Nehezen megfejthető energiaszámlák: EU szintű megoldás kell?

Pénzcentrum
2010. március 12. 14:32

Mind a fogyasztók, mind az energiaszektor érdekeit szolgálja, ha érthetőbbek lesznek a számlák - hangzott el a Herczog Edit EP-képviselő által szervezett közmeghallgatáson pénteken.

Az itt összegyűlt ajánlások bekerülnek abba a javaslatcsomagba, amelyhez a szocialista képviselő 369 EP-képviselő aláírását kívánja összegyűjteni, hogy a Bizottság érdemben foglalkozzon a kérdéssel.

A március 15-ei Európai Fogyasztók Napja alkalmából szervezett fórumon a fogyasztók számára is érthető, egységes európai energiaszámla bevezetésének lehetőségéről egyeztettek az érdekelt vállalatok, civil szervezetek, kormányhivatalok és hatóságok képviselői.

A fogyasztói számlák érthetetlenségére sorozatosan érkeznek panaszok Európa szerte. Az elmúlt időszakban történt is néhány kedvező lépés: képviselői indítványra európai összehasonlító elemzés készült a számlákról, el is készült a kívánatos számla mintapéldánya. A végleges és valódi megoldás azonban az lehet, ha európai jogszabály születik a helyes számláról, és teremt egységes, könnyített és átláthatóbb rendszert minden európai fogyasztó számára - véli Herczog Edit.

Mind a vállalati, mind a civil szektor köréből megfontolásra érdemes javaslatok érkeztek, nemcsak a számlázás, de a hiteles mérés és a fogyasztói szerződések kívánatos jogi szabályozása tárgyában is. Ezek mind beépülnek majd abba a javaslatcsomagba, amelyet Herczog Edit az EP elé kíván vinni. A képviselő az áprilisi plenáris ülésen kezdeményezi a számlák egyszerűsítéséről szóló határozati javaslatát, amelyhez három hónap alatt kell a képviselők többségének, 369-nek az aláírását megszereznie.

Ennek érdekében európai kampányt indít, a képviselők meggyőzésében és informálásában az egyeztetésen résztvevő szervezetek és vállalatok segítségét is kérte.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős igazgatósága tavaly ősszel készített egy felmérést az energiaszolgáltatók megítélésére vonatkozóan, melyből az derült ki, hogy az EU polgárainak kevesebb, mint fele igazodik el könnyen a gáz- és villanyszámlán. A biztosok ezért iránymutatást készítettek arra, mit kell tartalmaznia egy számlának a közérthetőséghez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérésből az is kiderült, hogy a fogyasztóknak mindössze 58 százaléka elégedett az energiaszolgáltatójával és mindössze 45 százalék véli úgy, hogy a cégek ajánlatai jól összehasonlíthatóak.

Az EU ezért kidolgozta a harmadik belső energiapiaci csomagot, megerősítendő a fogyasztói jogokat. Ebben olyanokat mondanak ki, mint hogy a szolgáltatóváltásnak legfeljebb három hetet szabad igénybe vennie, vagy hogy 2020-ra a lakosság legalább 80 százalékának intelligens mérővel kell rendelkeznie.

A bizottság által kidolgozott mintaszámlákat egyébként itt lehet megtekinteni.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?