6 °C Budapest

Reszkethetnek a főbérlők!

2009. április 24. 06:20

Nemcsak a hazai ingatlanpiac pang, de az albérleti piac is, a tavalyi-tavalyelőtti árakon próbálkozó főbérlők sokszor hónapokig nem kapnak egyetlen hívást sem. Éppen ezért van óriási előnyben az, aki most próbálkozik albérletet szerezni. Adunk néhány tanácsot, amivel a kedvezőnél is kedvezőbb árakat lehet kicsikarni.

Elsősorban ismerd meg a környezetet. Nézd meg az interneten, vagy egy helyi ingatlanközvetítőnél a bérleti árakat a házban, ahová költözni szeretnél. Ha tudsz, beszélj a szomszédokkal. Kiderülhetnek olyan hibák, problémák, melyeket a főbérlőd inkább elhallgatna előtted. Ne érjenek olyan kellemetlen meglepetések, mint a falban kiégő ősrégi vezetékek, egy állandóan lerobbanó lift, vagy ha hetente csőtörés van a házban.

Mindez sok idő és ráfordítás, de sok kellemetlenségtől kímélheti meg a bérlőt. Ha nincs rá idő, érdemes közvetítőhöz fordulni, aki segít kiválasztani a megfelelő lakást. A közvetítő díját a tulajdonos fizeti, ami egyrészt anyagi könnyebbség a bérlőnek, másrészt hátulütő is, hiszen a közvetítő szintén hajlamos egy-két apróságról "elfeledkezni" a minél hamarabbi üzletkötés reményében.

A tárgyalások során kulcsfontosságú az időzítés. Egyrészt az albérleti piac aktivitása jelentős hullámzásokat mutat az év folyamán. A városokban a legforgalmasabb időszak egyértelműen összeköthető a tanév kezdetével, amikor diákok hada igyekszik albérletet találni. Szintén pörgős időszak január eleje, amikor az éves szerződéssel rendelkező bérlők igyekeznek új lakóhelyet találni, vagy új feltételekben megegyezni a régő tulajdonossal. A vízparti környékeken általában tavasszal indul meg a zsezsgés, akár csak az üdülőövezetekben, így például a Balaton környékén.

Akinek tehát van egy kis ideje, vagy nem sürgős számára a költözködés, remek üzleteket köthet az évnek azon időszakaiban, amikor épp nincs dugig tömve a piac jelentkezőkkel. Hasonlóan fontos azonban a tárgyalás folyamán történő időzítés is. Szakértők szerint az engedmények 80 százalékát a főbérlők a tárgyalási idő utolsó 20 százalékában adják. Ha nem szorít az idő, vagy nincs konkurencia, aki elvinné a lakást, érdemes húzni a tárgyalást, ameddig csak lehet: a tulajnak is érdeke inkább nyomott áron kiadni a lakást, mint hónapokig hagyni üresen állni.

Ha már eleve albérletben laksz és váltani akarsz - vagy épp csak újratárgyalni a szerződést - jó, ha minél hamarabb szólsz a főbérlőnek. Így egyrészt udvariasan felkészíted a távozásra - ami egy új főbérlőnél jól jöhet, ha le akar téged káderezni -, másrészt lépéselőnybe kényszeríted, hogy ajánljon ő valamit, ha azt szeretné, hogy maradj. Ha másfelé kacsingatsz, tudatosítsd a tárgyalópartnereddel, hogy van hol laknod, eddig és eddig és tulajdonképp meg is hosszabbíthatnád a szerződésed. Ezzel az apró trükkel rengeteget tudsz javítani a tárgyalási pozíciódon.

Add el magad!
Komolyan: senki nem szeretne olyan albérlőt, aki szabadúszó újságíró, festő és rockdobos, és 28 évesen harmadéves a filozófiaszakon. Még akkor sem, ha van pénze, nem otthon gyakorol és nem cseppenti soha a földre a festéket. Tégy jó benyomást, tűnj rendkívül nyíltnak és megbízhatónak - még akkor is, ha valójában nem is vagy annyira az.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha már teljesen levetted a lábáról a főbérlőt, ne átallj alkudni. Az alkudozás kemény sport, ám mégis precizitást igényel. Ha túl alacsony árat mondasz, nem vesznek komolyan és megsérted a főbérlőt. Ha túl magasat, nem tudod maximalizálni a hasznod. Ráadásul általános tanács sincs rá, milyen árról érdemes kezdeni a licitálást, de talán a környéken általánosan elfogadott ár felével már nem marad meg a komoly ügyfél státuszod. Kivéve persze, ha a főbérlő is a csillagos égből kezdi a licitálást.

És még egy jótanács: ne fogadj el azonnal minden feltételt. A mai nehéz helyzetben már nincs olyan, hogy reggel felrakott hirdetés délelőtt 10 órára el is kel. A bérlőnek legalább olyan jók a tárgyalási feltételei, mint a tulajdonosnak, így ha nem tetszenek a szerződés paraméterei, nyugodtan dobd vissza. Ha ki akarják adni a lakást, itt-ott engedniük kell. És ugye triviális: írjatok teljes körű szerződést, amely magában foglal mindent. Sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad, ha majd kikötözéskor a főbérlő orra alá tarthatod a papírt, miben is állapodtatok meg

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem