19 °C Budapest

Hiába a figyelmeztetés: beindultak a lakásvásárlók a szigetországban

Pénzcentrum
2009. június 19. 14:02

A brit lakáspiacon működő ügynökségek a válság alatt még nem találkoztak akkora érdeklődéssel, mind amekkorát az elmúlt hónapban mértek. Májusban átlagosan 2,6 %-kal emelkedtek a lakásárak, az egy ügynökségre eső érdeklődők száma pedig 13 %-kal növekedett.

Az ingatlanközvetítők beszámolói szerint minden ingatlanra négy regisztrált érdeklődő jut. Üröm az örömben, hogy a vételárban annál nehezebben tudnak megegyezni az eladókkal, akik a meghirdetett irányárakból a buzgó vevői rohamra tekintettel sem hajlandóak már engedni.

A brit ingatlanszövetség adatai szerint az egy ügynökségre eső regisztrált érdeklődők száma 265-ról egy hónap alatt 299-re emelkedett, amire 2007 szeptemberétől nem volt példa. A mélypontot a tavaly novemberi adatok jelentik, akkor mindössze 186 ügyfele volt egy ingatlanközvetítőnek.

A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek mindenkit, hogy az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően kedvező hiteldíjakkal elérhető lakáshitelek kora egy a vevők számára kedvezőtlen monetáris döntés hatására könnyen lejárhat, ami a törlesztőrészletek emelkedésével járhat együtt.

Az átlagos lakásárak 2,6 %-kal emelkedtek májusban, ami egyértelműen a kereslet élénkülésére utal. Az átlagos lakásérték a Halifax szerint 158 565 fontra emelkedett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyik közvetítő cég vezetője elmondta: "Örömmel értesültem a kedvező eredményekről, érezhetően nőtt a lakáspiaci aktivitás. Az emberek az alacsony betéti kamatok következtében egyre többen látják úgy, hogy az ingatlanpiacon magasabb hozam érhető el. Az érdeklődők közül azonban sokan vonakodnak, mivel az eladók az korábbi csökkenésén túl már nem nagyon hajlandóak engedni az árakból. Az adásvételi szerződések száma is emelkedett, a következő hónapokban további élénkülésre számítunk."

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55