19 °C Budapest

Itt a legjobb védelem a graffiti ellen

Pénzcentrum
2009. március 20. 09:30

A nanorészecskék olyan bevonatot alkotnak különböző anyagok felületein, hogy a rájuk fújt festéket könnyűszerrel le lehet mosni vízzel.

A nanovédelem - amit a méter egymilliárdod részének megfelelő apró részecskék szabályos rend szerinti elhelyezkedése jelent a védendő felületen- speciális bevonatot képez. A részecskék önszerveződése révén egy extra vékony, üvegszerű felület alakul ki, amely tartósan ellenáll az agresszív környezeti hatásoknak.

A nanokezelt felületet nevezik "easy-to-clean" felületnek is. Ez azt jelenti, hogy a tisztításhoz elég a víz, amely könnyűszerrel eltávolítja a kezelt felületről a szennyeződéseket, sokkal ritkábban szorulnak tisztításra, ráadásul a gyakorlatban minimális hagyományos - egyébként környezetszennyező - tisztítószerre van szükség.

Az Európai Unió eddig körülbelül 740 millió euró támogatást adott a nanotechnológiával kapcsolatos kutatásokhoz. A nanotechnológia kutatásában és fejlesztésében az Egyesült Államokon kívül Németországé a vezető szerep. Ez utóbbi ország eddig mintegy 290 millió eurót költött arra, hogy a nanotechnológia az élet minden területére alkalmazható legyen.

A nanobevonat sokféle felületre felvihető: kőre, téglára, vakolatra, fára, fémlemezre - hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Bevonható vele bőr és textília is. Például a nanokezelt ülőbútorok is maguktól tisztulnak, és megmarad a légáteresztő képességük.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55