8 °C Budapest

Kegyetlen évek jönnek a lakáspiacon! 2011 a rettegés éve lesz a tengerentúlon?

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 15:02

A Deutsche Bank frissen közzétett elemzése szerint még messze nem értek véget az amerikai ingatlanpiac megpróbáltatásai. A tanulmány rámutat, hogy 2011-re a jelzáloghitelesek közel felének több lesz a tartozása, mint amennyit a fedezetként felajánlott ingatlan érni fog.

A csökkenő lakásárak következtében jelenleg körülbelül 14 millióra tehető a negatív tartományban mozgó ügyfelek száma. 2011-re ez a szám elérheti a 25 milliót, ami az összes tengerentúli jelzáloghiteles ügyfél 48 %-ának felel meg.


Forrás: Propertywire

A negatív egyenleg nem jelenti azt, hogy késedelmes egy ügyfél, a többség rendben fizeti a részleteket, csak menet közben a lakásának értéke a hiteltartozása alá csökkent. A magas finanszírozású hitellel rendelkező jellemzően jövedelemigazolás nélküli ügyfelek mellett egyre nagyobb számban jelennek meg a normál lakáshitelesek is ebben a kategóriában.

A lakásárak csökkenése mellett azonban egyéb veszélyek is leselkednek az ügyfelekre. Sokakat fenyeget a munkanélküliség, egyre többen a válásba menekülnek a gondok elől, mások belerokkannak a történtekbe és fizetésképtelenné válnak. Ezeken túl az értékvesztés miatt többen egyszerűen úgy dönthetnek, hogy nincs értelme tovább fizetni a részleteket.

A fenti tényezők mind-mind negatívan hatnak a lakásárakra és nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jegybanki alapkamathoz kötött hitelek havi részletei jelentősen megugorhatnak az irányadó kamatláb akár csak 1-2 százalékpontos emelésének hatására. A középosztály rendben fizető ügyfelei közül egyre többen kerülnek át a minősített kategóriába, családok mehetnek tönkre.

A Deutsche Bank elemzői szerint a lakáspiacnak évekbe telhet kiheverni egy ilyen példátlan csapást, ráadásul a negatív hatások átterjedhetnek más szektorokra is.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16