16 °C Budapest

Lakáspiac: ősszel jön a fekete leves

Pénzcentrum
2009. július 31. 09:26

Bár még nem omlott össze az új lakások piaca, de sok jóra nem számíthatunk a szakértők szerint, hiszen idén alig indultak beruházások, maximum olyanok, amiket még a válság előtt beindítottak. A vevőket ma már csak óriási akciókkal lehet vásárlásra csábítani.

A szocpol eltörlése, és az áfaemelés előtti napokban ugyan kissé felpörgött a lakáspiac, bár az akkor szerződőknek mindössze egyötödét adták a támogatásra szorulók.

A Duna House elemzője szerint mostanra különös helyzet alakult ki: főként a nagy alapterületű, két-három szobás lakások iránti keresletben érzékelnek növekedést, illetve az egy-két éve épült, újszerű lakások iránt.

A Palace Ingatlan Csoportnál azt tapasztalják, hogy a vevők igencsak elrugaszkodott elképzeléssel bírnak az árakat illetően: sokan a budapesti átlagossá vált 400 ezer forintos négyzetméterár helyett 250 ezer forintra számítanak, így aztán nem is ütnek nyélbe üzletet.

A vevőket ma már csak komoly engedményekkel lehet megfogni: ingyenes tárolóval, garázzsal, konyhabútorral, vagy 10 százalékos árengedménnyel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hamarosan elfogynak azonban az új lakások, leállnak a fejlesztések, így ma már kis alapterületű, olcsó garzonokat csal elvétve találni.

Az Otthon Centrum szakemberei szerint idén Budapesten a felére is zsugorodhat az új lakások piaca, míg a használtaké egyharmadára esik vissza. Ezt a zuhanást még az sem biztos, hogy az őszre ígért új támogatási rendszer meg tudja fékezni.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?