21 °C Budapest

Június 30-áig lehet benyújtani a "régi" támogatott hitelt

Pénzcentrum
2009. június 19. 09:47

Az OTP Bankhoz benyújtott támogatott lakáshitel-kérelmek száma többszörösére növekedett a 2009 elején tapasztaltakhoz képest, és jelenleg átlagosan duplája a devizaalapú hitelre vonatkozó kérelmek számának.

Ezt a bank a futó akciónak, az erősebb szezonális hatásoknak, de a lakástámogatásokkal összefüggő híreknek is betudja. Mint elmondták: a jelenlegi lakástámogatási rendszerhez az igényléseket június 30-áig lehet benyújtani, így az utolsó napokban is várható további jelentős érdeklődés.

A Budapest Bank (BB) az utóbbi 3 hónapban kismértékű növekedést érzékelt a támogatott hitelt és támogatást igénylő ügyfelek arányában az előző hónapokhoz képest. A jelzáloghiteleknél a magas forinthitel-kamatok továbbra sem versenyképesek a devizahitelekkel, így a kihelyezéseknél csak a devizák közötti átrendeződésre számítanak, az euró térnyerése mellett a svájcifrank-kihelyezések aránya csökkenhet.

Az Erste szakértője elmondta, hogy érzékelnek némi felfutást a támogatott hiteleknél, amire fel is készültek. Nagyon sajnálják, hogy a hírek szerint megszűnik majd ez a lehetőség, ami tényleges alternatívát jelentett a devizahitelezés mellett. A további kilátások azonban csak a kormány új támogatási tervei megismerése után ítélhetők meg.

Bár az utóbbi időben újra előtérbe került a támogatott konstrukciók szerepe, a támogatások megszüntetésével az MKB nem tartja valószínűnek, hogy az utolsó pillanatban jelentősen megnőne a benyújtott kérelmek száma. Az érdeklődés valóban emelkedett, de a ténylegesen megvalósult ügyletek száma ezt alig tükrözi. Ennek oka, hogy a támogatásokat és támogatott hiteleket július 1-jéig is csak azok fogják igényelni, akiknek a közeljövőre vonatkozó terveiben korábban is szerepelt a lakásvásárlás. A jelenség emiatt legfeljebb csak egyfajta "torlódást" jelenthet az ügyletek számában.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05