31 °C Budapest

Világszerte újabb nyavalya fertőz: krízishelyzet 12 országban

Pénzcentrum
2009. június 3. 05:55

A gazdasági válság kellős közepén a könnyen világméretű járvánnyá fajuló sertésinfluenza réme után az ingatlanárak zsugorodásával járó nyavalya ütötte fel a fejét. A Global Property Guide 32 ország ingatlanpiacát átölelő elemzése szerint a lakossági fogyasztás csökkenése, a vásárlói bizalom megtorpanása, a szűkös hitelfelvételi lehetőségek és a dagadó munkanélküliség következtében néhány kivételtől eltekintve világszerte tovább folytatódott a lakásárak csökkenése.

A lakásárakat érintő fertőzés egyre több ország ingatlanpiacát érte el az idei első negyedévben. A táblázatban szereplő 32 ország közül reálértéken 5 kivételével mindenhol csökkentek a lakásárak a márciust megelőző 12 hónapban.

A listában az árváltozások nominál- és reálértéken egyaránt feltüntetésre kerültek, az ügynökségek által előszeretettel használt nominális árváltozással szemben az inflációval korrigált reálértéken számított árváltozás azonban könnyebben összehasonlítható és valósabb képet mutat.

Az elmúlt negyedévben még csak nyolc országban mértek 10 % feletti árcsökkenést, ezzel szemben az idei első negyedévben már 12 ország tartozik ebbe a kategóriába. Amennyiben csak az utolsó negyedévet vizsgáljuk, akkor korábbi 8 országgal szemben már csak hat országban volt 5 %-ot meghaladó mértékű árcsökkenés, ugyanakkor még mindig előfordul, hogy az utolsó negyedév adata aggasztóbb (Egyesült Arab Emirátusok, Izland).

Riga, Dubai, Szingapúr: slágerpiacokból sereghajtók

A legkedvezőtlenebb adatok Lettországból érkeztek, ahol az ingatlanpiac mellett az ország gazdasága is mélyrepülésbe kezdett. Az ország fővárosában 50,42 %-os csökkenés után jelenleg 747 euróra (210 ezer forintra) tehető az átlagos négyzetméterár, de az első negyedév közel 30 %-os visszaesése további zsugorodást vetíthet előre.

Dubai ingatlanpiaca rendkívül érzékenyen reagál a világgazdaság történéseire, amit jól bizonyít az ingatlanárak évi 35,31 %-os csökkenése. A nemzetközi bizonytalanság az összeomlás szélére sodorta a lélegzetelállító ingatlanfejlesztéseiről elhíresült Dubait, sőt az idei első negyedévben még aggasztóbb számokat mértek. A legfrissebb jelentések szerint némi élénkülés mutatkozott az emírségek lakáspiacán, bár a hitelkamatok és finanszírozási hányadok még mindig nem közelítik meg a korábbi szinteket.

Az kelet-ázsiai országok közül 22,7 %-os csökkenéssel - ami az évtized legnagyobb zuhanása - Szingapúr lakáspiaca szenved a leginkább. A helyi lakásárakat nagyban befolyásolja a külföldi kereslet, az ország gazdaságának pedig nagy az export kitettsége. A gazdasági válság hatására világszerte megcsappant a keresletet, amit a fenti okok következtében Szingapúr duplán is megérzett.

Az amerikai ingatlanpiacról a különböző indexek segítségével átfogó, ugyanakkor némileg eltérő képet kaptunk. A Case-Shiller-index szerint az árzuhanás éves szinten meghaladta a 19 %-ot, bár az első negyedévben lassulni látszik a visszaesés. A szövetségi és a felügyeleti indexek jóval kisebb mértékű éves csökkenést mutatnak (2,23 % - 3,31 %), sőt az első negyedév adatai az utóbbi indexek szerint már pozitívak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bulgáriában egy év alatt 13,57 %-ban csökkentek a lakásárak, a korábban szárnyaló piac akkor kezdett meredek csúszásba, amikor a külföldi vásárlók szinte teljesen eltűntek az országból.

Akik kaptak védőoltást: Svájc, Thaiföld, Ausztria, Izrael

A rémisztő nemzetközi ingatlanpiaci helyzet közepette akadt néhány üde színfolt, ahol a helyi piacok immunisnak bizonyultak a kedvezőtlen globális hatásokra. Svájcban 4,31 %-os lakásár emelkedést mértek, az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően egyre több bevándorló is megengedheti magának a lakásvásárlást, így szinten tartották a belső keresletet.

Thaiföld, Ausztria és Izrael lakáspiaca is stabilnak nevezhető, valószínűleg korábban ők sem gondolták, hogy néhány százalékos emelkedéssel a lista első részében találhatják magukat.

Előző elemzésünk: 37 %-os árzuhanás az ingatlanpiacon! Mi állhat a háttérben?

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem