15 °C Budapest

A szülők nyakán ragadtak, pedig már nem tinédzserek

2010. február 1. 14:02

Nincs elég pénze a költözésre, ezért még mindig a szüleivel él a 18-34 év közötti korosztály több mint 20 %-a - áll egy brit felmérésben. A saját lakás álma egyre inkább szertefoszlani látszik ezeknek az embereknek, mivel a közgazdászok körülbelül 20 %-os ingatlanár emelkedést jósolnak 2013 végéig Nagy-Britanniában.

A lakásvásárlás hatalmas költsége több millió fiatalt kényszerít arra, hogy - bár már nem tinédzser, mégis - a szüleivel éljen. A felmérés során többen úgy vélekedtek, hogy így legalább könnyebben tudnak gondoskodni az idősödő szüleikről, de ez akkor sem a családi kapcsolatok ápolásának legegészségesebb módja.

Forrás: Daily Mail

Az idősebb megkérdezettek arra panaszkodnak, hogy képtelenek támogatni gyermekeik lakásvásárlási terveit, mivel annyira magasak az árak. Azok is szeretnének több időt tölteni az unokáikkal, akiktől már külön élnek a gyermekeik, de a fiatalok nem engedhetik meg maguknak a jobb környéken történő lakásvásárlást.

Közgazdászok szerint a következő négy évben akár további 20 %-kal is emelkedhetnek a lakásárak a szigetországban, így a jelenlegi 167 ezer fontos (52 millió forintos) átlagárak 210 ezerre (65 millió forintra) nőhetnek. Az alacsony kamatok, a szűk kínálat és az egyre kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek egyaránt fűthetik a lakáspiacot, ezzel sokak saját lakásba költözésről szőtt álmai egyszerűen szertefoszlanak.

A 20-as 30-as korosztály egyelőre örül, ha van munkája. Az ország munkaerő-piaci résztvevőit tovább sújtják a sorozatos létszámleépítések, akinek megmaradt az állása, az is a fizetése csökkentésére vagy befagyasztása számíthat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?