13 °C Budapest

Itt a legjobb védelem a graffiti ellen

Pénzcentrum
2009. március 20. 09:30

A nanorészecskék olyan bevonatot alkotnak különböző anyagok felületein, hogy a rájuk fújt festéket könnyűszerrel le lehet mosni vízzel.

A nanovédelem - amit a méter egymilliárdod részének megfelelő apró részecskék szabályos rend szerinti elhelyezkedése jelent a védendő felületen- speciális bevonatot képez. A részecskék önszerveződése révén egy extra vékony, üvegszerű felület alakul ki, amely tartósan ellenáll az agresszív környezeti hatásoknak.

A nanokezelt felületet nevezik "easy-to-clean" felületnek is. Ez azt jelenti, hogy a tisztításhoz elég a víz, amely könnyűszerrel eltávolítja a kezelt felületről a szennyeződéseket, sokkal ritkábban szorulnak tisztításra, ráadásul a gyakorlatban minimális hagyományos - egyébként környezetszennyező - tisztítószerre van szükség.

Az Európai Unió eddig körülbelül 740 millió euró támogatást adott a nanotechnológiával kapcsolatos kutatásokhoz. A nanotechnológia kutatásában és fejlesztésében az Egyesült Államokon kívül Németországé a vezető szerep. Ez utóbbi ország eddig mintegy 290 millió eurót költött arra, hogy a nanotechnológia az élet minden területére alkalmazható legyen.

A nanobevonat sokféle felületre felvihető: kőre, téglára, vakolatra, fára, fémlemezre - hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Bevonható vele bőr és textília is. Például a nanokezelt ülőbútorok is maguktól tisztulnak, és megmarad a légáteresztő képességük.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07