13 °C Budapest

Üresen konganak a luxuslakások, nem kellenek már senkinek

2009. augusztus 4. 13:02

Gyorsan osztódik két markánsan elkülönülő táborra az Egyesült Államok ingatlanpiaca. Az olcsó, vagy közepes árkategóriájú lakások forgalma egyre lendületesebb lesz, a luxuslakások azonban nem kellenek senkinek.

Chicago egyik elővárosában, Schaumburgban, ahol az átlagjövedelem 65 ezer dollár a házeladások száma 41 százalékkal emelkedett tavaly június óta, amikor a legszörnyűbb volt a piaci helyzet. Alig 25 mérföldre onnan, Kenilworthben, viszont sokkal szörnyűbb a helyzet. Bár 65 házra került idén az eladó tábla, alig 13-at sikerült eladni, azokat is 2001-2002-es árakon. Kenilworthben az átlagjövedelem 230 ezer dollár - írta a Wall Street Journal.

A drága és a szegényebb házak piaci forgalma közti egyre növekvő különbségeket az amerikai kormányzat és bankrendszer intézkedései csak tovább növelték. Az első otthont vásárlók 8 ezer dolláros adótámogatást kapnak, a jelzáloghitelek kamatai 50 éves mélységbe kerültek, s a subprime-összeomlásban piacra került házak nagy része is a szegényebb negyedekben található.


A 2000-es évek elején legnagyobb robbanáson átesett lakáspiacokon volt tapasztalható a legnagyobb esés. Las Vegas és Phoenix egyes városrészeiben a lakásárak 50 százalékkal csökkentek a néhány évvel ezelőtti árakhoz képest az S&P/Case-Shiller index szerint. Az óriási lehetőségek azonban boomot indítottak el, az előbbi városban júniusban 70 százalékkal több ingatlan talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az ingatlanárak ennek köszönhetően a májusban véget ért három hónapban 0,3 százalékkal magasabbak voltak országszerte, mint az április végi három hónap során, vagyis három év után először emelkedni tudtak az árak.

A drágább lakásokkal azonban kicsit más a történet. A 8 ezer dolláros adókedvezmény ugyanis azoknak nem jár, akiknek éves fizetése 75 ezer dollár felett van - avagy párok esetében a család jövedelme meghaladja a 150 ezer dollárt. Az államilag felügyelt Fannie Mae és Freddie Mac által nyújtott garantált jelzálogkamatok is csak bizonyos méretű hitelig vehetőek igénybe - ez országrészenként változó. A szigorúan szabott határokat meghaladó hitelre azonban a bankok magasabb kamatot és legalább 20 százalékos önrészt kérnek, ami a feltörekvő vevők egy részét eleve kizárja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek köszönhetően a luxusingatlanok piaca teljesen beragadt. A 750 ezer dollárnál drágább ingatlanok a teljes lakáspiaci forgalomnak alig 2,3 százalékáért voltak felelősek az idei első negyedévben, szemben a 2007-es 4,4 százalékkal.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18