13 °C Budapest

Lakáspiac: ősszel jön a fekete leves

Pénzcentrum
2009. július 31. 09:26

Bár még nem omlott össze az új lakások piaca, de sok jóra nem számíthatunk a szakértők szerint, hiszen idén alig indultak beruházások, maximum olyanok, amiket még a válság előtt beindítottak. A vevőket ma már csak óriási akciókkal lehet vásárlásra csábítani.

A szocpol eltörlése, és az áfaemelés előtti napokban ugyan kissé felpörgött a lakáspiac, bár az akkor szerződőknek mindössze egyötödét adták a támogatásra szorulók.

A Duna House elemzője szerint mostanra különös helyzet alakult ki: főként a nagy alapterületű, két-három szobás lakások iránti keresletben érzékelnek növekedést, illetve az egy-két éve épült, újszerű lakások iránt.

A Palace Ingatlan Csoportnál azt tapasztalják, hogy a vevők igencsak elrugaszkodott elképzeléssel bírnak az árakat illetően: sokan a budapesti átlagossá vált 400 ezer forintos négyzetméterár helyett 250 ezer forintra számítanak, így aztán nem is ütnek nyélbe üzletet.

A vevőket ma már csak komoly engedményekkel lehet megfogni: ingyenes tárolóval, garázzsal, konyhabútorral, vagy 10 százalékos árengedménnyel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hamarosan elfogynak azonban az új lakások, leállnak a fejlesztések, így ma már kis alapterületű, olcsó garzonokat csal elvétve találni.

Az Otthon Centrum szakemberei szerint idén Budapesten a felére is zsugorodhat az új lakások piaca, míg a használtaké egyharmadára esik vissza. Ezt a zuhanást még az sem biztos, hogy az őszre ígért új támogatási rendszer meg tudja fékezni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45