2 °C Budapest

Lakáspiac: a vevők fele készpénzben fizet

Pénzcentrum
2009. április 17. 10:15

Úgy tűnik, megmozdult az ingatlanpiac: egyre többen döntenek úgy, hogy megtakarításaikat lakásba fektetik. Már a panelektől sem ódzkodik mindenki, ugyanakkor a kínálatban egyre több százmilliós villa, balatoni luxusnyaraló jelenik meg.

Tavaly októbertől januárig érezhetően beállt az ingatlanpiac, egy kis, készpénzzel rendelkező csoporton kívül nem sokan keresgéltek az eladó lakások, házak között, annál többen szerettek volna megszabadulni például a kifizethetetlen mértékűvé dagadt svájcifrank-, illetve euróalapú hiteltörlesztés terhétől, és döntöttek az értékesítés mellett.

Az idei év elején, februárban azonban megváltozott a helyzet: határozottan megélénkült a piac. Ráadásul míg korábban az ügyfelek mintegy negyede volt készpénzes vevő, most minden második ember hitelfelvétel nélkül köti meg az adásvételi szerződést.

Mi magyarok hagyományosan vonzódunk az ingatlanokhoz, és egyre több olyan - főként negyven feletti, Budapesten vagy vidéki nagyvárosban élő vásárló van, aki nem érzi biztonságban a bankban tartott 5-15 millió forintját. Szakemberek szerint érdemes másfél-két szobás, jó közlekedésű, új lakást venni, de egy ugyanekkora, vagy akár garzonméretű felújított használt lakás is jó választás.

A panelektől sem mindenki ódzkodik, ma már sok szépen rendbe hozott, panelprogramos házban található lakás van, és ebben a kategóriában plusz két-hárommillió forint akár két pluszszobát is jelenthet. Ezeket az újakhoz hasonlóan bérbe lehet adni.

Ugyanakkor a nagy értékű házak, nyaralók piacán megjelentek a kuriózumok: 50-60, de 150-200 millió forintért kínált villák, balatoni üdülők, panorámás telkek is szerepelnek az adatbázisokban. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy azok a tehetős családok, amelyek itthon és külföldön több helyszínen élnek, most készpénzre szorulnak, ezért megválnak egy-egy házuktól, lakásuktól

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58