14 °C Budapest

Turistakomplexum a világ egyik csodájának lábánál! Elvész?

Pénzcentrum
2009. szeptember 19. 08:02

Kormányzati jóváhagyással még idén megkezdődhetnek a munkálatok a jordániai romváros, Petra közelében. A fejlesztő szerint az ókori régészeti területek érintetlenül maradnak, az építés során egyetlen védett emlékhely sem sérül.

Az 50 millió dolláros beruházás vezetője, Ghaith Pharaon sejk elmondta, hogy ha minden a tervezett ütemezés szerint halad, akkor az alapkő letételétől számított 30 hónapon belül átadásra kerülhet a turistakomplexum.


Petra

Jordánia turisztikai minisztere, Maha Khatib szerint a kormányzati jóváhagyással készülő beruházás munkahelyeket teremt számos helyi lakosnak, a terület pedig még vonzóbbá válik a turisták számára. A kivitelezés során különös figyelmet fordítanak a régészeti helyek és magának a romváros egészének megőrzésére.

A fejlesztés fellendítheti a helyi kézműves ipart, éttermek és egyéb szolgáltató egységek nyílhatnak. A projekt része egy 100 férőhelyes 5 csillagos szálloda, amely egy többfunkciós konferenciateremnek is otthont ad majd.

A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike (Wikipédia).

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem