21 °C Budapest

Elkezdődött a lakáspiac felépülése? Meddig tart a lendület?

2009. augusztus 28. 06:20

A Global Property Guide közzétette a világ különböző országainak ingatlanpiaci teljesítményének összehasonlításáról szóló legfrissebb jelentését. Az elmúlt egy évet vizsgálva mindössze négy országban (Izrael, Svájc, Kína és Luxemburg) emelkedtek az árak, de az utolsó negyedév pozitív eredményei bizakodásra adhatnak okot más országokban is.

Újabb hét ország belépett azok táborába, akik az utolsó negyedévben áremelkedést mértek a lakáspiacon, ennek ellenére éves szinten az országok többsége még mindig negatív eredményekkel zárt. Az elemzés a nominális árváltozásokon túl - amit inkább az ingatlanos cégek alkalmaznak - az inflációval korrigálva, reálértéken is vizsgálja a lakásárakat, így valósabb képet kapunk a piacokról.

2009 második negyedévében a korábbi negatív eredmények után Kínában, Portugáliában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Franciaországban, Svédországban és Hongkongban is áremelkedést regisztráltak. Ezek az országok csatlakoztak azokhoz, melyekről már az első negyedévben megállapíthattuk, hogy megpillantották a fényt az alagút végén.

Így teljesített a kilábaló hetes

Kínában (Sanghaj ingatlanpiacát vizsgálták) éves szinten 1,96 %-kal emelkedtek a lakásárak, ami gyakorlatilag az utolsó negyedév teljesítményének (2,09 %) tudható be. A távol-keleti országban is csökkenés indult be a piacon az elmúlt év utolsó hónapjaiban, de a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a lakáspiac és a kínai gazdaság is új erőre kapott. Az idei első félévben 7,1 %-os GDP növekedést regisztráltak, az ingatlanpiacon is további emelkedést várnak a szakértők.

Portugáliában ugyan éves szinten 0,43 %-kal csökkentek a lakásárak (egy évvel korábban még -7,24 %-ot mértek), de az utolsó negyedévben átlagosan 1,01 %-os - egyes régiókban 2-3 %-os - növekedést mértek. Az országban 12,3 %-kal nőtt a kiadott építési engedélyek száma a második negyedévben.

A déli féltekén Ausztráliában (+3,73 %) és Új-Zélandon (+2,21 %) is bíztató eredményeket hozott a negyedév. Az ausztrál nagyvárosokban kivétel nélkül, átlagosan 2-5 % közötti mértékben emelkedtek az árak. Éves időtávon még mindkét ország a negatív tartományban mozog (Ausztrália: -2,80 %, Új-Zéland: -3,07 %), de az utolsó negyedévre vonatkozó adatok egyértelműen bíztatóak.

Öt negyedéven át tartó lejtmenet után végre 3,31 %-kal emelkedtek a francia lakásárak is az utolsó negyedévben, ehhez Kínához hasonlóan nagyban hozzájárultak a kormányzati intézkedések. 3,16 %-os növekedést mértek Svédországban is, valamint átlagosan 8,9 %-kal emelkedtek az árak Hongkongban.

Amerikában javult a helyzet, de még vegyes a kép

A 20 legfontosabb szövetségi állam adatai alapján az első negyedéves 6,46 %-os csökkenést már 0,35 %-os emelkedés követte, de éves szinten még mindig kétszámjegyű, 13,96 %-os a visszaesés (egy évvel korábban még -18,51 %-ot regisztráltak). A lakásfinanszírozások alapján számított szövetségi index további 1,74 %-os visszaesést mutat, így az amerikai lakáspiacról érkező jelek bár bíztatóak, továbbra is vegyesek.

Akiket elkerültek a csapások

Az izraeli lakáspiacon reálértéken 8,40 %-os növekedést mértek éves szinten, de a növekedés lassulni látszik. Míg az előző negyedévben 5,52 %-kal nőttek az árak, addig a második negyedévben 1,02 %-ra szelídült az emelkedés. Svájc lakáspiaca szintén ellenszegült a válságnak, az elmúlt egy évben 4,90 %-os emelkedést mértek, de az utolsó negyedév 0,09 %-os adata szintén lassulást mutat.

Indonéziában az első negyedév utána a másodikban is emelkedést mértek, de az éves adatok még így is csökkenést mutatnak. Norvégia is gyorsan átvészelte a globális lakáspiacot megfertőző zuhanást, a 2008 második felében mért csökkenéseket követően idén előbb 4,26 %-os, majd 4,34 %-os emelkedést mértek.

A piacok fejlődésének mozgatórugója a lendület megőrzése lehet, az idei évben már számos országban hatékonyabban kezelték a helyzetet. Éves szinten már kilenc ország tudta túlszárnyalni az előző év teljesítményét, egy éve erre még csak 6-an voltak képesek.

Nem mindenhol ért véget a szenvedés

A lett ingatlanpiac folytatta mélyrepülését, a fővárosban egy év alatt átlagosan 60,81 %-kal csökkentek az árak (az utolsó negyedévben "már csak" -26,75 %-ot mértek). A szokatlan mértékű lejtmenet nagyban a hitelpiac összeomlásának tudható be, jelenleg 17,72 %-ra tehető az átlagos lakáshitel kamat az országban. Az építkezések száma a korábbi töredékére csökkent, idén kétszámjegyű gazdasági csökkenést várnak, javulásra leghamarabb 2010-ben lehet számítani.

Az Egyesült Arab Emirátusokban (Dubai ingatlanpiacát vizsgálták) 49,90 %-kal csökkentek a lakásárak egy év alatt. Az utolsó negyedévben az előző 42 %-ról 8,92 %-ra szelídült a zsugorodás. Kétszámjegyű csökkenést mértek még Bulgáriában, Szingapúrban, Izlandon, Nagy-Britanniában, Japánban, Dániában és a Dél-Afrikai Köztársaságban is.

Sokak szerint a világgazdaság felépülése már elkezdődött, ezt támaszthatják alá a kedvező japán, német és francia gazdasági mutatók. A várakozások szerint egyre többen csatlakozhatnak hozzájuk, de nagy kérdés, hogy ez a tendencia mennyire bizonyul tartósnak az előttünk álló időszakban.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05