9 éves mélyponton a fővárosi ingatlanpiac: olcsóbbak lesznek a használt lakások

Pénzcentrum
2009. augusztus 28. 09:02

Budapesten az elmúlt negyedévben tovább nőtt a társasházi lakások túlkínálata, főként a belvárosban. A piaci szereplők nem is várnak pozitív változást egy éven belül - írja a Népszabadság.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. fővárosi ingatlanpiaci indexe júliusban -33,4 volt, ami a felmérés 2000 óta íródó történetének mélypontját jelenti.

A fővárossal szemben az ország nyugati régióiban enyhe javulást regisztráltak, de a kelet-magyarországi piac - a családi házak kivételével - különösen nagyot zuhant. Az előző negyedévinél is kevesebben terveznek építést, vásárlást, illetve a lakásfelújítást és -korszerűsítést.

Ami az árakat illeti, új építésű ingatlanok esetén - kivéve a lakásokat - országos átlagban újra áremelkedést várnak, a használt lakásoknál azonban további árcsökkenés jöhet, a fővárosban kétszázalékos, vidéken ennél valamivel nagyobb.

Az első fél évben Magyarországon összesen 16 százalékkal több,13 080 lakás kapott használatba vételi engedélyt, a fővárosban azonban 35 százalékos volt a bővülés. Az átadott lakások alapterülete egy év alatt átlagosan mintegy két négyzetméterrel csökkent.

A GKI előrejelzése szerint az idén összességében a tavalyinál kevesebb, 29-31 ezer új otthon átadása valószínű.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?