Hiába a figyelmeztetés: beindultak a lakásvásárlók a szigetországban

Pénzcentrum
2009. június 19. 14:02

A brit lakáspiacon működő ügynökségek a válság alatt még nem találkoztak akkora érdeklődéssel, mind amekkorát az elmúlt hónapban mértek. Májusban átlagosan 2,6 %-kal emelkedtek a lakásárak, az egy ügynökségre eső érdeklődők száma pedig 13 %-kal növekedett.

Az ingatlanközvetítők beszámolói szerint minden ingatlanra négy regisztrált érdeklődő jut. Üröm az örömben, hogy a vételárban annál nehezebben tudnak megegyezni az eladókkal, akik a meghirdetett irányárakból a buzgó vevői rohamra tekintettel sem hajlandóak már engedni.

A brit ingatlanszövetség adatai szerint az egy ügynökségre eső regisztrált érdeklődők száma 265-ról egy hónap alatt 299-re emelkedett, amire 2007 szeptemberétől nem volt példa. A mélypontot a tavaly novemberi adatok jelentik, akkor mindössze 186 ügyfele volt egy ingatlanközvetítőnek.

A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek mindenkit, hogy az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően kedvező hiteldíjakkal elérhető lakáshitelek kora egy a vevők számára kedvezőtlen monetáris döntés hatására könnyen lejárhat, ami a törlesztőrészletek emelkedésével járhat együtt.

Az átlagos lakásárak 2,6 %-kal emelkedtek májusban, ami egyértelműen a kereslet élénkülésére utal. Az átlagos lakásérték a Halifax szerint 158 565 fontra emelkedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyik közvetítő cég vezetője elmondta: "Örömmel értesültem a kedvező eredményekről, érezhetően nőtt a lakáspiaci aktivitás. Az emberek az alacsony betéti kamatok következtében egyre többen látják úgy, hogy az ingatlanpiacon magasabb hozam érhető el. Az érdeklődők közül azonban sokan vonakodnak, mivel az eladók az korábbi csökkenésén túl már nem nagyon hajlandóak engedni az árakból. Az adásvételi szerződések száma is emelkedett, a következő hónapokban további élénkülésre számítunk."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem