15 °C Budapest

Nehezen megfejthető energiaszámlák: EU szintű megoldás kell?

Pénzcentrum
2010. március 12. 14:32

Mind a fogyasztók, mind az energiaszektor érdekeit szolgálja, ha érthetőbbek lesznek a számlák - hangzott el a Herczog Edit EP-képviselő által szervezett közmeghallgatáson pénteken.

Az itt összegyűlt ajánlások bekerülnek abba a javaslatcsomagba, amelyhez a szocialista képviselő 369 EP-képviselő aláírását kívánja összegyűjteni, hogy a Bizottság érdemben foglalkozzon a kérdéssel.

A március 15-ei Európai Fogyasztók Napja alkalmából szervezett fórumon a fogyasztók számára is érthető, egységes európai energiaszámla bevezetésének lehetőségéről egyeztettek az érdekelt vállalatok, civil szervezetek, kormányhivatalok és hatóságok képviselői.

A fogyasztói számlák érthetetlenségére sorozatosan érkeznek panaszok Európa szerte. Az elmúlt időszakban történt is néhány kedvező lépés: képviselői indítványra európai összehasonlító elemzés készült a számlákról, el is készült a kívánatos számla mintapéldánya. A végleges és valódi megoldás azonban az lehet, ha európai jogszabály születik a helyes számláról, és teremt egységes, könnyített és átláthatóbb rendszert minden európai fogyasztó számára - véli Herczog Edit.

Mind a vállalati, mind a civil szektor köréből megfontolásra érdemes javaslatok érkeztek, nemcsak a számlázás, de a hiteles mérés és a fogyasztói szerződések kívánatos jogi szabályozása tárgyában is. Ezek mind beépülnek majd abba a javaslatcsomagba, amelyet Herczog Edit az EP elé kíván vinni. A képviselő az áprilisi plenáris ülésen kezdeményezi a számlák egyszerűsítéséről szóló határozati javaslatát, amelyhez három hónap alatt kell a képviselők többségének, 369-nek az aláírását megszereznie.

Ennek érdekében európai kampányt indít, a képviselők meggyőzésében és informálásában az egyeztetésen résztvevő szervezetek és vállalatok segítségét is kérte.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős igazgatósága tavaly ősszel készített egy felmérést az energiaszolgáltatók megítélésére vonatkozóan, melyből az derült ki, hogy az EU polgárainak kevesebb, mint fele igazodik el könnyen a gáz- és villanyszámlán. A biztosok ezért iránymutatást készítettek arra, mit kell tartalmaznia egy számlának a közérthetőséghez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a fogyasztóknak mindössze 58 százaléka elégedett az energiaszolgáltatójával és mindössze 45 százalék véli úgy, hogy a cégek ajánlatai jól összehasonlíthatóak.

Az EU ezért kidolgozta a harmadik belső energiapiaci csomagot, megerősítendő a fogyasztói jogokat. Ebben olyanokat mondanak ki, mint hogy a szolgáltatóváltásnak legfeljebb három hetet szabad igénybe vennie, vagy hogy 2020-ra a lakosság legalább 80 százalékának intelligens mérővel kell rendelkeznie.

A bizottság által kidolgozott mintaszámlákat egyébként itt lehet megtekinteni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem