11 °C Budapest

Üresen konganak a luxuslakások, nem kellenek már senkinek

2009. augusztus 4. 13:02

Gyorsan osztódik két markánsan elkülönülő táborra az Egyesült Államok ingatlanpiaca. Az olcsó, vagy közepes árkategóriájú lakások forgalma egyre lendületesebb lesz, a luxuslakások azonban nem kellenek senkinek.

Chicago egyik elővárosában, Schaumburgban, ahol az átlagjövedelem 65 ezer dollár a házeladások száma 41 százalékkal emelkedett tavaly június óta, amikor a legszörnyűbb volt a piaci helyzet. Alig 25 mérföldre onnan, Kenilworthben, viszont sokkal szörnyűbb a helyzet. Bár 65 házra került idén az eladó tábla, alig 13-at sikerült eladni, azokat is 2001-2002-es árakon. Kenilworthben az átlagjövedelem 230 ezer dollár - írta a Wall Street Journal.

A drága és a szegényebb házak piaci forgalma közti egyre növekvő különbségeket az amerikai kormányzat és bankrendszer intézkedései csak tovább növelték. Az első otthont vásárlók 8 ezer dolláros adótámogatást kapnak, a jelzáloghitelek kamatai 50 éves mélységbe kerültek, s a subprime-összeomlásban piacra került házak nagy része is a szegényebb negyedekben található.


A 2000-es évek elején legnagyobb robbanáson átesett lakáspiacokon volt tapasztalható a legnagyobb esés. Las Vegas és Phoenix egyes városrészeiben a lakásárak 50 százalékkal csökkentek a néhány évvel ezelőtti árakhoz képest az S&P/Case-Shiller index szerint. Az óriási lehetőségek azonban boomot indítottak el, az előbbi városban júniusban 70 százalékkal több ingatlan talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az ingatlanárak ennek köszönhetően a májusban véget ért három hónapban 0,3 százalékkal magasabbak voltak országszerte, mint az április végi három hónap során, vagyis három év után először emelkedni tudtak az árak.

A drágább lakásokkal azonban kicsit más a történet. A 8 ezer dolláros adókedvezmény ugyanis azoknak nem jár, akiknek éves fizetése 75 ezer dollár felett van - avagy párok esetében a család jövedelme meghaladja a 150 ezer dollárt. Az államilag felügyelt Fannie Mae és Freddie Mac által nyújtott garantált jelzálogkamatok is csak bizonyos méretű hitelig vehetőek igénybe - ez országrészenként változó. A szigorúan szabott határokat meghaladó hitelre azonban a bankok magasabb kamatot és legalább 20 százalékos önrészt kérnek, ami a feltörekvő vevők egy részét eleve kizárja.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ennek köszönhetően a luxusingatlanok piaca teljesen beragadt. A 750 ezer dollárnál drágább ingatlanok a teljes lakáspiaci forgalomnak alig 2,3 százalékáért voltak felelősek az idei első negyedévben, szemben a 2007-es 4,4 százalékkal.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?