Kegyetlen évek jönnek a lakáspiacon! 2011 a rettegés éve lesz a tengerentúlon?

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 15:02

A Deutsche Bank frissen közzétett elemzése szerint még messze nem értek véget az amerikai ingatlanpiac megpróbáltatásai. A tanulmány rámutat, hogy 2011-re a jelzáloghitelesek közel felének több lesz a tartozása, mint amennyit a fedezetként felajánlott ingatlan érni fog.

A csökkenő lakásárak következtében jelenleg körülbelül 14 millióra tehető a negatív tartományban mozgó ügyfelek száma. 2011-re ez a szám elérheti a 25 milliót, ami az összes tengerentúli jelzáloghiteles ügyfél 48 %-ának felel meg.


Forrás: Propertywire

A negatív egyenleg nem jelenti azt, hogy késedelmes egy ügyfél, a többség rendben fizeti a részleteket, csak menet közben a lakásának értéke a hiteltartozása alá csökkent. A magas finanszírozású hitellel rendelkező jellemzően jövedelemigazolás nélküli ügyfelek mellett egyre nagyobb számban jelennek meg a normál lakáshitelesek is ebben a kategóriában.

A lakásárak csökkenése mellett azonban egyéb veszélyek is leselkednek az ügyfelekre. Sokakat fenyeget a munkanélküliség, egyre többen a válásba menekülnek a gondok elől, mások belerokkannak a történtekbe és fizetésképtelenné válnak. Ezeken túl az értékvesztés miatt többen egyszerűen úgy dönthetnek, hogy nincs értelme tovább fizetni a részleteket.

A fenti tényezők mind-mind negatívan hatnak a lakásárakra és nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jegybanki alapkamathoz kötött hitelek havi részletei jelentősen megugorhatnak az irányadó kamatláb akár csak 1-2 százalékpontos emelésének hatására. A középosztály rendben fizető ügyfelei közül egyre többen kerülnek át a minősített kategóriába, családok mehetnek tönkre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Deutsche Bank elemzői szerint a lakáspiacnak évekbe telhet kiheverni egy ilyen példátlan csapást, ráadásul a negatív hatások átterjedhetnek más szektorokra is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm