18 °C Budapest

A szülők nyakán ragadtak, pedig már nem tinédzserek

2010. február 1. 14:02

Nincs elég pénze a költözésre, ezért még mindig a szüleivel él a 18-34 év közötti korosztály több mint 20 %-a - áll egy brit felmérésben. A saját lakás álma egyre inkább szertefoszlani látszik ezeknek az embereknek, mivel a közgazdászok körülbelül 20 %-os ingatlanár emelkedést jósolnak 2013 végéig Nagy-Britanniában.

A lakásvásárlás hatalmas költsége több millió fiatalt kényszerít arra, hogy - bár már nem tinédzser, mégis - a szüleivel éljen. A felmérés során többen úgy vélekedtek, hogy így legalább könnyebben tudnak gondoskodni az idősödő szüleikről, de ez akkor sem a családi kapcsolatok ápolásának legegészségesebb módja.

Forrás: Daily Mail

Az idősebb megkérdezettek arra panaszkodnak, hogy képtelenek támogatni gyermekeik lakásvásárlási terveit, mivel annyira magasak az árak. Azok is szeretnének több időt tölteni az unokáikkal, akiktől már külön élnek a gyermekeik, de a fiatalok nem engedhetik meg maguknak a jobb környéken történő lakásvásárlást.

Közgazdászok szerint a következő négy évben akár további 20 %-kal is emelkedhetnek a lakásárak a szigetországban, így a jelenlegi 167 ezer fontos (52 millió forintos) átlagárak 210 ezerre (65 millió forintra) nőhetnek. Az alacsony kamatok, a szűk kínálat és az egyre kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek egyaránt fűthetik a lakáspiacot, ezzel sokak saját lakásba költözésről szőtt álmai egyszerűen szertefoszlanak.

A 20-as 30-as korosztály egyelőre örül, ha van munkája. Az ország munkaerő-piaci résztvevőit tovább sújtják a sorozatos létszámleépítések, akinek megmaradt az állása, az is a fizetése csökkentésére vagy befagyasztása számíthat.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24