16 °C Budapest

Nehezen megfejthető energiaszámlák: EU szintű megoldás kell?

Pénzcentrum
2010. március 12. 14:32

Mind a fogyasztók, mind az energiaszektor érdekeit szolgálja, ha érthetőbbek lesznek a számlák - hangzott el a Herczog Edit EP-képviselő által szervezett közmeghallgatáson pénteken.

Az itt összegyűlt ajánlások bekerülnek abba a javaslatcsomagba, amelyhez a szocialista képviselő 369 EP-képviselő aláírását kívánja összegyűjteni, hogy a Bizottság érdemben foglalkozzon a kérdéssel.

A március 15-ei Európai Fogyasztók Napja alkalmából szervezett fórumon a fogyasztók számára is érthető, egységes európai energiaszámla bevezetésének lehetőségéről egyeztettek az érdekelt vállalatok, civil szervezetek, kormányhivatalok és hatóságok képviselői.

A fogyasztói számlák érthetetlenségére sorozatosan érkeznek panaszok Európa szerte. Az elmúlt időszakban történt is néhány kedvező lépés: képviselői indítványra európai összehasonlító elemzés készült a számlákról, el is készült a kívánatos számla mintapéldánya. A végleges és valódi megoldás azonban az lehet, ha európai jogszabály születik a helyes számláról, és teremt egységes, könnyített és átláthatóbb rendszert minden európai fogyasztó számára - véli Herczog Edit.

Mind a vállalati, mind a civil szektor köréből megfontolásra érdemes javaslatok érkeztek, nemcsak a számlázás, de a hiteles mérés és a fogyasztói szerződések kívánatos jogi szabályozása tárgyában is. Ezek mind beépülnek majd abba a javaslatcsomagba, amelyet Herczog Edit az EP elé kíván vinni. A képviselő az áprilisi plenáris ülésen kezdeményezi a számlák egyszerűsítéséről szóló határozati javaslatát, amelyhez három hónap alatt kell a képviselők többségének, 369-nek az aláírását megszereznie.

Ennek érdekében európai kampányt indít, a képviselők meggyőzésében és informálásában az egyeztetésen résztvevő szervezetek és vállalatok segítségét is kérte.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős igazgatósága tavaly ősszel készített egy felmérést az energiaszolgáltatók megítélésére vonatkozóan, melyből az derült ki, hogy az EU polgárainak kevesebb, mint fele igazodik el könnyen a gáz- és villanyszámlán. A biztosok ezért iránymutatást készítettek arra, mit kell tartalmaznia egy számlának a közérthetőséghez.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felmérésből az is kiderült, hogy a fogyasztóknak mindössze 58 százaléka elégedett az energiaszolgáltatójával és mindössze 45 százalék véli úgy, hogy a cégek ajánlatai jól összehasonlíthatóak.

Az EU ezért kidolgozta a harmadik belső energiapiaci csomagot, megerősítendő a fogyasztói jogokat. Ebben olyanokat mondanak ki, mint hogy a szolgáltatóváltásnak legfeljebb három hetet szabad igénybe vennie, vagy hogy 2020-ra a lakosság legalább 80 százalékának intelligens mérővel kell rendelkeznie.

A bizottság által kidolgozott mintaszámlákat egyébként itt lehet megtekinteni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?