18 °C Budapest

Reszkethetnek a főbérlők!

2009. április 24. 06:20

Nemcsak a hazai ingatlanpiac pang, de az albérleti piac is, a tavalyi-tavalyelőtti árakon próbálkozó főbérlők sokszor hónapokig nem kapnak egyetlen hívást sem. Éppen ezért van óriási előnyben az, aki most próbálkozik albérletet szerezni. Adunk néhány tanácsot, amivel a kedvezőnél is kedvezőbb árakat lehet kicsikarni.

Elsősorban ismerd meg a környezetet. Nézd meg az interneten, vagy egy helyi ingatlanközvetítőnél a bérleti árakat a házban, ahová költözni szeretnél. Ha tudsz, beszélj a szomszédokkal. Kiderülhetnek olyan hibák, problémák, melyeket a főbérlőd inkább elhallgatna előtted. Ne érjenek olyan kellemetlen meglepetések, mint a falban kiégő ősrégi vezetékek, egy állandóan lerobbanó lift, vagy ha hetente csőtörés van a házban.

Mindez sok idő és ráfordítás, de sok kellemetlenségtől kímélheti meg a bérlőt. Ha nincs rá idő, érdemes közvetítőhöz fordulni, aki segít kiválasztani a megfelelő lakást. A közvetítő díját a tulajdonos fizeti, ami egyrészt anyagi könnyebbség a bérlőnek, másrészt hátulütő is, hiszen a közvetítő szintén hajlamos egy-két apróságról "elfeledkezni" a minél hamarabbi üzletkötés reményében.

A tárgyalások során kulcsfontosságú az időzítés. Egyrészt az albérleti piac aktivitása jelentős hullámzásokat mutat az év folyamán. A városokban a legforgalmasabb időszak egyértelműen összeköthető a tanév kezdetével, amikor diákok hada igyekszik albérletet találni. Szintén pörgős időszak január eleje, amikor az éves szerződéssel rendelkező bérlők igyekeznek új lakóhelyet találni, vagy új feltételekben megegyezni a régő tulajdonossal. A vízparti környékeken általában tavasszal indul meg a zsezsgés, akár csak az üdülőövezetekben, így például a Balaton környékén.

Akinek tehát van egy kis ideje, vagy nem sürgős számára a költözködés, remek üzleteket köthet az évnek azon időszakaiban, amikor épp nincs dugig tömve a piac jelentkezőkkel. Hasonlóan fontos azonban a tárgyalás folyamán történő időzítés is. Szakértők szerint az engedmények 80 százalékát a főbérlők a tárgyalási idő utolsó 20 százalékában adják. Ha nem szorít az idő, vagy nincs konkurencia, aki elvinné a lakást, érdemes húzni a tárgyalást, ameddig csak lehet: a tulajnak is érdeke inkább nyomott áron kiadni a lakást, mint hónapokig hagyni üresen állni.

Ha már eleve albérletben laksz és váltani akarsz - vagy épp csak újratárgyalni a szerződést - jó, ha minél hamarabb szólsz a főbérlőnek. Így egyrészt udvariasan felkészíted a távozásra - ami egy új főbérlőnél jól jöhet, ha le akar téged káderezni -, másrészt lépéselőnybe kényszeríted, hogy ajánljon ő valamit, ha azt szeretné, hogy maradj. Ha másfelé kacsingatsz, tudatosítsd a tárgyalópartnereddel, hogy van hol laknod, eddig és eddig és tulajdonképp meg is hosszabbíthatnád a szerződésed. Ezzel az apró trükkel rengeteget tudsz javítani a tárgyalási pozíciódon.

Add el magad!
Komolyan: senki nem szeretne olyan albérlőt, aki szabadúszó újságíró, festő és rockdobos, és 28 évesen harmadéves a filozófiaszakon. Még akkor sem, ha van pénze, nem otthon gyakorol és nem cseppenti soha a földre a festéket. Tégy jó benyomást, tűnj rendkívül nyíltnak és megbízhatónak - még akkor is, ha valójában nem is vagy annyira az.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha már teljesen levetted a lábáról a főbérlőt, ne átallj alkudni. Az alkudozás kemény sport, ám mégis precizitást igényel. Ha túl alacsony árat mondasz, nem vesznek komolyan és megsérted a főbérlőt. Ha túl magasat, nem tudod maximalizálni a hasznod. Ráadásul általános tanács sincs rá, milyen árról érdemes kezdeni a licitálást, de talán a környéken általánosan elfogadott ár felével már nem marad meg a komoly ügyfél státuszod. Kivéve persze, ha a főbérlő is a csillagos égből kezdi a licitálást.

És még egy jótanács: ne fogadj el azonnal minden feltételt. A mai nehéz helyzetben már nincs olyan, hogy reggel felrakott hirdetés délelőtt 10 órára el is kel. A bérlőnek legalább olyan jók a tárgyalási feltételei, mint a tulajdonosnak, így ha nem tetszenek a szerződés paraméterei, nyugodtan dobd vissza. Ha ki akarják adni a lakást, itt-ott engedniük kell. És ugye triviális: írjatok teljes körű szerződést, amely magában foglal mindent. Sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad, ha majd kikötözéskor a főbérlő orra alá tarthatod a papírt, miben is állapodtatok meg

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?