8 °C Budapest

Üresen konganak a luxuslakások, nem kellenek már senkinek

2009. augusztus 4. 13:02

Gyorsan osztódik két markánsan elkülönülő táborra az Egyesült Államok ingatlanpiaca. Az olcsó, vagy közepes árkategóriájú lakások forgalma egyre lendületesebb lesz, a luxuslakások azonban nem kellenek senkinek.

Chicago egyik elővárosában, Schaumburgban, ahol az átlagjövedelem 65 ezer dollár a házeladások száma 41 százalékkal emelkedett tavaly június óta, amikor a legszörnyűbb volt a piaci helyzet. Alig 25 mérföldre onnan, Kenilworthben, viszont sokkal szörnyűbb a helyzet. Bár 65 házra került idén az eladó tábla, alig 13-at sikerült eladni, azokat is 2001-2002-es árakon. Kenilworthben az átlagjövedelem 230 ezer dollár - írta a Wall Street Journal.

A drága és a szegényebb házak piaci forgalma közti egyre növekvő különbségeket az amerikai kormányzat és bankrendszer intézkedései csak tovább növelték. Az első otthont vásárlók 8 ezer dolláros adótámogatást kapnak, a jelzáloghitelek kamatai 50 éves mélységbe kerültek, s a subprime-összeomlásban piacra került házak nagy része is a szegényebb negyedekben található.


A 2000-es évek elején legnagyobb robbanáson átesett lakáspiacokon volt tapasztalható a legnagyobb esés. Las Vegas és Phoenix egyes városrészeiben a lakásárak 50 százalékkal csökkentek a néhány évvel ezelőtti árakhoz képest az S&P/Case-Shiller index szerint. Az óriási lehetőségek azonban boomot indítottak el, az előbbi városban júniusban 70 százalékkal több ingatlan talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az ingatlanárak ennek köszönhetően a májusban véget ért három hónapban 0,3 százalékkal magasabbak voltak országszerte, mint az április végi három hónap során, vagyis három év után először emelkedni tudtak az árak.

A drágább lakásokkal azonban kicsit más a történet. A 8 ezer dolláros adókedvezmény ugyanis azoknak nem jár, akiknek éves fizetése 75 ezer dollár felett van - avagy párok esetében a család jövedelme meghaladja a 150 ezer dollárt. Az államilag felügyelt Fannie Mae és Freddie Mac által nyújtott garantált jelzálogkamatok is csak bizonyos méretű hitelig vehetőek igénybe - ez országrészenként változó. A szigorúan szabott határokat meghaladó hitelre azonban a bankok magasabb kamatot és legalább 20 százalékos önrészt kérnek, ami a feltörekvő vevők egy részét eleve kizárja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek köszönhetően a luxusingatlanok piaca teljesen beragadt. A 750 ezer dollárnál drágább ingatlanok a teljes lakáspiaci forgalomnak alig 2,3 százalékáért voltak felelősek az idei első negyedévben, szemben a 2007-es 4,4 százalékkal.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm