7 °C Budapest

Világszerte újabb nyavalya fertőz: krízishelyzet 12 országban

Pénzcentrum
2009. június 3. 05:55

A gazdasági válság kellős közepén a könnyen világméretű járvánnyá fajuló sertésinfluenza réme után az ingatlanárak zsugorodásával járó nyavalya ütötte fel a fejét. A Global Property Guide 32 ország ingatlanpiacát átölelő elemzése szerint a lakossági fogyasztás csökkenése, a vásárlói bizalom megtorpanása, a szűkös hitelfelvételi lehetőségek és a dagadó munkanélküliség következtében néhány kivételtől eltekintve világszerte tovább folytatódott a lakásárak csökkenése.

A lakásárakat érintő fertőzés egyre több ország ingatlanpiacát érte el az idei első negyedévben. A táblázatban szereplő 32 ország közül reálértéken 5 kivételével mindenhol csökkentek a lakásárak a márciust megelőző 12 hónapban.

A listában az árváltozások nominál- és reálértéken egyaránt feltüntetésre kerültek, az ügynökségek által előszeretettel használt nominális árváltozással szemben az inflációval korrigált reálértéken számított árváltozás azonban könnyebben összehasonlítható és valósabb képet mutat.

Az elmúlt negyedévben még csak nyolc országban mértek 10 % feletti árcsökkenést, ezzel szemben az idei első negyedévben már 12 ország tartozik ebbe a kategóriába. Amennyiben csak az utolsó negyedévet vizsgáljuk, akkor korábbi 8 országgal szemben már csak hat országban volt 5 %-ot meghaladó mértékű árcsökkenés, ugyanakkor még mindig előfordul, hogy az utolsó negyedév adata aggasztóbb (Egyesült Arab Emirátusok, Izland).

Riga, Dubai, Szingapúr: slágerpiacokból sereghajtók

A legkedvezőtlenebb adatok Lettországból érkeztek, ahol az ingatlanpiac mellett az ország gazdasága is mélyrepülésbe kezdett. Az ország fővárosában 50,42 %-os csökkenés után jelenleg 747 euróra (210 ezer forintra) tehető az átlagos négyzetméterár, de az első negyedév közel 30 %-os visszaesése további zsugorodást vetíthet előre.

Dubai ingatlanpiaca rendkívül érzékenyen reagál a világgazdaság történéseire, amit jól bizonyít az ingatlanárak évi 35,31 %-os csökkenése. A nemzetközi bizonytalanság az összeomlás szélére sodorta a lélegzetelállító ingatlanfejlesztéseiről elhíresült Dubait, sőt az idei első negyedévben még aggasztóbb számokat mértek. A legfrissebb jelentések szerint némi élénkülés mutatkozott az emírségek lakáspiacán, bár a hitelkamatok és finanszírozási hányadok még mindig nem közelítik meg a korábbi szinteket.

Az kelet-ázsiai országok közül 22,7 %-os csökkenéssel - ami az évtized legnagyobb zuhanása - Szingapúr lakáspiaca szenved a leginkább. A helyi lakásárakat nagyban befolyásolja a külföldi kereslet, az ország gazdaságának pedig nagy az export kitettsége. A gazdasági válság hatására világszerte megcsappant a keresletet, amit a fenti okok következtében Szingapúr duplán is megérzett.

Az amerikai ingatlanpiacról a különböző indexek segítségével átfogó, ugyanakkor némileg eltérő képet kaptunk. A Case-Shiller-index szerint az árzuhanás éves szinten meghaladta a 19 %-ot, bár az első negyedévben lassulni látszik a visszaesés. A szövetségi és a felügyeleti indexek jóval kisebb mértékű éves csökkenést mutatnak (2,23 % - 3,31 %), sőt az első negyedév adatai az utóbbi indexek szerint már pozitívak.

Bulgáriában egy év alatt 13,57 %-ban csökkentek a lakásárak, a korábban szárnyaló piac akkor kezdett meredek csúszásba, amikor a külföldi vásárlók szinte teljesen eltűntek az országból.

Akik kaptak védőoltást: Svájc, Thaiföld, Ausztria, Izrael

A rémisztő nemzetközi ingatlanpiaci helyzet közepette akadt néhány üde színfolt, ahol a helyi piacok immunisnak bizonyultak a kedvezőtlen globális hatásokra. Svájcban 4,31 %-os lakásár emelkedést mértek, az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően egyre több bevándorló is megengedheti magának a lakásvásárlást, így szinten tartották a belső keresletet.

Thaiföld, Ausztria és Izrael lakáspiaca is stabilnak nevezhető, valószínűleg korábban ők sem gondolták, hogy néhány százalékos emelkedéssel a lista első részében találhatják magukat.

Előző elemzésünk: 37 %-os árzuhanás az ingatlanpiacon! Mi állhat a háttérben?

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?