6 °C Budapest

Turistakomplexum a világ egyik csodájának lábánál! Elvész?

Pénzcentrum
2009. szeptember 19. 08:02

Kormányzati jóváhagyással még idén megkezdődhetnek a munkálatok a jordániai romváros, Petra közelében. A fejlesztő szerint az ókori régészeti területek érintetlenül maradnak, az építés során egyetlen védett emlékhely sem sérül.

Az 50 millió dolláros beruházás vezetője, Ghaith Pharaon sejk elmondta, hogy ha minden a tervezett ütemezés szerint halad, akkor az alapkő letételétől számított 30 hónapon belül átadásra kerülhet a turistakomplexum.


Petra

Jordánia turisztikai minisztere, Maha Khatib szerint a kormányzati jóváhagyással készülő beruházás munkahelyeket teremt számos helyi lakosnak, a terület pedig még vonzóbbá válik a turisták számára. A kivitelezés során különös figyelmet fordítanak a régészeti helyek és magának a romváros egészének megőrzésére.

A fejlesztés fellendítheti a helyi kézműves ipart, éttermek és egyéb szolgáltató egységek nyílhatnak. A projekt része egy 100 férőhelyes 5 csillagos szálloda, amely egy többfunkciós konferenciateremnek is otthont ad majd.

A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike (Wikipédia).

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30