14 °C Budapest

Lakáspiac: ősszel jön a fekete leves

Pénzcentrum
2009. július 31. 09:26

Bár még nem omlott össze az új lakások piaca, de sok jóra nem számíthatunk a szakértők szerint, hiszen idén alig indultak beruházások, maximum olyanok, amiket még a válság előtt beindítottak. A vevőket ma már csak óriási akciókkal lehet vásárlásra csábítani.

A szocpol eltörlése, és az áfaemelés előtti napokban ugyan kissé felpörgött a lakáspiac, bár az akkor szerződőknek mindössze egyötödét adták a támogatásra szorulók.

A Duna House elemzője szerint mostanra különös helyzet alakult ki: főként a nagy alapterületű, két-három szobás lakások iránti keresletben érzékelnek növekedést, illetve az egy-két éve épült, újszerű lakások iránt.

A Palace Ingatlan Csoportnál azt tapasztalják, hogy a vevők igencsak elrugaszkodott elképzeléssel bírnak az árakat illetően: sokan a budapesti átlagossá vált 400 ezer forintos négyzetméterár helyett 250 ezer forintra számítanak, így aztán nem is ütnek nyélbe üzletet.

A vevőket ma már csak komoly engedményekkel lehet megfogni: ingyenes tárolóval, garázzsal, konyhabútorral, vagy 10 százalékos árengedménnyel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hamarosan elfogynak azonban az új lakások, leállnak a fejlesztések, így ma már kis alapterületű, olcsó garzonokat csal elvétve találni.

Az Otthon Centrum szakemberei szerint idén Budapesten a felére is zsugorodhat az új lakások piaca, míg a használtaké egyharmadára esik vissza. Ezt a zuhanást még az sem biztos, hogy az őszre ígért új támogatási rendszer meg tudja fékezni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm