17 °C Budapest

Üresen konganak a luxuslakások, nem kellenek már senkinek

2009. augusztus 4. 13:02

Gyorsan osztódik két markánsan elkülönülő táborra az Egyesült Államok ingatlanpiaca. Az olcsó, vagy közepes árkategóriájú lakások forgalma egyre lendületesebb lesz, a luxuslakások azonban nem kellenek senkinek.

Chicago egyik elővárosában, Schaumburgban, ahol az átlagjövedelem 65 ezer dollár a házeladások száma 41 százalékkal emelkedett tavaly június óta, amikor a legszörnyűbb volt a piaci helyzet. Alig 25 mérföldre onnan, Kenilworthben, viszont sokkal szörnyűbb a helyzet. Bár 65 házra került idén az eladó tábla, alig 13-at sikerült eladni, azokat is 2001-2002-es árakon. Kenilworthben az átlagjövedelem 230 ezer dollár - írta a Wall Street Journal.

A drága és a szegényebb házak piaci forgalma közti egyre növekvő különbségeket az amerikai kormányzat és bankrendszer intézkedései csak tovább növelték. Az első otthont vásárlók 8 ezer dolláros adótámogatást kapnak, a jelzáloghitelek kamatai 50 éves mélységbe kerültek, s a subprime-összeomlásban piacra került házak nagy része is a szegényebb negyedekben található.


A 2000-es évek elején legnagyobb robbanáson átesett lakáspiacokon volt tapasztalható a legnagyobb esés. Las Vegas és Phoenix egyes városrészeiben a lakásárak 50 százalékkal csökkentek a néhány évvel ezelőtti árakhoz képest az S&P/Case-Shiller index szerint. Az óriási lehetőségek azonban boomot indítottak el, az előbbi városban júniusban 70 százalékkal több ingatlan talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az ingatlanárak ennek köszönhetően a májusban véget ért három hónapban 0,3 százalékkal magasabbak voltak országszerte, mint az április végi három hónap során, vagyis három év után először emelkedni tudtak az árak.

A drágább lakásokkal azonban kicsit más a történet. A 8 ezer dolláros adókedvezmény ugyanis azoknak nem jár, akiknek éves fizetése 75 ezer dollár felett van - avagy párok esetében a család jövedelme meghaladja a 150 ezer dollárt. Az államilag felügyelt Fannie Mae és Freddie Mac által nyújtott garantált jelzálogkamatok is csak bizonyos méretű hitelig vehetőek igénybe - ez országrészenként változó. A szigorúan szabott határokat meghaladó hitelre azonban a bankok magasabb kamatot és legalább 20 százalékos önrészt kérnek, ami a feltörekvő vevők egy részét eleve kizárja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek köszönhetően a luxusingatlanok piaca teljesen beragadt. A 750 ezer dollárnál drágább ingatlanok a teljes lakáspiaci forgalomnak alig 2,3 százalékáért voltak felelősek az idei első negyedévben, szemben a 2007-es 4,4 százalékkal.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem