30 százalékából már így is szemeteslapátok, padok, közlekedési táblák, sőt ruhák készülnek. A termékdíjtörvény módosítása 2010. január 1-jén lépett hatályba: kialakították a hasznosítás és az újrahasználat közötti százalékos eltérést, mely a termék hulladékká válását kívánja megelőzni úgy, hogy eközben az újrahasználatot is előnyben részesíti. Az újrahasználat a gyors elhasználódás miatt a műanyag bevásárló-, reklámtáskák esetében nem lehetséges.

Ha csak az ország fele eggyel kevesebb zacskót használna el egy nap, akkor 5 milliárd nejlonzacskóval kevesebb kerülne a szemétlerakókra egy év alatt. Az ideális a KvVM szerint az lenne, ha a vásárlók tudatosan mellőznék a műanyag bevásárlószatyrok használatát, így az üzleteknek nem érné meg árusítani őket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?