16 °C Budapest

Turistakomplexum a világ egyik csodájának lábánál! Elvész?

Pénzcentrum
2009. szeptember 19. 08:02

Kormányzati jóváhagyással még idén megkezdődhetnek a munkálatok a jordániai romváros, Petra közelében. A fejlesztő szerint az ókori régészeti területek érintetlenül maradnak, az építés során egyetlen védett emlékhely sem sérül.

Az 50 millió dolláros beruházás vezetője, Ghaith Pharaon sejk elmondta, hogy ha minden a tervezett ütemezés szerint halad, akkor az alapkő letételétől számított 30 hónapon belül átadásra kerülhet a turistakomplexum.


Petra

Jordánia turisztikai minisztere, Maha Khatib szerint a kormányzati jóváhagyással készülő beruházás munkahelyeket teremt számos helyi lakosnak, a terület pedig még vonzóbbá válik a turisták számára. A kivitelezés során különös figyelmet fordítanak a régészeti helyek és magának a romváros egészének megőrzésére.

A fejlesztés fellendítheti a helyi kézműves ipart, éttermek és egyéb szolgáltató egységek nyílhatnak. A projekt része egy 100 férőhelyes 5 csillagos szálloda, amely egy többfunkciós konferenciateremnek is otthont ad majd.

A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike (Wikipédia).

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?